National

Cum a ajuns „geanta” cu 900.000 de euro in biroul Elenei Udrea

Publicat: 26 feb. 2015
1

Procurorii DNA au obtinut pentru a doua oara arestarea preventiva pentru 30 de zile a Elenei Udrea in dosarul extins al „Galei Bute”. De data aceasta, Udrea este acuzata de trei fapte de luare de mita, precum si de abuz in serviciu sau de folosirea influentei pentru foloase necuvenite. Aceste noi acuzatii ii sunt aduse pe langa altele, tot din dosarul „Gala Bute” si din dosarul Microsoft.

Din referatul DNA cu propunerea de arestare preventiva a Elenei Udrea, consultat de Gandul, reiese ca in mandatul Elenei Udrea de la Ministerul Dezvoltarii si Turismului, practica spagii sub forma unui comision de 10% din finantarile acordate de minister pentru contractele publice devenise standard. Procurorii sustin ca din comisionul-spaga de 10% primit din lucrari la partiile din programul „Schi pentru Romania”, o parte din bani au fost folositi, la indicatiile Elenei Udrea si Anei Maria Topoliceanu, pentru plata publicitatii, monitorizarii presei si materialelor promotionale pentru PDL.

Procurorii mai descriu cum, dupa o intalnire dintr-o pensiune din Busteni, a secretarului general al MDRT Gheorghe Nastasia, Elena Udrea si-a asigurat o parte din comisionul de 10% din alte lucrari, din proiectul „Schi in Carpati”. Banii, 900.000 de euro, i-ar fi sosit in biroul de la minister, intr-o geanta neagra, de voiaj, conform DNA.

Citeste si Elena Udrea nu a primit voie sa-si renoveze celula

Procurorii DNA o acuza pe Elena Udrea ca a supervizat, in perioada 2010-2011, din postura de ministru PDL al Dezvoltarii si Turismului, comisioanele-spaga de 10% din contractele pentru partii de schi, din programul „Schi pentru Romania”, platite mascat de firma Termogaz Company catre firma consilierului ei, Stefan Lungu. Firma platea acest comision-spaga pentru a se asigura ca primeste la timp finantarile contractelor incheiate cu ministerul Elenei Udrea. Din acesti bani, o parte – peste 127.000 de lei (aproximativ 30.000 de euro) – ar fi fost folositi, la cererea expresa a Elenei Udrea si a prietenei sale, Ana Maria Topoliceanu, pentru plata unor monitorizari a presei din mediul online, a unor servicii de publicitate pentru PDL si a unor materiale promotionale cu sigla PDL, spun procurorii in referatul  cu propunerea de arestare preventiva a Elenei Udrea, consultat de gandul.

Elena Udrea s-a plans permanent in public ca acuzatiile procurorilor DNA se bazeaza exclusiv pe denunturi ale unor oameni aflati deja in arest preventiv, acuzati la randul lor de luare de mita, care ar fi dispusi sa declare orice pentru a scapa din arest.

„Este trist ca lucrurile pe care le-ai facut cu buna credinta sunt puse la indoiala de oamenii care au fost acolo. Sunt dezamagita de faptul ca o multime de oameni nu au curajul sa-si asume lucrurile pe care le-au facut. O multime de barbati spun ca nu respirau daca nu le spunea Elena Udrea”, a declarat miercuri Elena Udrea, la iesirea de la instanta suprema, unde s-a judecat arestarea sa preventiva.

„Toti cei care sunt prinsi ca au luat spaga este suficient sa declare ca au dat-o mai departe cuiva si scapa. In dosarul Gala Bute, singurul care a ramas in arest este Rudel Obreja, care a refuzat sa declare ce i s-a cerut”, spunea Elena Udrea marti, condamnand „tehnica” de a declara in fata procurorilor ca „am luat spaga, dar am dat-o nu stiu cui”, pentru a scapa de arest.

Prima acuzatie de luare de mita: o parte din spaga pentru „Schi pentru Romania” a finantat PDL

Procurorii DNA arata ca firma Termogaz Company, controlata de fratii Adrian si Miron Gardean, a incheiat in perioada 2010-2011 mai multe contracte de achizitii publice cu ministerul condus de Elena Udrea, in cadrul programului „Schi pentru Romania”. Cele mai importante contracte, care au asigurat practic veniturile firmei, au vizat constructia partiilor de schi de la Gutaiul Doamnei, din Cavnic, si de la Straja, din Lupeni, precum si o partie cu teleschi in localitatea Borsec.

Procurorii arata ca finantarea unor astfel de proiecte de investitii depindea direct de conducerea Ministerului, deci de Elena Udrea. „Stabilirea proiectelor care beneficiau de finantare reprezenta o decizie exclusiva a ministrului, asa cum rezulta din declaratiile martorului (…..) si ale inculpatului Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului. Criteriile dupa care erau luate aceste decizii erau subiective, un rol important avandu-l perceptia cu privire la afinitatile politice ale administratorilor societatilor comerciale care beneficiau de finantari”, se arata in referatul procurorilor DNA.

Astfel, in iunie 2010, firma Termogaz Company a solicitat suma de 5 milioane de lei pentru lucrari de proiectare si avansul lucrarilor la partia de schi de la Cavnic, iar primaria Cavnic a solicitat suma respectiva la MDRT. Procurorii DNA noteaza ca finantarea in avans a lucrarilor era o practica neobisnuita, doar trei contracte beneficiind de asa ceva in perioada respectiva, iar doua dintre ele erau ale firmei Termogaz.

Vazand ca aprobarea sumei intarzie, la minister, Adrian Gardean ar fi intervenit la Stefan Lungu, consilierul personal al Elenei Udrea incepand cu 2009. Acesta, spun procurorii DNA, a promis ca va interveni la randul sau la Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului, pentru a o influenta pe Elena Udrea sa aprobe finantarea. Platile au fost facute o luna mai tarziu, pe 27 iulie 2010, conform DNA, sub semnatura lui Gheorghe Nastasia, care avea puterea de ordonator de credite.

Citeste si Dosarul Microsoft: Gheorghe Stefan A RECUNOSCUT. Vezi unde s-au dus banii

Conform DNA, din aceasta suma, un procent de 10%, adica aproape 500.000 de lei, a fost transferat de firma Termogaz catre Stefan Lungu, consilierul Elenei Udrea. Pentru a masca spaga si a-i da aparenta unei tranzactii comerciale, Lungu si-a folosit propria firma, Last Time Studio, si a achizitionat un post de transformare de la o firma din Bacau, pe care l-a vandut apoi imediat, cu o suma de peste 5 ori mai mare, firmei Termogaz. Pretul de cumparare a fost de aproape 120.000 de lei, iar cel de vanzare a fost de aproape 620.000 de lei, arata procurorii DNA. Astfel, Termogaz a platit postul de transformare respectiv cu banii primiti de la minister. Firma consilierului Lungu a platit postul de transformare ulterior, firmei din Bacau, din banii primiti de la Termogaz, deci practic tot din banii statului, conform DNA, iar diferenta de bani a pus-o intr-un depozit bancar.

„Din probele administrate a rezultat ca prin aceasta tranzactie s-a urmarit exclusiv obtinerea unei justificari pentru transferul sumelor de bani in patrimoniul lui Lungu Stefan, iar diferenta de pret de 499.739,9 RON incasata de SC Last Time Studio SRL reprezinta beneficiul obtinut de acesta in schimbul influentei exercitate asupra functionarilor MDRT”, arata procurorii DNA in referat.

Scenariul a fost tras la indigo si in cazul partiei de teleschi „Speranta”, din Borsec. Astfel, arata procurorii DNA, Termogaz Company a cerut pe 28 iunie 2010 primariei Borsec 844.000 de lei, pentru lucrarile la partia de teleschi. Ministerul nu avea insa bani, iar primaria nici nu a mai facut solicitare de finantare, luand decizia sa astepte rectificarea bugetara.

Prin urmare, arata DNA, Adrian Gardean a avut mai multe discutii cu Stefan Lungu, consilierul Elenei Udrea. In octombrie 2010, firma lui Gardean a solicitat din nou primariei Borsec bani, de data aceasta 1,07 milioane lei, iar ministerul Elenei Udrea a facut ambele plati catre primaria Borsec, in suma totala de 1,9 milioane lei. Din aceasta suma, 10% (195.000 de lei) s-a intors la Stefan Lungu, pe baza aceluiasi traseu comercial de fatada – intermedierea cumpararii unui post de transformare pentru firma Termogaz Company de catre firma lui Lungu.

Din toti acesti bani despre care procurorii spun ca au reprezentat spaga, in perioada 2010-2011, firma lui Stefan Lungu a platit, la indicatiile Elenei Udrea si a Anei Maria Topoliceanu, buna prietena a ministrului si sefa Companiei Nationale de Investitii, sume de bani in folosul PDL si al Elenei Udrea, sustine DNA: in septembrie 2010, 19.659 de lei si 71.920 lei pentru un pachet de servicii de monitorizare a presei in mediul online, de care ar fi beneficiat Elena Udrea, „in vederea desfasurarii activitatii politice”; 36.000 de lei pentru servicii de publicitate pentru PDL si materiale promotionale inscriptionate cu sigla PDL.

A doua acuzatie de luare de mita: 900.000 de euro intr-o geanta neagra, in biroul Elenei Udrea

Procurorii DNA o mai acuza pe Elena Udrea ca a primit mita un comision de 10% din contractele atribuite catre firmele Termogaz Company si Kranz Eurocenter, in cadrul programului „Schi in Carpati”, pentru a asigura finantarile la timp ale lucrarilor. In august 2010, Kranz Eurocenter a castigat constructia partiei de schi din Parang, de la primaria Petrosani (283 milioane lei), iar in februarie 2011, in asociere cu Termogaz Company a fratilor Gardean, a castigat si lucrarile de dezvoltare a statiunii Straja, din Lupeni (159 milioane lei).

Citeste si Cum a primit familia Cocos CADOU 377 de milioane de euro de la Alina Bica

Procurorii DNA sustin ca in februarie 2011, Elena Udrea s-a intalnit cu Adrian Gardean, de la Termogaz Company, la pensiunea din Busteni a lui Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului, unde acesta isi serba ziua de nastere. Gardean a ajuns la petrecere cu ajutorul consilierului Stefan Lungu. La aceasta petrecere, DNA sustine ca Elena Udrea i-ar fi cerut lui Adrian Gardean bani pentru a-si asigura platile la zi de la MDRT. Acuzatiile DNA se bazeaza pe declaratiile lui Gardean si Nastasia, acesta din urma sustinand ca Udrea i-a spus chiar si comisionul de 10% pe care Gardean trebuia sa-l plateasca.

Conform DNA, spaga propriu-zisa s-a ridicat pana la urma la 900.000 de euro, iar banii au ajuns la Elena Udrea pe 6 octombrie 2010. Adrian Gardean a venit la MDRT cu cei 900.000 de euro „intr-o geanta de voiaj de culoare neagra”, conform DNA. A intrat singur in minister, accesul fiindu-i facut de secretarul general Gheorghe Nastasia, apoi a intrat cu acesta intr-o sala de sedinte unde Gardean i-a dat geanta. Pentru ca suma nu se ridica la cei 10% conveniti, Nastasia i-a cerut lui Gardean sa dea restul de 3 milioane de lei printr-un contract de sponsorizare pentru „Gala Bute”, catre firma organizatorare a lui Rudel Obreja, sustin procurorii.

Apoi, spun procurorii, Nastasia i-ar fi dat geanta cu bani Elenei Udrea, in cabinetul acesteia, spunandu-i cati bani sunt inauntru si de la cine provin, precum si despre intelegerea cu Gardean privind acoperirea diferentei din comision prin sponsorizarea lui Rudel Obreja.

Ca sa acopere spaga, si-au facut firma in Bulgaria

Procurorii DNA mai arata in referatul cu propunerea de arestare ca fratii Gardean si-au facut o firma in Bulgaria, pentru a obtine banii de spaga datorati Elenei Udrea. Prin aceasta firma, profitand si de regimul fiscal mai favorabil al Bulgariei, fratii Gardean au importat in 2011 mai multe utilaje si echipamente pentru realizarea lucrarilor la partiile de schi. Ei au revandut utilajele propriei firme – Termogaz Company, si Kranz Eurocenter, titularele de contracte la partiile din Lupeni si Petrosani – aplicand un adaos comercial de 50%-100%.

Pentru ca ministerul Elenei Udrea nu a facut platile la timp, spagile au fost platite din alte surse, sumele fiind acoperite ulterior din banii intrati in compania din Bulgaria, via MDRT.

Citeste si Dosarul Bica 2: DNA ii trimite in judecata pe Adriean Videanu, Dorin si Alin Cocos

In iunie 2011, MDRT a facut o plata de 9 milioane de lei pentru proiectul de la Straja castigat de Termogaz, iar Adrian Gardean i-a dat lui Stefan Lungu, consilierul Elenei Udrea, suma de 200.000 de euro (comisionul de 10%), sustine DNA. Acesta i-a dat mai departe banii lui Gheorghe Nastasia, care insa s-a speriat si i-a dat inapoi, de frica sa nu fie prins de procurori. Ulterior, Gardean a venit din nou la minister, la Nastasia, iar acesta i-a cerut ca banii sa ii fie dati direct, nu prin intermediar, sustin procurorii DNA.

Spaga a fost stabilita la 10% din ce plati primisera cele doua firme de la MDRT, adica 600.000 de euro de la Kranz Eurocenter si 1 milion de euro de la Termogaz. Totusi, Gardean nu a reusit sa stranga decat 300.000 de euro, nu 1 milion, astfel ca spaga totala ajunsa la Elena Udrea in final a fost de doar 900.000 de euro. Diferenta urma sa fie acoperita prin sponsorizarea „Galei Bute”, adica a firmei organizatoare a lui Rudel Obreja.

Procurorii DNA arata insa ca aceasta sponsorizare a „Galei Bute” direct de catre Adrian Gardean nu se putea realiza, pentru ca era imposibil sa sponsorizezi o gala care deja avusese loc, astfel ca s-a incheiat un contract fictiv de publicitate de 3 milioane de lei cu firma lui Obreja, Europlus Computers.

Cele 3 milioane pentru Obreja au fost obtinute dupa ce Elena Udrea i-ar fi cerut primarului din Lupeni, Cornel Resmerita, sa atribuie un contract de 11 milioane de lei, prin negociere fara anunt de participare, catre firma lui Gardean, Termogaz, sustin procurorii DNA.

A treia acuzatie de luare de mita: 300.000 de lei

Procurorii DNA le mai acuza pe Elena Udrea si pe Ana Maria Topoliceanu ca au luat o mita de aproximativ 300.000 de lei, de la Dragos Botoroaga, administratorul fimrei Consmin din Petrosani, care castigase contracte publice de la Compania Nationala de Investitii (CNI), condusa de Topoliceanu si aflata in subordinea Elenei Udrea.

Firma Consmin a castigat, in perioada 2009-2012, 13 contracte cu CNI, pentru constructia de sali de sport, bazine de inot si reabilitari de blocuri, cu o valoare de peste 30 de milioane de lei (peste 7 milioane euro), conform DNA.

In contextul crizei financiare, in 2010 cheltuielile statului au fost reduse mult, iar contractorii ramaneau neplatiti, fiind nevoiti sa-si acopere cheltuielile din resurse proprii. Procurorii DNA arata ca din aceasta cauza patronul Consmin i-a cerut consilierului Elenei Udrea, Stefan Lungu, sa il ajute, in schimbul comisionului devenit deja standard – 10%.

Pentru a ascunde spaga, Lungu primea banii prin firma sa, Last Time Studio, sub pretextul unor contracte de consultanta cu Consmin. Mai departe, sustine DNA, banii mergeau la Tudor Breazu, prietenul Anei Maria Topoliceanu, sub pretextul unor „servicii fictive” de consultanta imobiliara prestate de firma acestuia, Ekaton Consulting. Procurorii DNA sustin ca au probe ca toate aceste schimburi comerciale au fost fictive, serviciile nefiind niciodata prestate in realitate.

Citeste mai multe pe gandul.info

Adauga un comentariu