Secretele istoriei

Cum a ratat Basiliskos expeditia impotriva tatarilor

Publicat: 09 ian. 2015
3

Flavius Basiliscus sau Basiliskos (d. 476/477) a fost un imparat al Imperiului Roman de Rasarit, membru al Casei Leo, care a domnit pentru scurt timp (9 ianuarie 475–august 476), cand imparatul Zenon a fost izgonit din Constantinopol din cauza unei revolte.

In 468, Leon l-a ales pe Basiliskos sa conduca faimoasa expeditie militara impotriva Cartaginei. Invazia regatului vandalilor a fost una din cele mai mari actiuni militare din analele istoriei, o operatiune combinata cu peste zece mii de vase si o suta de mii de soldati. Scopul operatiunii a fost de a-l pedepsi pe regele vandal Geiseric pentru devastarea Romei din 455, in care fosta capitala a Imperiului Roman de Apus a fost cucerita, iar imparateasa Licinia Eudoxia (vaduva imparatului Valentinian III) si fiicele ei fusesera luate ostatice.

Planul a fost pus la cale de imparatul oriental Leon, imparatul occidental Anthemius si generalul Marcellinus, care se bucura de mana libera in Illyricum. Basiliskos a primit ordin sa navigheze direct catre Cartagina, in vreme ce Marcellinus ataca si cucerea Sardinia, iar o a treia armata, comandata de Heraclius din Edessa, debarca pe coasta libiana, la est de Cartagina, avansand rapid. Se pare ca fortele combinate s-au intalnit in Sicilia, de unde cele trei flote au plecat la diferite momente de timp.

Vezi si Controverse istorice: Tatari sau mongoli?

Istoricii antici si moderni dau diverse estimari ale numarului de nave si de trupe aflate sub comanda lui Basiliskos, dar si pentru costurile expeditiei. Ambele erau enorme; Nicephorus Gregoras vorbeste de o suta de mii de vase, Cedrenus spune ca flota ce a atacat Cartagina era formata din 1113 vasem fiecare cu cate o suta de oameni la bord. Cea mai conservatoare estimare a costurilor expeditiei este de 30.000 kg de aur, o suma care depasea veniturile pe un an.

Vezi si Scurt istoric al Mamelucilor

Sardinia si Libia erau deja cucerite de Marcellinus si Heraclius, cand Basiliskos a aruncat ancora langa Promontorium Mercurii, astazi Cap Bon, la aproximativ 60 km de Cartagina. Geiseric i-a cerut lui Basiliskos sa-i dea cinci zile sa puna la punct conditiile pacii. In timpul negocierilor, Geiseric si-a adunat vasele si a atacat brusc flota romana. Vandalii umplusera multe vase cu materiale inflamabile. In timpul noptii, aceste vase-torta au fost impinse inspre flota romana. Comandantii bizantini au incercat sa salveze unele vase de la distrugere, dar aceste manevre au fost blocate de atacul altor vase vandale.

Basiliskos a fugit din mijlocul luptei. O jumatate din flota romana a fost arsa, scufundata sau capturata, iar cealalta jumatate l-a urmat pe fugarul Basiliskos. Intreaga expeditie a fost un esec. Heraclius s-a retras prin desert in Tripolitania si a rezistat pe pozitii doi ani pana a fost chemat inapoi; Marcellinus s-a retras in Sicilia, unde s-a intalnit cu Basiliskos; generalul a fost, insa, asasinat, probabil din ordinele lui Ricimer, de unul dintre capitanii sai; iar regele vandalilor si-a exprimat surprinderea si satisfactia, cand romanii insisi i-au ucis pe dusmanii sai cei mai puternici.

Dupa ce s-a intors la Constantinopol, Basiliskos s-a ascuns in biserica Sfanta Sofia pentru a scapa de furia poporului si de razbunarea imparatului. In urma medierii Verinei, Basiliskos a obtinut iertarea imparatului, si a fost pedepsit doar cu exilul la Heraclea Sintica, in Tracia.

Adauga un comentariu