National

Cum a decis rectorul UBB că se vor desfășura cursurile în acest an. S-a gândit la un scenariu hibrid

Publicat: 29 iul. 2020
Cum a decis rectorul UBB că se vor desfășura cursurile în acest an. S-a gândit la un scenariu hibrid
Cum a decis rectorul UBB că se vor desfășura cursurile în acest an. S-a gândit la un scenariu hibrid

Cum a decis rectorul UBB că se vor desfășura cursurile în acest an. S-a gândit la un scenariu hibrid. Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, nu consideră că este posibil ca desfășurarea cursurilor din acest an să se realizeze în condiții normale. Tocmai de aceea, rectorul s-a gândit la diferite variante. A ajuns la concluzia că cel mai bun plan ar fi ca doar studenții de anul I și cei din ultimul an de licență sau masterat să se afle în municipiu, pentru a putea participa fizic la seminarii sau laboratoare.

”Celălalt scenariu pe care nu ni-l dorim absolut deloc este ca Guvernul să ne impună să facem absolut totul online”. Cum a decis rectorul UBB că se vor desfășura cursurile în acest an

Daniel David a prezentat scenariile la care s-a gândit și a declarat că cel mai tare se teme ca studenții să nu fie obligați de Guvern să aibă doar cursuri onlline.

„Întrebarea este ce vom face din luna octombrie, adică dacă aducem studenţii în Cluj sau nu-i aducem, fiindcă asta poate să dinamizeze întregul mediu socio-economic. Deocamdată, vă spun sincer că lucrăm pe mai multe scenarii. Scenariul pe care sperăm să-l putem implementa este să ne întoarcem la modalitatea clasică de predare şi atunci în Cluj automat vor veni mai mulţi studenţi decât am avut în 2019, fiindcă şi la admitere, în acest an, am avut cu aproximativ 3.000-4.000 de studenţi mai mult. (…) Celălalt scenariu pe care nu ni-l dorim absolut deloc este ca Guvernul să ne impună să facem absolut totul online”, a declarat miercuri Daniel David

Scenariu hibrid

El are speranța să poată fi implementat un scenariu hibrid, prin care să vină la Cluj-Napoca măcar studenţii de anul I şi cei din ultimul an, din zona ştiinţelor experimentale, precum Biologie, Chimie, Fizică, Știinţa mediului şi vocaţionale, precum Teatru, Sport, unele zone din Teologie.

„Scenariul hibrid este ca cei de anul I de la toate facultăţile să vină în Cluj, iar în cazul lor se vor ţine în regim clasic seminariile şi laboratoarele. Cursurile vor fi oricum online, fiindcă nu poţi să pui într-o sală de clasă 150 sau 200 de studenţi. Iar în ceea ce priveşte facultăţile experimentale şi vocaţionale, vom avea în variantă clasică şi activităţile din ultimul an de studiu, astfel încât să nu le afectăm şansa de a-şi face cercetările pentru tezele de licenţă şi disertaţie.

Deci vor fi studenţi în Cluj, dar fără cei care sunt în anul II la licenţă sau în anul II la masterat. Cu doctoranzii, ei nu reprezintă un număr foarte mare şi intenţionăm să facem în regim clasic. Sigur, acesta este un plan pe care-l avem. O să-l punem în discuţie şi în comunitatea noastră şi vom cere părerea ministerului. Foarte puţin probabil să ne întoarcem la varianta obişnuită, la varianta clasică. Ne-am dori, dar nu cred că se va întâmpla lucrul acesta”, a evidențiat rectorul UBB.

Daniel David a mai adăugat că municipiul Cluj-Napoca este unul în care ponderea studenţilor este de 15% din populaţie, în comparație cu Bucureştiul, unde studenţii reprezintă 5% din populaţie.

Adauga un comentariu