Boli si tratamente

Cum afectează somnul eficiența la serviciu

Publicat: 26 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum afectează somnul eficiența la serviciu
O persoană ar avea nevoie de patru zile adecvate de odihnă pentru a compensa o oră de lipsă de somn.

Mulți cercetători au încercat să înțeleagă modul în care somnul insuficient ne afecteaza viata de zi cu zi. Ora de culcare are un impact asupra performanței profesionale, conform celor mai recente lucrări. Cum afectează somnul eficiența la serviciu

În Finlanda, un studiu a analizat impactul somnului asupra eficienței muncii. Și se pare că ora de culcare afectează performanța la locul de muncă. De fapt, cei care merg la culcare târziu sunt de două ori mai predispuși la performanțe slabe la locul de muncă.

Cum afectează somnul eficiența la serviciu

Aceste descoperiri, publicate online în revista Occupational & Environmental Medicine, asigură că „bufnițele de noapte” prezintă un risc crescut de pensionare anticipată din cauza unei dizabilități. Cronotipurile de dimineață au tendința de a se descurca cel mai bine dimineața devreme, în timp ce cele de seara se descurcă cel mai bine seara. Cronotipul este în mare parte genetic, dar factori de mediu, cum ar fi expunerea la lumina zilei, programele de lucru și viața de familie, îl pot influența.

Datoria de somn

Datorită orei de somn târzii, bufnițele de noapte nu dorm șapte ore pe noapte și, prin urmare, au restante de somn. Potrivit cercetătorilor, această lipsă de somn cauzează probleme de sănătate. Pe termen lung, această lipsă de somn este legată de starea generală de sănătate și de performanțe cognitive mai slabe, care ar putea afecta productivitatea la locul de muncă.

Pentru acest studiu, cercetătorii s-au bazat pe date dintr-un studiu din 1966 din Finlanda de Nord. Acesta este un studiu în curs de desfășurare în rândul populației generale, compus inițial din 12.058 copii (6.169 băieți și 5.889 fete). La vârsta de 46 de ani, participanții au fost întrebați despre viața lor profesională, sănătatea și tiparele de somn pentru a afla cronotipul lor natural.

În comparație cu larzele, bufnițele au obținut un scor slab la toate variabilele legate de somn și sănătate. Acestea au raportat mai des somn scurt, insomnie și niveluri ridicate de jet lag social. Și erau mai des singuri și șomeri.

Aproximativ 1 din 4 bărbați (28%) și femei (24%) clasificați ca bufnițe s-au comportat mai prost la locul de muncă până la vârsta de 46 de ani. Șansele de performanță slabă au fost de două ori mai mari la bufnițe decât la altele.

„Sugerăm ca cronotipul să fie luat în considerare pentru a sprijini [performanța muncii], atât în ​​promovarea sănătății la nivel individual, cât și în planificarea organizațională a programelor de lucru”, concluzionează cercetătorii.

Profitați de weekend pentru a dormi?

A dormi cinci ore pe noapte de luni până vineri, apoi să avem două dimineți târzii în weekend, ne ajută să ne satisfacem nevoile de somn? De câțiva ani, oamenii de știință au publicat studii pe acest subiect. În timp ce majoritatea a reiterat faptul că este imposibil să se compenseze somnul pierdut, lucrările publicate în 2018 au susținut că dormitul mai mult în weekend ar putea anula unele dintre riscurile pentru sănătate asociate cu lipsa de somn în timpul săptămânii.

Dar un nou studiu, publicat de Current Biology și citat de Time, face ecou credințelor anterioare. Cercetătorii explică faptul că odihna suplimentară din weekend nu este suficientă pentru a compensa pierderea somnului. Ei adaugă că beneficiile recuperării în weekend sunt tranzitorii. Într-adevăr, este imposibil să ne gândim la somn ca și cum ar fi un cont bancar: vă luați două ore libere joi seara și le adăugați duminică dimineață. Este puțin mai complicat de atât.

Secretul unui pui de somn

Potrivit cercetărilor raportate de Time, o persoană ar avea nevoie de patru zile adecvate de odihnă pentru a compensa o oră de lipsă de somn. Prin urmare, este matematic imposibil să umpleți o săptămână de somn prost într-un singur weekend. Rezultatul: lipsa somnului se acumulează în timp. Consecințele sunt adesea oboseală, pierderea vigilenței și eficienței, întreruperea ceasului circadian, un decalaj greu de recuperat, un consum crescut de calorii și riscuri pentru sănătate.

Dacă sunteți epuizat până sâmbătă, optați pentru o pui de somn mai degrabă decât pentru o noapte lungă, recomandă experții. Începeți prin a vă expune cât mai mult posibil la lumină dimineața, pentru a menține un ritm biologic regulat. Apoi programează un pui de somn de cel puțin 20 de minute după-amiaza, nu prea aproape de culcare. Dar obiectivul final rămâne, desigur, să dormi regulat și suficient pe tot parcursul săptămânii, pentru a nu avea întârzieri de recuperare.

Adauga un comentariu