National

Cum a evitat un SENATOR CORUPT flagrantul

Publicat: 22 apr. 2014

Cazul in care senatorul PSD Marius Isaila este acuzat de trafic de influenta si instigare la fals, DNA solicitand arestarea preventiva, a dus pe parcursul cercetarii la deconspirarea unui comisar sef DNA care furniza celor cercetati informatii confidentiale, inclusiv despre de actiuni de flagrant.

Conform refereratului DNA consultat de MEDIAFAX, cercetarile in dosarul in care pentru senatorul Marius Isaila se solicita arestarea preventiva au fost blocate in 2012 de o scurgere de informatii din cadrul DNA, al carei autor a fost comisarul sef Emil Dan Manolachi.

Citeste si DOSARUL ISAILA. Comisar DNA deconspirat. Furniza informatii confidentiale

Astfel, in momentul in care procurorii DNA pregateau un flagrant in care era vizat Catalin Cristescu (intermediar folosit de senatorul Marius Isaila), cu implicarea omului de afaceri Lucian Timofanovici, operatiunea a fost ratata din cauza informatiilor divulgate din interiorul Directiei Nationale Anticoruptie.

Timofanovici il denuntase la DNA pe Cristescu, care era comisar in cadrul Garzii Financiare, dupa ce acesta ii solicitase in numele actualului senator PSD, Marius Isaila o noua suma de bani (150.000 de euro) pentru rezolvarea favorabila a unui control al ANAF la o firma a sa. Anterior, Timofanovici mai achitase 200.000 de euro in acelasi scop.

Refereratul DNA precizeaza ca ofiterul de politie judiciara din cadrul DNA, comisarul sef Emil Dan Manolachi, ar fi fost cel care a furnizat informatii din dosarul in cauza pentru a fi avertizat Cristescu.

„Trebuie precizat ca activitatea de monitorizare a lui Cristescu Catalin a continuat si dupa intalnirea acestuia cu denuntatorul (Timofanovici, n.r.), din ziua de vineri, 6 iulie 2012, insa, saptamana urmatoare, incercarile repetate ale denuntatorului de a-l contacta si de a se intalni cu suspectul Cristescu au ramas, in mod inexplicabil, fara rezultat, mai ales ca pretinderea sumelor de bani din partea acestuia, fusese explicita, fiind nejustificate desele amanari din partea sa”, se arata in referatul DNA.

Citeste si DNA cere Parlamentului avizul pentru arestarea preventiva a senatorului PSD Isaila

Procurorii precizeaza ca inclusiv „incercarile sporadice” ale lui Timofanovici, pe parcursul anului 2012 si in a doua jumatate a lui 2013, de a-l contacta pe Cristescu au ramas fara rezultat, acesta evitand sa se intalnesca si sa-i vorbeasca omului de afaceri.

„Surprinzator a fost insa momentul cand, in a doua jumatate a anului 2013, cei doi s-au intalnit intamplator intr-un loc public, iar la solicitarea denuntatorului de a purta o discutie cu el, Cristescu Catalin l-a invitat intr-un loc mai retras, i-a cerut sa isi dea jos sacoul, evident temandu-se ca va fi inregistrat si apoi i-a reprosat lui Timofanovici Lucian ca ar fi auzit ca «cineva s-a dus la DNA si a facut un denunt»”, arata procurorii, care au continuat cercetarile asupra afirmatiei acestuia.

Ei au constatat faptul ca informatiile din dosarul instrumentat de procurorii DNA proveneau chiar din cadrul institutiei, deschizand un dosar separat.

„Astfel (…) s-a stabilit ca, in baza atributiilor de serviciu si a ordonantei procurorului de delegare, comisarul sef Manolachi Dan Emil, ofiter de politie judiciara in cadrul DNA, a intrat in posesia informatiilor existente in dosarul cu nr. 202/P/2012 (cel in care este acuzat senatorul Marius Isaila, n.r.) si care nu erau destinate publicitatii, dupa cum urmeaza: aspectele semnalate prin denuntul care a stat la baza inregistrarii dosarului, solicitarea si dispunerea autorizatiilor de interceptare de catre instanta de judecata, rezultatul activitatilor infractionale monitorizare urmare a autorizarii de catre instanta, aspecte de ordin tactic privind ancheta si realizarea momentelor operative”, precizeaza procurorii.

Ei mentioneaza ca Manolachi l-ar fi atentionat pe Cristescu asupra flagrantului prin intermediul unui alt comisar din Garda Financiara, sectia Constanta, Fronea Ciprian Mihail. Acesta din urma a transmis informatia privind flagrantul lui Cristescu lui Sorin Florea, comisar general in Garda Financiara, care i-a informat pe subordonatii sai Tomescu Eduard si Buduleanu Madalina, colegi ai lui Cristescu.

Citeste si Macovei, „zeita anticoruptie”, isi da un autogol

„Informatiile ce nu erau destinate publicitatii, transmise pe circuitul prezentat anterior, i-au permis lui Cristescu Catalin sa evite prinderea in flagrant, ceea ce a condus la ingreunarea anchetei si a identificarii si prinderii faptuitorilor implicati in activitati infractionale ce faceau obiectul dosarului”, se mai arata in referatul DNA.

In cele din urma, precizeaza procurorii, Curtea de Apel Bucuresti a emis mandate de arestare in cazul comisarului sef Manolachi Dan Emil pentru o perioada de 30 de zile.

De altfel, chiar Cristescu a confirmat in declaratii infractiunile in care au fost implicati cei care i-au furnizat informatii legate de dosarul DNA si flagrantul ce urma a fi pregatit in cazul sau, dupa ce in octombrie 2013 procurorii au inceput urmarirea penala in cazul sau.

Sursa: gandul.infoloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit