Secretele istoriei

Cum a ajutat fuhrerul german aliatii spre sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial

Publicat: 02 ian. 2014
Comandantii militari britanici au cazut de acord in unanimitate ca, din punct de vedere militar, a fost un avantaj pentru aliati ca Hitler a ramas sa conduca strategia Germaniei, din cauza gafelor sale, potrivit The Telegraph.
Acest punct de vedere al Guvernului britanic s-a discutat atunci cand s-a pus problema bombardarii unui loc ascuns in care se zvonea ca se afla Hitler, la doua saptamani dupa ce avusese loc debarcarea din Normandia, asa-zisa Ziua Z.
Serviciul britanic MI6 a cerut sa se intocmeasca o lista a figurilor-cheie germane si franceze, inaintea Operatiunii Overlord, pentru a asigura succesul debarcarii.
In iunie 1944, Sir Alfred Duff Cooper, ambasadorul britanic din Franta, a scris ca un colonel francez a obtinut informatii despre ascunderea lui Adolf Hitler intr-o casa din Perpignan.
Dar, mai tarziu, MI6 a reprimat zvonurile, afirmand ca Hitler se gaseste inca la sediul sau, dar nu inainte ca Guvernul sa discute daca ar trebui sa incerce sa bombardeze casa.
Intr-o scrisoare adresata prim-ministrului britanic de catre generalul Hastings Ismay, seful Cabinetului de razboi se scria: „Sefii cabinetului au fost de acord in unanimitate ca din punct de vedere militar a fost un avantaj ca Hitler a ramas sa controleze strategia germana, datorita gafelor pe care le-a comis”.
Intr-o alta nota, Sir Alexander Cadogan, secretar la Ministerul de Externe, a spus: „Cred ca ar trebui sa-l bombardam pe Hitler, daca am putea. Ar fi mult mai bine daca l-am captura, dar ma tem ca este foarte putin probabil”. 


loading...

Adauga un comentariu