Arheologie

Cum a disparut infloritorului oras antic Angkor

Publicat: 24 oct. 2013
3
Rezultatele cercetatorilor, de la Universitatea Cambridge din Anglia, au scos la iveala faptul ca principala cauza a colapsului orasului Angkor a fost o perioada de seceta prelungita, ce s-a abatut asupra acestei regiuni.
Orasul antic Angkor, faimos pentru templul Angkor Wat, care iti taie respiratia datorita maretiei sale, s-ar putea sa se fi prabusit din cauza schimbarilor climatice, in special din cauza secetei, sustin oamenii de stiinta, conform Live Science.
Marele oras Angkor din Cambogia, construit in secolul al IX-lea, a fost capitala Imperiului Khmer, care a dominat sud-estul Asiei aproape cinci secole. Orasul se intindea pe mai mult de 1000 de kilometri patrati, fiind cel mai mare complex urban al lumii preindustriale.
Cauzele sugerate anterior pentru caderea Imperiului Khmer, de la sfarsitul secolului al XIV-lea si inceputul secolului al XV-lea, au inclus razboiul si exploatarea terenului in exces.
Cu toate acestea, dovezile recente arata ca perioadele prelungite de seceta ar fi dus la declinul orasului Angkor. De exemplu, inelele copacilor sugereaza faptul ca regiunea a fost supusa unor schimbari climatice, lungile perioade de seceta s-au intercalat cu intervale de timp cu precipitatii abundente.
Vechiul oras Angkor poseda o retea complexa de canale, lacuri si baraje, ce colectau apa ploilor de vara, pentru a putea fi folosita in caz de seceta.
Nivelul lacului West Baray a scazut dramatic
Oamenii de stiinta au analizat sedimentele prelevate din cel mai mare lac de acumulare al khmerilor de la West Baray, care ar putea detine 53 de milioane de metri cubi de apa, o cantitate de 20 de ori mai mare decat piatra folosita la constructia Marii Piramide de la Gizeh.
Cercetatorii au rescris istoria climatului unei perioade de 1000 de ani, prin analiza lacului West Baray de la Angkor. Ei au descoperit ca in perioada cand orasul Angkor s-a prabusit, sedimentele depuse in lac s-au micsorat la o zecime din valoarea anteriora, ceea ce sugereaza ca nivelul apei a scazut dramatic.
„Schimbarile ecologice au aratat cum conditiile de mediu de la West Baray au fost fundamental diferite in perioada existentei orasului Angkor, fata de secolul al XVII-lea, de dupa distrugerea acestuia”, a spus Mary Beth Day, cercetator la Universitatea Cambridge din Anglia.
„Desi Angkor a avut un sistem extrem de avansat de gestionare al apei, acesta nu a fost suficient pentru a preveni prabusirea, din cauza conditiilor extreme de mediu. Este important sa intelegem ca esecul retelei de gospodarire a apei nu a fost singurul motiv pentru caderea Imperiului Khmer. Colapsul orasului Angkor a fost determinat de un complex de factori diferiti: sociali, politici si de mediu”, a declarat Day. 
Adauga un comentariu