International

Cum ai putea sa scapi de alcoolism, conform stiintei

Publicat: 24 mart. 2019
1

Oricine s-a confruntat vreodata cu o dependenta stie prea bine cat de dificil este procesul de dezintoxicare. Dar daca exista si cai mai simple?

Oamenii de stiinta de la Scripps Research au reusit, pentru prima oara, sa anuleze dorinta de a bea in soarecii de laborator dependenti de alcool, care implica tintirea unei parti din creier cu lasere. „Cercetarea aceasta identifica o gramada specifica de neuroni din creier, care este activa in timpul sevrajului de la alcool si care controleaza consumul de alcool intr-un sablon de alcoolism din rozatoare”, a explicat profesorul asociat de la Scripps Research, Olivier George. „De asemenea, identificam prin ce cai in aval acesti neuroni controleaza restul creierului, pentru a produce comportamente asemanatoare dependentei”.

George a mai adaugat apoi: „Ceea ce este interesant la aceste descoperiri este ca am fost capabili sa controlam motivatia de a bea alcool in indivizii dependenti sever cu un buton. Prin implantarea fibrelor optice adanc in creier si pornirea unui laser care inhiba acesti neuroni in mod specific, putem sa scadem dramatic consumul de alcool si simptomele fizice ale sevrajului„.

In cadrul experimentului, sobolanii dependenti de alcool nu au mai avut parte de simptome de dependenta atunci cand laserele au fost folosite asupra unor neuroni. Acest lucru nu doar ca a eliminat dorinta de a consuma alcool, dar a si redus simptomele fizice ale sevrajului (cum ar fi tremuratul). Cand laserul a fost oprit, dorinta de a bea si simptomele sevrajului se intorceau.

Descoperirile celor de la Scripps Research sunt atat de importante pentru ca deschid noi posibilitati de tratament pentru oamenii dependenti, care sa se concentreze pe circuitele din creier. Doar ca va mai dura mult timp pana cand acestea sa fie disponibile pentru oameni. „Acest studiu necesita folosirea de tehnologii de ultima generatie care nu sunt inca aprobate pentru a fi folosite pe oameni inca, asa ca s-ar putea sa dureze intre 15 si 30 de ani inainte sa vedem alcoolici cu implanturi in creier, care sa ii ajute sa isi controleze pofta”, a tinut sa sublinieze George.

Adauga un comentariu