Secretele istoriei

Cultura antica

Publicat: 15 ian. 2014

Focare ale civilizatiei din perioada antica s-au aprins in Mesopotamia, in vaile Nilului, Indusului, Huanghe, pe malurile Marii Mediterane, Marii Negre si alte regiuni. Contactele intre popoare au determinat schimbul de idei si realizari tehnice. Fiecare popor a asimilat si a modificat aceste imprumuturi conform modului sau de viata si de gindire. Astfel preocuparile fundamentale, comune tuturor popoarelor, au fost modelate si adaptate dind nastere unor sinteze originale.

Vezi si Zece lucruri pe care trebuie sa le stiti despre Mesopotamia antica 
Intre civilizatiile antice au existat legaturi permanente care s-au materializat prin raspindirea scrierii, influenta reciproca a literaturii si artei. Antichitatea ne-a transmis realizari extrem de importante care au determinat dezvoltarea civilizatiei in ansamblu.

Anume in acele timpuri, pentru prima oara omul a incetat sa depinda de hazardul vinatorii descoperind mijloace mai bune pentru a utiliza resursele solului: practicarea agriculturii folosind irigatia si cresterea vitelor.

Viata sedentara a omului antic a determinat aparitia satelor si construirea oraselor. In orase se zidesc primele edificii din lemn, caramida si piatra slefuita. In antichitate au fost construite orase dupa planuri regulate pentru a pune in valoare monumentele decorative. Coloana, bolta si cupola sint inventii ale popoarelor antice. Tot in acele timpuri au fost inventate roata, olaritul si metalurgia.

Datorita ingeniozitatii popoarelor antice au aparut sulurile de papirus, tablitele de lut si pergamentul. In antichitate a fost inventata scrierea, gratie careia gindirea, descoperirile oamenilor, evenimentele istorice au putut fi conservate pentru posteritate. Popoarele antice au inventat teatrul (comedia, tragedia, reprezentatiile muzicale). Ei au stat la originea poeziei (poezia lirica, elegia, epopeea etc.) si filosofiа.

Vezi si Cultura antica 
Au fost inventate cifrele, calculul, primele sisteme de greutati si masura. Setea de cunoastere a omului a dus la aparitia stiintelor: astronomia, medicina, matematica, geometria, istoria, geografia.

Antichitatea a generat primele forme de guvernare organizata: monarhia, administratia cu un mare numar de functionari specializati, dreptul care codifica raporturile dintre oameni si state, moneda care a facilitat schimburile comerciale.

Popoarele antice au definit clar formele de guvernamint: aristocratia (guvernarea celor mai buni); democratia (guvernarea poporului); tirania (guvernarea unui uzurpator); monarhia (guvernarea unui singur conducator). Democratia a permis inflorirea artei oratorice, politice si juridice.

In antichitate au aparut doua forme esentiale ale religiei: politeismul (la egipteni, mesopotamieni, greci, romani etc.) si monoteismul (oroastrismul, vaishnavismul, iudaismul, budismul, religia getilor antici, crestinismul etc.). Credintele religioase au inspirat primele texte si primele capodopere ale literaturii. In antichitate a aparut Crestinismul – una dintre religiile universale ale contemporaneitatii .

Numeroase valori ale civilizatiilor antice stau la baza culturii, stiintei si economiei universale moderne.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit