Secretele istoriei

Cum a fost distrusa cea mai profitabila afacere de spionaj a Securitatii

Publicat: 06 mart. 2015

Pe vremuri, Serviciul de Informatii al Romaniei nu se ocupa doar de ascultarea de telefoane ca sa le ofere procurorilor munitie pentru dosare. Avea pe atunci un departament de spionaj foarte bun, comparabl cu cel din Israel sau SUA.

Misiunile agentilor secreti ai Romaniei sunt legendare, cum a fost cea in care spionii nostri au spart codurile NATO, silind organizatia sa se reformeze. Sau cand au reusit sa fure din Occident tehnica de fabricare a diamentalor sintetice.

Odata cu moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Romania venea cu o noua ambitie. Nicolae Ceausescu voia sa transforme tara intr-unul dintre cele mai importante centre industriale. Dar pentru asta avea nevoie de o operatiune strict secreta.

Dacia 1100 a fost rezultatul fugii dupa secretele altora. Ceausescu l-a insarcinat pe generalul Pacepa sa gaseasca un automobil care sa devina mandria nationala. A fost primul mare succes al spionajului economic, serviciu care avea sa devina o piesa de baza in angrenajul lui Ceausescu.

Vezi si Jimmy Carter: „Ceausescu a fost un mare conducator”

”Personal Ceausescu a trasat sarcina organelor de spionaj sa vada cum putem intra in posesia tehnilogiei” povesteste un fost agent. Operatiunea Steaua” viza producerea diamantelor, iar agentii romani au reusit sa obtina informatii secrete din Suedia. Operatinunea a durat doi ani, la finalul carora presele pentru productie au fost aduse in Romania, pe bucati. Apoi a fost adus si suedezul tradator, care primise numele de cod ”Cap patrat”.

Vezi si Ce spune generalul Ion Mihai Pacepa despre Iohannis

”Steaua” a fost una dintre cele mai mari si mai rapide operatiuni ale fostei Securitati. A fost o adevarata performanta sa aduca in tara documentatia si tehnologia.

Diamantele artificiale au ajutat la plata datoriei externe, sau au finantat investitii. In decembrie 1989 paza uzinei a ramas in sarcina armatei. Insa pana sa ajunga militarii, uzina fusese lasata de izbeliste. Angajatii fabricii nu au parasit-o in acele zile.

Dupa Revolutie, uzina a falimentat, desi a fost o afacere romaneasca extrem de profitabila. Rami Dacia, asa cum s-a numit, a ajuns inglodata in datorii. Romanii au refuzat sa o vanda, desi au existat destule oferte.

Asa a luat fiinta, la Bucuresti, o uzina ultra secreta care producea diamante de o calitate exceptionala. Insa, in 2006, au venit baietii destepti si au distrus aceasta mina pretioasa ca sa puna mana pe teren.loading...

Adauga un comentariu