Actualitate

Cum a ajuns ÎPS Teodosie Snagoveanu Arhiepiscopul Tomisului

Publicat: 27 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum a ajuns ÎPS Teodosie Snagoveanu Arhiepiscopul Tomisului
IPS Teodosie

ÎPS Teodosie Snagoveanu este de mai bine de 20 de ani Arhiepiscopul Tomisului. Teodosie Petrescu este un înalt cleric român ortodox, membru al Sfântului Sinod al BOR din 1994. Mai mult, acesta a devenit Arhiepiscopul Tomisului din 2001. De-a lungul timpului, în jurul său s-au creat mai multe controverse, înaltul prelat fiind implicat în mai multe scandaluri. Cu toate acestea, a reușit să iasă cu fața curată de fiecare dată.

Pe numele de mirean Macedon Petrescu, ÎPS Teodosie Snagoveanu s-a născut la 12 decembrie 1955 în județul Suceava. După absolvirea școlii generale, acesta a urmat Seminarul Teologic al Mănăstirii Neamț. Apoi, între anii 1976-1980, a urmat cursurile Facultății de Teologie din București.

Biografia lui ÎPS Teodosie Snagoveanu

Din 1982 a fost încadrat cântăreț bisericesc la paraclisul patriarhal Antim. Patru ani mai târziu, devine asistent universitar la Facultatea de Teologie din București. Este tuns în monahism pe 6 decembrie 1990 la schitul Crasna din județul Prahova. Cu această ocazie primește numele de Teodosie. La scurt timp, a fost hirotonit ieromonah, având ca sarcină activitatea de asistență religioasă și misiune caritabilă.

Între 1992-1993 beneficiază de o bursă de studii la Universitatea din Birmingham. Din 22 martie 1994, Sfântul Sinod l-a ridicat la treapta arhieriei. Astfel, i-a fost acordat rangul de arhimandrit și l-a ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titulatura de Snagoveanul.

Din 2001, devine Arhiepiscop al Tomisului, după retragerea arhiepiscopului Lucian Florea. Atunci, Colegiul Electoral Bisericesc a votat alegerea unui nou arhiepiscop, fiind ales Teodosie Petrescu. Întronizarea a avut loc în Duminica Floriilor, 8 aprilie 2001, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța. Totodată, din 17 septembrie 2002 a fost ales decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța.

Titluri știinţifice:
– doctor în Teologie din iulie 1999,
– profesor universitar din aprilie 2002,
– doctor în muzică din decembrie 2005.

ÎPS Teodosie Snagoveanu Arhiepiscopul Tomisului – Distincţii:
– Steaua României în Grad de Cavaler (decembrie 2002)
– Membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă (noiembrie 2003)

Controversele din jurul lui ÎPS Teodosie Snagoveanu, Arhiepiscopul Tomisului

De-a lungul timpului, ÎPS Teodosie a fost implicat în mai multe scandaluri. Acesta a fost urmăririt penal în mai multe rânduri pentru infracțiuni de corupție. Totodată, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, fals intelectual, mărturie mincinoasă și infracțiuni de corupție. De fiecare dată însă a scăpat, dosarele fiind clasate în cele din urmă.

Așadar, a fost anchetat în 2009 cu privire la falsificarea examenelor de admitere la Facultatea de Teologie. În urma acestui proces, a devenit primul înalt ierarh ortodox cercetat penal, în istoria BOR, de după 1990. Un alt proces a fost cu privire la obținerea ilegală de fonduri europene. În 2018, a început urmărirea penală în dosarul de mărturie mincinoasă și abuz în serviciu în formă continuată. Și în acest dosar a fost achitat.

De asemenea, a fost acuzat că a colaborat cu fosta Securitate înainte de 1989, având numele de cod „Mache”. Și de aceste acuzații a scăpat, după ce CNSAS a emis, în 2007, două decizii de necolaborare cu Securitatea.

Ce spune BOR despre declarațiile controversate făcute de ÎPS Teodosie în timpul stării de urgență

În perioada stării de urgență, autoritățile au propus ca sfânta împărtășanie să fie dată din pahar și linguriță de unică folosință. În replică, Sfântul Sinod al BOR a decis că până la 1 iunie nu se va face împărtășanie în grup. Totuși, s-a stabilit că poate fi făcută împărtășania în mod individual.

Cu toate acestea, ÎPS Teodosie a trecut peste această decizie la jumătatea lunii mai. Astfel, înaltul prelat a împărtășit mai mulți copii cu aceeași linguriță la slujba din 16 mai 2020. În urma relatării în presă a acestui fapt, BOR a reacționat dur spunând că „ostentanția cu care s-a procedat nu onorează pe nimeni”. Cu toate acestea, Arhiepiscopia Tomisului a transmis că „fiecare ierarh are autonomie”.

ÎPS Teodosie Snagoveanu, Arhiepiscopul Tomisului, anunța la acea vreme că actul de împărtășire nu este ilegal. Și aceasta deoarece nu există nicio lege sau canon care să interzică împărtășania. Mai mult, Arhiepiscopia Tomisului a mai transmis că Biserica nu este unitate de alimentație publică. Iar cu privire la împărtășanie, acesta nu este „mâncare și băutură firească”.

Adauga un comentariu