National

Cum a castigat ministrul „Alumni” Curaj 120.000 de euro din proiecte europene

Publicat: 03 mart. 2016
1

Inainte sa devina ministru, profesorul Adrian Curaj a castigat peste 119.000 de euro din proiecte europene derulate de o institutie de stat pe care o conducea, in perioada 2007-2014, la aceasta suma adaugandu-se si cea castigata de sotia sa, Aurelia Curaj – aproximativ 13.000 de euro, intr-un alt proiect derulat tot de institutia condusa de Curaj.

Adrian Curaj s-a aflat in acea perioada, cu cateva intreruperi, atat in postura de director al UEFISCDI (fost UEFISCSU), o institutie publica aflata in subordinea Ministerului Educatiei, cat si in cea de manager de proiect sau expert in proiectele implementate chiar de institutia pe care o conducea – UEFISCDI. De altfel, legea nu ii interzice acest lucru lui Curaj, in situatia sa aflandu-se multi alti bugetari.

Gandul.info a identificat 18 astfel de proiecte, dintre care doar pentru 10 ministrul ar fi fost platit, conform Ministerului Educatiei. Intr-un alt proiect european, derulat in perioada 2009-2012 prin UEFISCDI, unde director era Curaj, sotia sa Aurelia Curaj a participat ca expert, castigand cel putin 13.000 de euro. In tot acest timp, actualul ministru a reusit nu doar sa conduca o institutie publica, sa ofere expertiza sau sa managerieze zeci de proiecte europene, ci si sa fie profesor la mai multe universitati si scoli doctorale. Totodata, in voluminosul CV al ministrului Curaj si-au facut loc si greseli: in 2015, Curaj arata ca a devenit „alumni” (absolventi) al Harvard Business School of „Gouvernance” (Government in titulatura corecta). De fapt, profesorul Curaj a absolvit doar un curs platit, de cateva zile, la prestigioasa scoala americana, dupa cum a aflat Gandul.

Inainte sa devina ministrul Educatiei in cabinetul Ciolos, profesorul Adrian Curaj a condus in perioada 2010-2015 UEFISCDI (Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii), institutie publica subordonata Ministerului Educatiei, care pe de o parte se ocupa cu alocarea fondurilor bugetare pentru finantarea cercetarii si inovarii din invatamantul superior din Romania, iar pe de alta parte cu accesarea si implementarea de proiecte finantate de UE, care vizeaza acelasi domeniu.

Curaj a condus de asemenea si precursoarea UEFISCDI, denumita UEFISCSU (transformata in 2010 in UEFISCDI, prin aducerea sub aceeasi umbrela a mai multor institutii), in perioada 2000-2007 si decembrie 2008-decembrie 2009. Sincopele pe care Curaj le-a avut la conducerea acestei institutii au reprezentat perioadele in care a fost consilierul de stat pentru inovare si tehnologie al prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu (august 2007-decembrie 2008) si presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetarea Stiintifica, din subordinea Ministerului Educatiei (decembrie 2009-septembrie 2010, in mandatul premierului Emil Boc).

In toata aceasta perioada incarcata a carierei sale, Adrian Curaj a coordonat ca manager sau a activat ca expert in mai multe proiecte finantate de Uniunea Europeana si implementate in Romania chiar de institutia pe care o conducea – UEFISCDI (UEFISCSU), fiind platit in acelasi timp pentru munca sa la proiecte, din bani europeni, dar incasand si salariul de director al institutiei, de la stat. Gandul a identificat 18 astfel de proiecte internationale, in care UEFISCDI si Adrian Curaj au participat – Ministerul Educatiei ne-a furnizat doar numele a 10 proiecte din cele 18.

La acestea se adauga un proiect implementat de UEFISCDI, la care a lucrat si sotia lui Adrian Curaj, Aurelia Curaj, partial intr-o perioada in care institutia era condusa de Curaj.

Ca urmare a participarii in aceste proiecte finantate din fonduri europene si implementate in Romania de UEFISCDI, Adrian Curaj a castigat singur, doar in perioada 2007-2014, aproximativ 119.000 de euro (peste 485.000 de lei, suma in euro fiind calculata la un curs mediu de 4,36 lei pe euro pentru perioada 2010-2014, respectiv la un curs mediu de 3,74 lei pe euro pentru perioada 2007-2009), conform sumelor publicate in declaratiile sale de avere din perioada 2008-2015 (sumele declarate referindu-se la anii fiscali anteriori). Conform Ministerului Educatiei, Curaj ar fi fost platit doar pe 10 dintre aceste proiecte. In declaratiile de avere nu sunt specificate sumele castigate si proiectele europene aferente, ci doar suma totala castigata.

De altfel, acestea nu sunt singurele proiecte europene la care Adrian Curaj a participat si a fost platit, insa restul nu au fost implementate de UEFISCDI. Din alte proiecte europene, neimplementate de UEFISCDI, Adrian Curaj a mai incasat cel putin 158.000 de lei (peste 36.000 euro), conform declaratiilor sale de avere, de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC), AROTT (Asociatia Romana pentru Transfer Tehnologic), Centrul de Inovatie CITAF, UNDP, UNIDO, Universitatea Craiova, ASE si RARMA (Asociatia Managerilor si Administratorilor de Cercetare din Romania).

In CV-ul sau, Adrian Curaj arata ca a participat ca expert in peste 50 de proiecte si programe internationale din domeniul inovarii, stiintei si cercetarii.

In acelasi timp, la sumele castigate din proiectele europene derulate de UEFISCDI, se adauga cei aproximativ 35.000 de euro castigati de Adrian Curaj salariu la stat, ca director al UEFISCDI (UEFISCSU), in perioada 2009-2014, conform sumelor publicate in declaratiile sale de avere. Salariul de director UEFISCDI al lui Curaj a crescut constant in ultimii ani, conform declaratiilor sale de avere: daca in 2011 castiga ca director in medie 2.200 de lei pe luna, in 2014 salariul se ridica la o medie de 2.840 de lei pe luna (in declaratiile de avere nu se specifica daca este vorba de sume brute sau nete).

In tot acest timp, Adrian Curaj a avut timp si sa-si desfasoare o ampla cariera didactica. El a predat ca profesor universitar doctor la Politehnica Bucuresti, ca profesor asociat la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA Bucuresti), sau, in ani diferiti, ca profesor al scolilor doctorale de la ASE Bucuresti, Universitatea de Medicina Bucuresti, Universitatea Tehnica din Cluj sau SNSPA.

Legea ii da voie. Ce il recomanda? Ministerul Educatiei: experienta si expertiza

Nu exista o lege care sa ii interzica lui Adrian Curaj sa fie atat director platit de stat al institutiei publice care implementeaza proiectele europene, cat si manager sau expert in aceste proiecte, platit separat din fonduri europene. De altfel, mai multi angajati ai UEFISCDI se afla in situatii similare, ca si alti angajati la stat, care lucreaza in acelasi timp si in proiecte europene implementate de institutiile unde sunt angajati. O eventuala situatie de incompatibilitate ar putea fi constatata doar daca atributiile de director s-ar suprapune cu cele din proiectele respective, lucru care poate fi aflat doar prin consultarea fiselor posturilor, documente la care gandul nu a avut acces.

Explicatia lui Adrian Curaj pentru acest cumul de pozitii, transmisa gandul prin intermediul biroului de presa al Ministerului Educatiei, este ca totul se datoreaza experientei si expertizei sale:

„Prin prisma experientei si a expertizei pe care le detine, Adrian Curaj a luat parte in mod direct, in calitate de expert sau coordonator, in scrierea si implementarea mai multor proiecte, fara a beneficia intotdeauna de remuneratie. De altfel, prezenta institutiei in aceste proiecte internationale se datoreaza prestigiului UEFISCDI la nivel international si a recunoasterii de care se bucura expertiza domniei sale in mediile internationale”, arata Ministerul Educatiei, intr-un punct de vedere pentru gandul.

Totusi, un inalt demnitar a declarat pentru gandul ca, aflat intr-o situatie similara, a ales sa renunte la implicarea in proiectele europene, pentru a nu fi suspectat de incompatibilitate. „Fara sa fiu conducatorul unei institutii, in momentul in care am fost numit am renuntat la pozitia de manager de proiect, desi acest proiect nu avea nicio legatura cu functia mea. Tocmai in ideea de a evita orice fel de risc de a avea o problema de incompatibilitate. Se poate spune ca am suflat si in iaurt, dar parerea mea e ca am avut o abordare corecta si echilibrata. Cazul descris imi ridica niste semne de intrebare. Trebuie cunoscut exact in ce constau acele proiecte, ce presupune sa fii manager de proiect, ce decizii trebuie sa iei in proiectul respectiv si daca acele decizii intra in corelatie cu alte decizii pe care le iei ca sef al institutiei. E de la caz la caz”, a explicat oficialul, care nu a dorit sa fie numit.

De asemenea, o sursa din Agentia Nationala de Integritate (ANI) a considerat, pentru gandul, ca situatia de la UEFISCDI ar constitui „o bomba cu ceas” din punct de vedere al incompatibilitatilor si conflictelor de interese, daca proiectele europene implementate de aceasta institutie ar fi investigate. ANI nu a prezentat totusi un punct de vedere oficial, la solicitarea gandul, in legatura cu situatia lui Adrian Curaj la UEFISCDI.

Aurelia Curaj, 13.000 de euro din proiecte implementate si de institutia condusa de sot

Aurelia Curaj, sotia lui Adrian Curaj, este lector universitar doctor la Departamentul de Asistenta Sociala al Facultatii de Sociologie din Universitatea Bucuresti si detine Fundatia Geron, specializata in asistenta pentru varstnici. De profesie medic, specializata in geriatrie-gerontologie, ea a participat la un proiect implementat de UEFISCDI in perioada 2009-2012, perioada in care, partial, institutia a fost condusa de sotul sau, Adrian Curaj. Din acest proiect, Aurelia Curaj a castigat aproximativ 13.000 de euro, conform declaratiilor de avere ale lui Adrian Curaj.

Aurelia Curaj a fost coordonatoarea la nivel national a proiectului european ERA-AGE 2, implementat in Romania prin UEFISCDI, in perioada 2009-2012. Bugetul pentru UEFISCDI, in cadrul proiectului, a fost de 50.000 de euro. Proiectul a vizat cercetarea in domeniul imbatranirii, in care Aurelia Curaj este specializata.

De asemenea, Aurelia Curaj a participat ca expert in cadrul proiectului parte din ERA-AGE 2, „Futurage – A road map for ageing research” (Futurage – o strategie pentru cercetarea imbatranirii), proiect international la care Romania a participat prin Ministerul Sanatatii si UEFISCDI, desfasurat intre 2009 si 2011. Proiectul a fost coordonat de University of Sheffield, din Marea Britanie. Bugetul alocat UEFISCDI in cadrul acestui proiect a fost de 16.000 de euro, conform informatiilor disponibile pe pagina de internet a proiectului.

Ministrul Adrian Curaj isi aminteste de proiectul implementat de UEFISCDI in care a lucrat si sotia sa. El sustine ca „s-au facut niste lucruri absolut spectaculoase”.

„O singura data (a fost implicata sotia –n.r.), intr-un proiect care venea din 2007-2008, un proiect ERA-NET care a ajuns la noi din zona Help Age International (o retea internationala care se ocupa cu lobby si ingrijirea pentru persoanele in varsta – n.r.). Acolo am avut cateva evenimente foarte frumoase, organizate in Romania. Sheffield a venit cu proiectul acesta, am reusit sa punem Ministerul Sanatatii partener cu Ministerul Educatiei, s-au facut niste lucruri absolut spectaculoase. Sigur ca am avut sansa ca legatura pe acest proiect sa se poata face atunci cand s-au facut lucrurile acestea la nivelul Help Age”, a declarat Adrian Curaj, pentru gandul, intrebat despre situatia in care sotia sa a lucrat in proiecte europene implementate de institutia pe care el o conducea.

La randul ei, Aurelia Curaj a explicat pentru gandul ca a ajuns sa lucreze cu UEFISCDI, institutia condusa de sotul ei, pentru ca era singura institutie care se ocupa de finantarea cercetarii din Romania, iar proiectul viza finantarea cercetarii in imbatranire. Ea sustine ca proiectul a ajuns datorita ei la UEFISCDI si nu invers.

„Eu am lucrat in acest proiect ca expert. Am ajuns sa lucrez in acest proiect prin alte proiecte pe care le-am avut cu cei de la Sheffield University si pentru ca era un proiect de finantare a cercetarii in imbatranire, m-au solicitat… Prin mine au ajuns la UEFISCDI. Proiectul a venit prin mine catre UEFISCDI si nu UEFISCDI m-a luat pe mine in proiect. Asta a fost singurul proiect (la care a lucrat cu UEFISCDI – n.r.), pentru ca era pe expertiza in imbatranire si pe finantarea cercetarii in imbatranire si singura unitate care finanteaza cercetarea era UEFISCDI. Din cauza asta am apelat eu la UEFISCDI sa fie partener in acest proiect”, a explicat Aurelia Curaj, pentru gandul.

Aurelia Curaj apare ca fiind platita din proiecte europene derulate de UEFISCDI in anii 2010, 2011 si 2012, cu suma totala de 55.750 de lei (aproximativ 13.000 de euro), conform declaratiilor de avere ale lui Adrian Curaj.

CV-ul de „alumni” al ministrului Curaj. Scoala absolvita la Harvard a fost de fapt doar un curs de cateva zile

CV-ul profesorului Adrian Curaj, postat pe site-ul Guvernului si al Ministerului Educatiei, contine si doua greseli, respectiv o inadvertenta. In 2015, Curaj arata ca a devenit „alumni” (absolventi) al Harvard Kennedy School of „Gouvernance”.

In primul rand, titulatura corecta a prestigioasei scoli americane contine cuvantul „Government”, nu termenul „gouvernance”, cuvant folosit in cel mai bun caz in limba franceza, nu in engleza.

In al doilea rand, termenul latinesc „alumni” este forma de plural – absolventi, cea folosita la singular fiind „alumnus” in latina sau „alumn” in romana. Eroarea nu pare a fi intamplatoare, pentru ca Adrian Curaj o foloseste de doua ori. In 2007-2008, el arata ca a devenit „alumni” al Institute of Education de la University College London.

 De altfel, absolvirea de catre Curaj a Harvard Kennedy School of Government s-a rezumat doar la absolvirea unui program platit, desfasurat in luna iunie 2015, pentru care a primit un certificat de absolvire.

„Domnul Adrian Curaj a primit un certificat de absolvire, dupa ce a participat la programul Inovatie pentru Dezvoltare Economica Educatie Executiva al Kennedy School, in iunie 2015”, a explicat un reprezentant al Harvard Kennedy School of Government, pentru gandul.info

Adauga un comentariu