Medicamente

Cum alegem analgezicul in functie de tipul durerii

Publicat: 11 ian. 2011

Pe piata exista foarte multe medicamente care sustin ca te scapa sigur de durere, insa pentru a fi sigur care te va ajuta cel mai bine, trebuie sa stii exact cum actioneaza fiecare si cand trebuie folosite.

1.  Aspirina
Este indicata in caz de du­reri usoare si inflamatii. Ia o pastila daca te supara un dinte, ai cefa­lee, dureri reumatice sau pre­zinti simptome de raceala si gripa. In doze mici, administrate pe ter­men lung, previne riscul de in­farct, datorita efectului anti­coa­gu­lant.

Mod de actiune: aspi­rina opreste semnalele durerii in creier si inhiba procesele in­fla­matorii. Totusi, nu se reco­man­da sub varsta de 16 ani.

Sfatul specialistilor: Din cauza perico­lului de sindrom Reye la copii, nu incerca sa-ti tratezi micutul cu aspirina daca da semne de raceala sau gripa. In doze mari, irita mucoasa gastroduodenala, ceea ce poate duce la sangerari gastrice.

Pentru a compensa acest neajuns, opteaza pentru varianta tamponata a aspirinei, un amestec de acid acetilsalicilic si saruri de calciu. Aceasta isi face efectul mai lent, insa este mai blanda cu stomacul.

2. Paracetamol
Este indicat in caz de dureri de spate, musculare, menstruale, cefalee sau la aparitia primelor simptome de raceala si gripa. Ia-l in considerare si ca tratament pentru reducerea febrei de natura infectioasa.

Mod de actiune: Paracetamolul are actiune termo-reglatoare si combate durerea, insa nu reduce inflamatiile. Anumite variante de paracetamol care se gasesc pe piata, in farmacii, au actiune decongestionanta, astfel incat te poti baza pe el daca ai nasul infundat.

Sfatul specialistilor: Paracetamolul nu irita mucoasa stomacala in masura in care o fac alte analgezice, astfel incat este cea mai buna alegere daca stii ca esti sensibila. Poate fi administrat chiar si fara mancare, insa cu o cantitate suficienta de apa.

Atentie insa, nu-l lua niciodata in combinatie cu alte medicamente care contin diverse doze de paracetamol.

3. Ibuprofen
Este indicat in caz de dureri asociate cu procese inflamatorii, precum durerile dentare, de articulatii, menstruale, din sfera ORL si chiar durerile oncologice, atunci cand boala nu este in ultima faza. In plus, reduce si febra, asa ca il poti lua si daca simti ca te ataca o gripa.

Mod de actiune: Ibuprofenul blo­chea­za producerea unor substan­te din organism responsabile cu aparitia durerii si inflamatiei.

Sfatul specialistilor: nu lua me­dicamente pe baza de ibupro­fen fara sa mananci bine inain­te, pentru ca irita mucoasa. Iar daca suferi de ulcer sau alte afec­tiuni stomacale ar trebui sa-l eviti. Se administreaza la inter­vale de 6-8 ore astfel incat ar fi bine daca reusesti sa il incluzi la mesele principale. Poate fi asociat cu paracetamolul pentru a combate dureri mai severe, insa niciodata cu alte antiinflamatoare.loading...

Adauga un comentariu