News Flash:

Cum actioneaza Mafia PD-L - FOTO, VEZI FACSIMILE

25 Octombrie 2010
11042 Vizualizari | 10 Comentarii
Utilaje Firma HUGE din Coarnele Caprei
• In judetul Iasi, fondurile guvernamentale sau cele provenite de la Uniunea Europeana pentru modernizarea infrastructurilor comunelor se distribuie "cu dedicatie" • Fie ca este vorba despre fonduri pentru apa si canalizare sau despre drumuri, licitatiile sunt castigate numai de anumite firme apropiate PD-L, care pot returna "comisioanele" • Studiile de fezabilitate si proiectele tehnice sunt, de asemenea, realizate tot de anumite firme agreate de PD-L, tocmai pentru a umfla devizele de lucrari, pentru ca, la final, sa inregistreze profit atat factorii de decizie din administratie, care impart fondurile, cat si societatile comerciale implicate • Rezultatul final este catastrofal: investitiile finantate nu sunt functionale, adica retelele de canalizare sunt inutile, iar drumurile sunt pline de gropi • In numarul de astazi, cotidianul BUNå ZIUA IASI publica primul episod legat de reteaua de distributie a fondurilor, fiind vorba despre afacerile din aceasta categorie care se invart in jurul firmelor Tehnic Asist SRL din Botosani si Huge Construct din Iasi

Se cheltuie zeci sau sute de miliarde lei sau milioane euro daca este vorba de o finantare europeana. Este vorba de lucrari de modernizare a infrastructurilor comunelor, infiintare de retele de aductiune de apa si canalizare, statii de epurare, asfaltare drumuri etc. In final, pentru ca cei care aproba fondurile, factorii de decizie din administratie, urmaresc, in primul rand, distribuirea "comisioanelor", investitiile sunt de o calitate execrabila sau chiar inutile. Tevile de apa se sparg, statiile de epurare nu functioneaza si polueaza mediul, iar dupa sase luni de la receptie, drumurile asfaltate sunt pline de gropi. In numarul de astazi, cotidianul BUNA ZIUA IASI publica primul episod legat de aceasta mafie de distribuire a fondurilor guvernamentale sau europene. Dezvaluirile debuteaza cu publicarea unor afaceri de acest gen, in care sunt implicate doua firme de constructii, si anume Tehnic Asist SRL si Huge Construct SRL. In numerele urmatoare, se va vedea ca nu sunt aprobate decat proiecte europene care sunt realizate numai de anumite firme de consultanta si de proiectare apropiate, logic, de partidul de guvernamant. De asemenea, in final, lucrarile sunt realizate de anumite firme de constructie, decizia privind executantul fiind luata inca din faza de scriere a proiectului. Asta deoarece executantul promite ca va "returna" o parte din bani celor care au aprobat proiectul.

Statii de epurare inutile

Firma Tehnic Asist SRL este din Botosani, iar Huge Construct SRL din Iasi. In ultima perioada, cele doua firme au colaborat perfect in vederea adjudecarii unor licitatii organizate de o serie de primarii din judetul Iasi, carora le-au fost aprobate proiecte europene de infrastructura in cadrul masurilor implementate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Colaborarea dintre cele doua firme dureaza, insa, de cativa ani si este legata de implementarea unor proiecte finantate de Ministerul Mediului, fiind vorba de retele de apa si canalizare, statii de epurare. In acest context, ceea ce s-a intamplat in comuna Cotnari este strigator la cer. S-a cheltuit peste un milion euro pentru infiintarea unui sistem de canalizare in satul Cotnari, care acum nu este bun. Astfel, in urma unei licitatii trucate organizate de Primaria Cotnari, condusa de social-democratul Vasile Cretu, se incheie cu SC Tehnic Asist SRL din Botosani, in anul 2007, pe 17 octombrie, contractul cu numarul 5.911, avand ca obiect "Infiintarea sistemului de alimentare cu apa si a retelei de canalizare pentru satele Carjoaia, Horodistea si Cotnari". Pentru aceasta licitatie caietul de sarcini a fost facut de un anume Cornel Mitocaru. Sotia acestui Cornel Mitocaru este angajata la firma Huge Construct SRL. Valoarea contractului a fost de 850.000 euro. "Reteaua de canalizare nu este facuta cum trebuie. Se spune ca sunt racordate la aceasta retea blocurile din centrul comunei si cateva case. Apele reziduale sunt deversate langa aceste blocuri. Uneori, pute infiorator. Casele nu pot fi racordate la canalizare. Asta pentru ca teava de canalizare este mai sus decat nivelul caselor. Adica rahatul trebuie impins in sus", a spus Paul Besleaga, viceprimarul comunei Cotnari.
Prin urmare, pentru o retea de canalizare lunga de numai 2 kilometri si o statie de epurare mica s-au cheltuit din banii Ministerului Mediului, alocati prin Agentia Fondului de Mediu, nici mai mult nici mai putin decat 850.000 euro. Macar daca ar fi ramas ceva bun in urma.

Ce statie de epurare?

La licitatie, firma Tehnic Asist SRL s-a prezentat in asociere cu firma Huge Construct SRL, care urma sa se ocupe de achizitionarea si montarea statiei de epurare. Nimeni din Primaria Cotnari nu a putut spune, insa, ce tip de statie de epurare s-a montat. Potrivit unor surse, s-a aplicat cea mai proasta tehnologie de epurare, echipamentele fiind aduse din Turcia. De aceea, nici nu functioneaza si nici nu s-a semnat receptia finala, desi contractul a expirat pe data de 17.07.2007. Dar toti banii, 850.000 euro, au fost achitati. Potrivit contractului de asociere, Huge Construct SRL a achizitionat "tehnologia de epurare" de la doua firme de apartament, respectiv SC Euromarket Water & Wasterwater Engineering SRL din Iasi, cu sediul pe bulevardul Poitiers nr. 53, si SC Sibarex SA, cu sediul pe strada Prundului nr. 1, in comuna Campineanca, judetul Vrancea. Statia de epurare a fost montata in comuna Cotnari, in dreapta drumului national care face legatura intre Targu Frumos si Harlau, pe campul situat vis-a-vis de depozitele combinatului de vinificatie din localitate. Si pentru ca statia de epurare nu functioneaza, acest camp s-a umplut de dejectii. Fotografiile realizate in cursul saptamanii trecute de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI sunt relevante in acest sens. In plus, au aparut si primele defectiuni la instalatia de epurare. Pentru ca lucrarile sunt facute prost, fundatia din beton de la uriasele bazine de decantare si "epurare" s-a crapat. De aceea, dupa ce s-au umplut cu apa, bazinele s-au lasat. Saptamana trecuta, muncitori de la firma Huge Construct SRL incercau sa repare statia de epurare. Cu toate acestea, primarul comunei Cotnari, Vasile Cretu, impotriva caruia a fost depusa o plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie, tocmai pentru ca a fost complice la aceste afaceri, a spus ca statia de epurare functioneaza si ca va semna receptia. "Nu e nici o problema, statia de epurare functioneaza", a spus Vasile Cretu.

Peste deal, la Coarnele Caprei

Firma Tehnic Asist SRL si Huge Construct au castigat in luna august a anului 2009 o licitatie pentru lucrari similare si in comuna alaturata, Coarnele Caprei. Si acest obiectiv, constand, de asemenea, in infiintarea unui "Sistem integrat si statie de epurare in comuna Coarnele Caprei", a fost finantat tot de Agentia Fondului pentru Mediu. Si aceasta licitatie pare trucata de la o posta. Astfel, la licitatia organizata de Primaria Coarnele Caprei, condusa de liberalul Constantin Grigoras, au participat firmele SC DAS SRL in asociere cu SC Moldoconstruct SRL, SC Conest SA in asociere cu SC Incom SA, SC Instalatii Grup SRL si SC Tehnic Asist SRL din Botosani, care a dezvaluit, dupa finalizarea licitatiei, asocierea cu SC Huge Construct SRL. In afara de SC Tehnic Asist SRL, toate celelalte firme au fost descalificate. Iar licitatia a fost adjudecata de SC Tehnic Asist SRL, care a oferit si pretul cel mai mare, 65 miliarde lei vechi. Celelalte firme au ofertat intre 56 si 63 miliarde lei vechi (vezi facsimil). In primul rand, trebuie spus din start ca acest proiect este dubios. Desi exista posibilitatea tehnica ca statia de epurare sa fie montata intr-o vale, astfel incat sa fie colectate prin cadere toate dejectiile de la casele din comuna, instalatia va fi montata pe un deal, majorand foarte mult costurile. Asta deoarece, pentru a impinge dejectiile catre statia de epurare, sunt realizate si doua statii de pompare a apelor uzate. Saptamana trecuta, firma Huge Construct SRL lucra la acest proiect complex cu doua utilaje si trei muncitori. Statia de epurare va fi furnizata tot de SC Euromarket Water & Wasterwater Engineering SRL din Iasi. "Eu am vorbit cu primarul Vasile Cretu de la Cotnari si mi-a spus ce probleme are cu Tehnic Asist si Huge Construct si cu statia de epurare. Eu nici nu vreau sa aud ca-mi monteaza o astfel de statie de epurare ca la Cotnari. Nu ma intereseaza, sa-mi puna ceva bun, care functioneaza, ca altfel fac scandal", a spus primarul Constantin Grigoras. Asadar, primarul comunei Cotnari i-a mintit pe jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI cand a spus ca nu sunt probleme la statia de epurare. Vom reveni.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Dejectiile_de_langa_Statia_de_epurare_Cotnari
finantare europeana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (10)

Vasile Petcu  | #128406
Masina noua cu nr. B111HUG pe ce bani s-a luat?Cam 90000 de euro?
tetelu  | #128416
Bun, dar unde-i mafia PDL-ista din text, ca n-am vazut-o deloc? Nici macar pomenita in treacat.
DELENI O IMENSA HOTIE  | #128419
La Deleni cum fura? Ia-u subventiile pe pasune prin huc si loghin cu sprijin pd-l si ps-d.In plus fac un stadion faraonic construit de cine? A-ti ghicit,de pd-l.Primarul de unde are atata avere?Ia luati-va oameni buni un pic din urma lor, altfel nu se va schimba nimic.Dau spaga si scapa, ori partidul ii face scapati.
drumar  | #128420
Huge- construct face si drumul la C. CAPREI.
anghelus liana  | #128438
acelasi lucru se intampla si in comuna tansa si comuna dagata jud iasi.primarul COSTICA STEREA si respectiv primarul DAMASCHIN MIREL au incasat sume imense de bani de la firmele care executa lucrarile de apa si canalizare.Lucrarea trebuia sa fie terminata in decembrie anul trecut,aflati ca nu este gata nici in ziua de azi si slabe sanse sa fie gata.oricum e facuta in bataie de joc cu muncitori din satele respective care sunt morti de beti de dimineata,in loc de nisio acopera tevile cu lut de pe dealuri dar nimeni nu ia nico masura.
MARIA  | #128440
in judetul neamt s-au executat 4 parcuri(nu de joaca)pur si simplu un parc de 500mp cu 950.000 in timp ce aductiunea de apa pentru o comuna cum e tarcaul s-a facut cu 850.000 faceti o comparatie si spuneti si dvs pe ce se duc banii.pe SPAGA
rica  | #128455
pai HUG cu ce sa-si intretina partidul la care cotizeaza de-l lasa pe saracul om numai cu ce le scapa printre degete,amanta Vasiliu Maria si sotia aia terorizata
turcul  | #128484
Eu nu inteleg. Cum se face ca cele doua firme, care au intrat in vizorul acestui MARE ZIAR odata cu licitatia de la Mogosesti, au ajuns sa fie asociate? Cred, e doar o parere proprie, ca o firma pe nume CUANTUM (care are un interes legitim in licitatia de la Mogosesti, fiind declarat ca furnizor de utilaje pentru SC TEST PRIMA SRL) se teme ca licitatia va fi adjudecata altcuiva decat acestei firme si anume, uneia dintre cele doua firme pe care le huleste, acum, acest MARE ZIAR. Si cum e? Functioneaza statia de epurare de la Cotnari, sau nu? NICIODATA, la nicio licitatie, cele doua firme nu au mers ca asociate. As spune chiar ca nu se prea iubesc. In rest, mai vedem.
turcul  | #128486
Apropos! De unde rezulta, din fotografiile postate pe acest articol, ce firma face reparatiile? Ar putea fi un individ, care tocmai pregateste focul pentru un gratar.
omu prost  | #128493
Io cred câ mafia-i pisti tăt, da mai ales la ziaru ista, cari li stie pi tăti, cari li cunoaști pi tăti. Ci mai, îi dat dracului. Ziaru ista, di adevar gol, goluț, da mai ales cu buzunarili plini di la alțîi, li știe pi tăti bre.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2590 (s) | 22 queries | Mysql time :0.130078 (s)