National

Cum a reușit JGV și Asociații să deblocheze ancheta în cazul mai multor dosare penale

Publicat: 14 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum a reușit JGV și Asociații să deblocheze ancheta în cazul mai multor dosare penale

Tot mai multe dosare sunt blocate în faza de cercetare penală. Se întâmplă în județul Neamț, dar și la Suceava. Mai multe cazuri gestionate de societatea de avocatură JGV și Asociații au stat în faza de cercetare penală mai bine de doi ani de zile.

Este cazul unui dosar aflat în lucru din 2018, la Poliția Municipiului Suceava. Vorbim mai exact despre un accident rutier ce a avut loc în localitatea Scheia. Un conducător auto nu s-a asigurat la schimbarea benzii de mers și a acroșat un alt autoturism care a fost proiectat într-o altă mașină parcată pe marginea drumului. În urma impactului un om a murit, iar alți trei au fost grav răniți. În acest caz a durat un an ca organele de cercetare să ceară efectuarea unei expertize tehnice-auto.

,,După depunerea necropsiei achitate la data de 07.11.2018 de către părțile civile, polițistul de caz trebuia să dispună prin ordonanță efectuarea unei expertize tehnice auto. Deși am solicitat de nenumărate ori să ni se comunice stadiul cercetărilor, nu am primit niciun răspuns timp de un an de zile. Motiv pentru care, în 2019, am formulat o plângere către procurorul de caz, unde am arătat că organele de urmărire penal își exercită cu rea credință obligațiile și împiedică astfel exercitarea drepturilor legale ce aparțin părților,” explică avocatul JGV Mihaela Ungureanu.

Ca urmare a demersurilor făcute de avocați, procurorul de caz a decis ca dosarul în cauză să fie transferat în sarcina altui polițist. Acesta din urmă a reușit să emită ordonanța de efectuare a unei expertize tehnice judiciare în mai puțin de 10 zile. ,,În prezent cazul se află în stadiul de redactare a referatului de terminare a urmării penale cu soluția propusă de către organul de cercetare penală,” arată avocatul apărării.

Nu este însă singurul caz în care cercetările s-au întins pe câțiva ani. Aceeași situație a fost semnalată și în județul Neamț, nu doar la Suceava. În două dintre situații vorbim despre pietoni angajați în traversarea drumului public, victimele fiind acroșate de autoturisme care rulau cu viteze peste limita legală admisă.
Cauzele penale ce fac obiectul prezentelor spețe au fost înregistrate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman și date spre soluționare organelor de cercetare penală ale Poliției Municipiului Roman – Biroul Rutier, în urmă cu mai bine de 3 ani de zile.

,,Pe parcursul cercetărilor în cauză, nu au fost administrate toate probatoriile legale și specifice unor asemenea spețe. Părțile vătămate și apărătorii lor nu au fost convocați ori citați la audieri, expertizele tehnice au fost realizate prin încălcarea prevederilor art. 173, art. 177 si art. 178 NCPP. În consecință, procurorii de caz au decis clasarea dosarelor respective,” arată avocatul JGV și Asociații, Mihaela Ungureanu.

Avocaților li s-a refuzat de altfel dreptul de a studia dosarul cauzei și nu au putut lua legătura cu organele de cercetare în vederea remedierii acestei probleme de comunicare pentru că nu le-a răspuns nimeni la telefon. Între timp, apărătorii au sesizat neregulile în instanță. Au contestat în același timp și modul în care a fost realizată expertiza tehnică.

,,În prezent în cele două dosare s-a dispus redeschiderea urmăririi penale și completarea acesteia, prin efectuarea unei noi expertize criminalistice în cadrul LIEC Iași, instituție ce deține modalități tehnice superioare de simulare tehnici necesare pentru reconstituirea condițiilor în care s-a produs un eveniment rutier. Acest lucru va genera informații care pot ajuta la soluționarea cauzelor”, explică avocatul Mihaela Ungureanu.

Adauga un comentariu