Curiozitati

Cum a ajuns o mumie egipteana in Romania – VIDEO

Publicat: 03 ian. 2012

Franz Binder s-a nascut in 1824 la Sebes, intr-o familie de farmacisti sasi. Calator pasionat, a pornit spre Orientul Apropiat si Africa motivat de dorinta de a-si regasi fratele vitreg, caruia i se pierduse urma.
Ajunge la Istanbul, apoi la Bagdad, prin Alep, mergand in spinarea unui catar (drumul sau si peripetiile prin care a trecut au fost consemnate atat de E. Kurt Binder, un nepot de-al sau, in brosura “Calatoriile si aventurile unui sas din Transilvania” (1930), cat si de Franz Remmel, in cartea “Calatorind peste sapte mari” (1984), bazata pe jurnalul de calatorie al lui Binder). Dupa afirmatiile lui Remmel, Binder a construit cu mana sa o pluta, pentru a naviga pe Tigru, spre Bagdad. Nereusind sa dea de urma fratelui sau vitreg, Binder se intoarce inapoi la Alep cu caravana, iar apoi pleaca la Cairo.

In anul 1850, ajunge in capitala Egiptului, unde va lucra ca taietor de furnir si cofetar. Se angajeaza conducator de caravane la o companie comerciala si efectueaza opt calatorii intre Cairo si Khartoum, capitala Sudanului – prima calatorie in 1852, incarcand pe corabie “margele venetiene, tesaturi colorate de Nanking, fesuri roz si destule lazi cu marfuri”. La Khartoum, nu incheie afacerea, sta trei luni, vanzand toata marfa si cumparand in schimb fildes si guma arabica. Se reintoarce la Cairo, isi vinde marfa si reuseste sa adune o mica avere.

Porneste in a doua calatorie, transportand spre Khartoum rom, baticuri colorate, ciorapi, oglinzi si matase, cu ajutorul unei caravane formate din 400 de camile. Dupa cum povesteste Rommel, Binder a cumparat din Sudan “doi lei adulti, doi gheparzi cu pete frumoase, o pisica de mosc si mai multe antilope, cu care a facut drumul inapoi prin desertul nubian, punand numai cate o cusca intre doua camile, legata de sei”. El a vandut aceste animale la Cairo.
Pentru o perioada, a locuit in orasul Khartoum (capitala Sudanului) in calitate de functionar al unei companii comerciale si mai tarziu ca viceconsul onorific al Imperiului Austro-Ungar in acest oras (1857).

In anul 1853, plecand intr-o misiune comerciala, ajunge la resedinta regelui fungilor, Idris Atlan, in muntii Djebel Gule din regiunea superioara a Nilului Albastru, fiind primul european sosit in aceasta regiune. Din calatoriile sale, s-a intors cu o bogata colectie de arme, podoabe, instrumente muzicale, obiecte de uz gospodaresc, aduse din zonele pe care le-a vizitat in calatoriile sale, fie urmand caravane prin Asia Mica, fie conducand el insusi expeditii comerciale in Africa Centrala.

A facut numeroase expeditii, intalnind triburi si observandu-le obiceiurile: “Sillukii umbla goi, cu corpurile acoperite de cenusa”, iar “cei din Njam-Njam isi ascut caninii, fiind carnivori sau chiar canibali”. In timpul acestor calatorii, a colectionat obiecte etnografice, dar si plante, pe care apoi le-a oferit spre studiu.
Intr-o calatorie la Cairo si-a regasit fratele vitreg, pe care nu-l vazuse de 22 de ani. Impreuna au revenit la Viena, unde imparatul Franz Iosef l-a decorat cu Crucea Coroanei.

Ajuns in 1862 acasa, la Sebes, tine prelegeri despre calatoriile sale, purtand haine arabesti si fiind insotit de servitorul sau negru, Druis Abdallah. A donat Sibiului colectia de obiecte etnografice, care este cea mai veche de acest fel din Europa si inca este studiata de cercetatori din toata lumea.
Franz Binder a incetat din viata in anul 1875, din cauza unei pneumonii, fiind inmormantat intr-un cavou  pe un deal din spatele casei si gradinilor sale din satul Vurpar.

Muzeul ”Franz Binder” si mumia egipteana

Muzeul „Franz Binder” este singurul muzeu din Romania de colectii de obiecte aduse din afara Europei. La ora actuala, muzeul are peste 3000 de exponate din nordul Africii si izvoarele Nilului, China, Japonia, Oceania, Asia Mica, Brazilia, Laponia sau Australia, impartite in colectia veche (majoritatea pieselor achizitionate pana in a doua jumatate a secolului al XIX-lea din donatii si achizitii de la calatorii si detinatorii de asemenea obiecte – cei mai multi dintre acestia membri ai Societatii Ardelene de Stiintele Naturii, printre ei, bineinteles, Franz Binder), si colectia noua (obiecte achizitionate dupa 1990, precum colectia ex-prezidentiala de cadouri, dar si costume populare ale minoritatilor din China, donate de Ambasada Chinei de la Bucuresti).

Mumia din muzeul ”Franz Binder” reprezinta singura mumie egipteana completa din Romania, documentata ca atare impreuna cu sarcofagul pictat din cedru. Ea a fost donata de Hermann von Hannenheim, consulul austriac din Egipt de la inceputul secolului XX – mumia este veche de 2300 de ani, apartine unui demnitar egiptean bogat din timpul dinastiei ptolemeice si este insotita de mumia unui ibis si a unui uliu (din aceasi colectie).

Muzeul se afla intr-un monument istoric – “Casa Hermes”, construita in 1867, cladire ce a avut diverse destinatii de-a lungul timpului (denumirea de Casa Hermes pentru fosta Casa a Asociatiei Micilor Meseriasi a fost data in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, prin asociere cu semnificatia zeului grec al comertului dar si pentru ca, in Evul Mediu, Piata Mica era locul de vanzare a produselor mestesugaresti), doar in anul 1990 devenind sediu de muzeu.

Casa Hermes

Cum se ajunge la Muzeul „Franz Binder”?
Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder” are sediul in Piata Mica, nr. 11, Sibiu, este deschis in fiecare zi de la ora 9 la ora 17 (de la 10 la 18 pe timpul verii) si este inchis lunea.loading...

Adauga un comentariu