Secretele istoriei

Cum a ajuns Bonnie din femeia-bandit o gratioasa muza a Americii

Publicat: 10 ian. 2014
Indiscutabil, cea mai celebra talharita din istoria Statelor Unite a fost Bonnie Parker, invinuita de numeroase furturi, jafuri, omoruri, talharii si escrocherii, atat singura, cat si cu partenerul ei, Clyde Barrow, de care o lega o frumoasa poveste de dragoste.
Povestea a fost intreruprta dupa o urmarire ca in filme, organizata de poliitia americana si dupa ce, in masina performanta care rula cu o viteza mai mare decat cea a politiei, au fost trase 167 gloante, ucigandu-i pe amandoi.
Un copil silitor o ia razna
Bonnie Parker s-a nascut la Rowena, Texas, in 1910. Tatal fetei a murit cand ea avea cinci ani, iar orfana a ramas in familia mamei ei, care a trimis-o la scoala, unde s-a distins ca premianta.
La abia 16 ani, Bonnie Parker s-a casatorit cu Roy Thornton, un om certat cu legea. In scurt timp, Roy a fost prins dupa un jaf, si dus la inchisoare. Cei doi aveau sa nu se mai intalneasca, dar Bonnie n-a divortat.
In ianuarie 1930, Bonnie Parker l-a intalnit pe Clyde Barrow, in casa unui prieten. El era un client vechi al inchisorilor, politia il avea in evidenta ca spargator, dar a intervenit dragostea la prima vedere si au ramas impreuna, fara sa se poata insa casatori, intrucat ea nu era divortata.
Legatura lor n-a fost intrerupta de numeroasele lui arestari, retineri, eliberari si rearestari. In cateva randuri, ea l-a ajutat sa evdeze.
Astfel, in acest ciudat menaj, Bonnie a invatat simultan cum se practica tahlaria, si totodata cum se procedeaza cu evadarea. Nu se stie nici pana astazi numarul jafurilor de care s-a facut vinovata, singura sau impreuna cu Clyde.
Problema s-a agravat la 5 august 1932, cand evadatul a ucis un politist, aparandu-se. Era deja banuit ca mai ucisese cativa. Amandoi erau urmariti, amandoi scapau de fiecare data, dar, la una din urmariri, Bonnie a fost ranita la un picior.
Politia stia precis ca are nevoie de tratament si a pus sub urmarire toate farmaciile din zona. Dar si ea stia ca era urmarita. A scapat ca prin urechile acului, obtinand tratamentul de la un veterinar.
Au continuat, la fel de nestingherite, furturile de masini, talhariile si jefuirea mai multor banci.

Vezi si 
O romanca a ajutat la capturarea celui mai mare spargator de banci John Dillinge 

Ultimul jaf

De fiecare data, cand politia identiifica autorii dupa metodele folosite, acestia erau deja departe, imposibil de gasit si de ajuns. Abia la 23 mai 1934, politia a reusit sa constituie mai multe detasamente specializate organizand o capcana de nescapat.
Cei doi rulau pe sosea cu o masina mult mai performanta decat a politiei si contau ca, mizand pe acest avantaj tehnic, vor scapa. Dar politia a deschis focul, fara sa faca economie de cartuse. Cele 167 de gloante au fost fatale.
Desi societatea americana este inversunata impotriva infractorilor, moartea femeii Bonnie Parker a impresionat opinia publica. La inmormantarea ei, au participat 20.000 de oameni, ceea ce, implicit a creat multe controverse cu privire la viata, activitatea si omorarea ei. Intre politie si cel mort, adesea oamenii invinuiesc politistul.
Astfel, in scurt timp, personalitatea ei a devenit legendara. A curs cerneala, s-au turnat pelicule s-au imprimat albume. Indeosebi numarul filmelor realizate pe marginea epopeei cuplului Bonnie-Clyde este atat de impresionant, incat merita citate cateva:
Primul film inspirat de Bonnie si Clyde, „You Only Live Once” apartinand lui Fritz Lang, cu Henry Fonda si Sylvia Sidney, a aparut la numai trei ani de la moartea lor.
In 1958, Dorothy Provine o imortalizeaza pe Bonnie in filmul „The Bonnie Parker Story”.
In 1960 apare „Gun Crazy”, un film inspirat, de asemenea, din viata celor doi 2 talhari.
In 1967, Arthur Penn pune in scena o versiune idilica in „Bonnie si Clyde”, cu Warren Beatty si Faye Dunaway .
En 1968, Serge Gainsbourg si Brigitte Bardot turneaza si ei o versiune romantica, intitulalta tot „Bonnie si Clyde”.
Intr-un numar de 18 albume, vandute in toata lumea, multi autori s-au consacrat, cantand dragostea, curajul si nenorocul celor doi asasini, banditi si talhari, dar in acelasi timp indragostiti, pana la moarte. 


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit