Secretele istoriei

Cum a vrut Ceausescu sa „fure” imnul national al Albaniei. A fost scandal in toata regula

Publicat: 15 mart. 2018

Pe langa creatiile sale muzicale impresionante, Ciprian Porumbescu a compus un cantec patriotic ce avea sa devina, peste ani, subiect de scandal intre liderii comunisti ai Romaniei si Albaniei.

Poezia lui Andrei Birseanu „Pe-al nostru steag e scris unire” se potrivea perfect cu notele lui Porumbescu, iar in scurt timp cantecul avea sa devina un adevarat imn pentru romani, scrie A1.ro.

Ciudat insa, pe la incepurile secolului, Aleksander Stavre, un poet albanez aciuat prin partile Dobrogei publica o poezie in care milita pentru independenta tarii sale natale. Betimi mi flamur („Juramantul steagului”), poemul publicat intr-o revista a albanezilor din Bulgaria a avut un succes urias in randul patriotilor de acasa, incat a devenit un fel de indemn national pentru independenta si libertate.

Cand Albania a scapat de jugul otoman, liderii statului au inceput sa caute un imn care sa-i reprezinte. Asa ca au apelat Victor Eftimiu, un dramaturg de origine aromana, care le-a oferit solutia perfecta: cantecul lui Porumbescu si versurile lui Stavre! Ideea a fost imbratisata de guvernul de la Tirana si astfel „Pe-al nostru steag e scri unire” a devenit cantecul de capatai al albanezilor de pretutindeni.

Dupa decenii bune de la independenta Albaniei, Nicolae Ceausescu a avut o intrevedere destul de agitata cu Enver Hodja, parintele statului albanez modern. Subiectul: imnul. Liderul de la Bucuresti dorea cu tot dinadinsul sa-l faca pe omologul sau sa renunte la cantecul-emblema al tarii sale, Ceausescu intentionand sa transforme „Pe-al nostru steag e scris Unire” in imn national al Romaniei. Presiunile presedintelui nostru au ramas fara rezultat, iar singura varianta a fost aceea de a alege un alt cantec patriotic pentru natiunea romana. Culmea, solutia aleasa a fost o noua melodie compusa de Ciprian Porumbescu „Trei culori”.

Astfel, o buna bucata de vreme, Porumbescu a fost singurul muzician care compusese muzica a doua imnuri nationale: „Hymni i Flamurit” (Pe-al nostru steag…) imnul ALBANIEI si al Romaniei „Trei culori cunosc pe lume”.loading...

Adauga un comentariu