Secretele istoriei

Cum a incercat Stalin sa impiedice agresiunea Germaniei naziste

Publicat: 24 iul. 2013
3
Iosfi Stalin a incercat sa impiedice agresiunea Germaniei naziste in anul 1939, cand a pregatit un milion de soldati sovietici la granita polonezo – germana.
Planul s-ar fi aplicat daca Marea Britanie si Franta ar fi semnat un acord prin care sa porneasca lupta anti-nazista, iformeaza Daily Telegraph
Faptul este atestat de cateva documente care au fost date publicitatii dupa 70 de ani de la evenimentele celui de-al II-lea Razboi Mondial. 
Stalin le-a cerut liderilor francezi si britanici sa se alature armatei bolsevice pentru a stopa ascensiunea nazista. Daca acordul ar fi fost semnat, Germania nu ar fi putu incheia pactul de neagresiune cu Rusia care i-a permis sa cucereasca teritoriile vecine. 
Liderul rus a propus acest plan intr-o intalnire cu ofiterii francezi si englezi care a avut loc pe data de 15 august 1939, cu doua saptamani inainte sa inceapa cel de al II-lea razboi Mondial. 
Generalii sovietici au cerut ofiterilor occidentali sa convinga Polonia sa accepte acesul trupelor Armatei Rosii pe teritoriul sau. Delegatiile britanice si franceze au respins acest plan, permitand Rusiei sa semneze pactul Ribbentrop-Molotov, la 23 august, cu o saptamana inainte ca nazistii sa invadeze Polonia. 
Neglijenta si lipsa de interes a puterilor occidentale au permis Germaniei naziste sa patrunda in Polonia, pe care au impartit-o cu Rusia. Documentele care atesta acest fapt se intind pe 700 de pagini, care au triate de Lev Sotkov, general rus in retragere. 
Adauga un comentariu