National

Cum a DIRIJAT Udrea MITA ca sa ajunga la Cocos

Publicat: 11 feb. 2015
1
Din referatul procurorilor reiese ca o parte din mita din Dosarul Microsoft a fost folosita si pentru beneficii electorale in favoarea PDL. „Din probatoriul administrat in cauza rezulta ca inculpatul Sandu Gabriel – ministru al Comunicatiilor la data respectiva, a procedat la realizarea 9 procedurii de achizitie si la incheierea contractului de licentiere ca urmare a presiunilor exercitate de Udrea Elena Gabriela – in calitate membru al Guvernului si vicepresedinte PDL, precum si ca urmare a presiunilor exercitate de alte persoane din conducerea partidului. S-a stabilit, de asemenea, ca beneficiari ai sumelor de bani din platile efectuate in baza contractului sunt printre altii inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocos Dorin si Partidul Democrat Liberal care a beneficiat de plata unor materiale electorale prin intermediul inculpatului Sandu Gabriel”, se arata in referatul procurorilor DNA.
Citeste si: Elena Udrea, dusa cu duba la ICCJ. Va fi sau nu arestata? 
In toamna anului 2009, s-a incheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestari de servicii care avea ca obiect prestarea serviciilor de tiparire si anvelopare a unui numar de patru milioane de scrisori electorale, numarul acestor scrisori a fost suplimentat la 8,6 milioane, stabilindu-se sa se incheie un act aditional la contractul initial”, sustin procurorii DNA. Ei mai arata ca pentru diferenta de 4,6 milioane de scrisori nu a mai fost achitata contravaloarea prestatiilor, iar cei care trebuiau platiti au ajuns sa discute cu Dorin Cocos si au fost in audienta la Elena Udrea, care era vicepresedinte PDL, dar s-au exercitat presiuni sa se renunte la pretentii.
Anchetatorii sustin ca Dorin Cocos a pretins si primit de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu suma de noua milioane de euro pentru ca prin intermediul Elenei Udrea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, membru al Guvernului, si vicepresedinte PDL, la data faptelor, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Cocos nu avea atributii in ceea ce priveste incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft si nu se afla in relatii de prietenie cu alti membrii ai Guvernului sau cu persoane din cadrul ministerelor implicate in derularea contractului, pentru a avea posibilitatea de a-si exercita influenta asupra acestora. De altfel, unul dintre ministerele beneficiare ale licentelor era chiar Ministerul condus de Elena Udrea, spun procurorii.
„Practic, suspecta Udrea Elena Gabriela si-a traficat functia si influenta la nivel guvernamental in mod direct si indirect fata de cumparatorii de influenta prin intermediul lui Dorin Cocos si a primit foloase necuvenite constand in suma de noua milioane de euro”, subliniaza DNA. Totodata, procurorii DNA au ajuns la concluzia ca pentru promovarea Hotararii de Guvern nr. 460/2009 si alocarea bugetului necesar, Gabriel Sandu a beneficiat de sustinerea Elenei Udrea. Elena Udrea a fost adusa, miercuri, din arest la instanta suprema, unde se judeca cererea procurorilor DNA de arestare a deputatului PMP, in dosarul Microsoft. Procurorii anticoruptie au emis marti, la ora 21.40, ordonanta de retinere pentru deputatul PMP Elena Udrea, dupa ce aceasta a stat aproape zece ore la DNA, unde si-a studiat dosarul si a fost audiata.
Potrivit DNA, Elena Udrea a fost retinuta pentru trei fapte de trafic de influenta – in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea, in legatura cu derularea contractului e-Romania si in legatura cu pretinderea si primirea a 500.000 de euro -, precum si pentru spalare de bani. Elena Udrea a fost retinuta dupa ce Camera Deputatilor a dat avize pentru urmarirea penala si arestarea preventiva a deputatului PMP, in dosarele Microsoft si Gala Bute, in care este acuzata de fapte de coruptie. In 29 ianuarie, Elena Udrea a fost pusa sub control judiciar in dosarul Microsoft. In 4 februarie, procurorii au cerut arestarea preventiva a deputatului, aratand ca a incalcat dispozitiile legale ale controlului judiciar, facand afirmatii publice cu privire la acuzatiile ce ii sunt aduse.
In dosarul Microsoft, fostul sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos este acuzat ca ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de una dintre cele doua persoane incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Potrivit anchetatorilor, in anul 2010, Dorin Cocos, in baza intelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societati cu obiect de activitate IT, suma de circa trei milioane de euro, pentru a debloca platile aferente contractului e-Romania. Udrea mai este acuzata in dosarul Microsoft ca a cerut 500.000 de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat in acelasi dosar, „pentru a-i rezolva problemele din justitie”. Procurorii au aratat, in referatul prin care au solicitat aviz de la Camera Deputatilor pentru arestare, ca Elena Udrea a fost denuntata la DNA de Dinu Pescariu, vizat in dosarul Microsoft.
„La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunt cu privire la savarsirea unor fapte de coruptie de catre Udrea Elena Gabriela. Din denuntul formulat rezulta ca, in anul 2013 pe fondul cercetarilor efectuate de Directia Nationala Anticoruptie ca urmare a plangerii formulata de Fujitsu Siemens Computers in legatura cu derularea contractului de licentiere Microsoft si a masurilor asiguratorii dispuse de autoritatile austrice pe conturile sale din Elevatia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justitie. Exista indicii in sensul ca remiterea sumelor de bani a avut loc in mai multe transe in perioada iulie 2013 – februarie 2014”, au scris procurorii in referat. Potrivit anchetatorilor, aceste fapte sunt dovedite cu declaratia martorului, extrasele de cont si inscrisuri olografe ridicate la perchezitii, in care sunt indicate sume de bani platite. 
Adauga un comentariu