Actualitate

Cum am cazut in capcana lui Florian Coldea

Publicat: 16 sept. 2019

Zilele trecute, premierul Viorica Dancila a facut din nou nominalizari pentru ocuparea posturilor vacante din Guvern. Un moment numai bun pentru fabricantii de diversiuni. Una dintre acestea l-a vizat pe un anume Dumitru Daniel Chirila, secretar in Ministerul de Interne, propus pentru un portofoliu la varful acestei institutii de forta. Instantaneu, au fost lansate pe piata cateva informatii devastatoare la adresa acestuia. Iar ceea ce este extrem de interesant este ca autorii diversiunii au lucrat, cum se spune in popor, cu materialul clientului. In fruntea acestora este nimeni altul decat Florian Coldea. Iar eu am cazut in capcana sa. Si iata, abia dupa cateva zile, incerc sa-mi indrept greseala. Daca ea mai poate fi cumva indreptata.

„Pe surse”, opiniei publice, dar si noua, celor prezenti in acel moment al nominalizarii in platourile unor televiziuni de stiri, le-a fost servita o salva de informatii vizandu-l pe candidatul de la Ministerul de Interne. Toate false. Toate cu carlig. Utilizand rezervele sau chiar dispretul si antipatia fata de Florian Coldea. Sau chiar fata de Klaus Iohannis. Si, inainte de a ma dezmetici, eu si altii care au cazut in aceeasi capcana, am aflat – si trebuia sa comentam pe loc – ca:

1). Dumitru Daniel Chirila i-a fost bagat pe gat lui Klaus Iohannis in Administratia Prezidentiala in pozitia de consilier de catre Florian Coldea. Ca ar fi, prin urmare, omul acestuia.

2). Ca Eduard Hellvig, care cu chiu cu vai a reusit sa-i faca vant lui Florian Coldea de la conducerea operativa a Serviciului Roman de Informatii, i-a trimis note informative presedintelui Klaus Iohannis, avertizandu-l asupra acestui fapt. Dar presedintele nu a tinut cont de sfaturile lui Hellvig si astfel l-a luat pe Dumitru Daniel Chirila, integrandu-l in aparatul de la Cotroceni. 3). Intr-un tarziu, Klaus Iohannis a realizat ca a fost tras pe sfoara si l-a dat pe Chirila afara de la Cotrceni.

4). Aruncat peste bord, Chirila, impins tot de Coldea, a aterizat in bratele PSD, iar Dragnea s-a lasat convins sa-l plaseze in pozitia de secretar de stat la Ministerul de Interne.

5). Ca, anterior, Chirila fusese agent la „Doi si-un sfert”, unde se ocupase de politie poltica.

6). Iar de acolo, cand a plecat, a plecat pensionandu-se cu o suma frumusica de bani, peste 7.000 de lei pe luna, la numai patruzeci si ceva de ani.

Sa recunoastem ca, avand in fata pe neasteptate un asemenea portret robot, reactia spontana a unuia ca mine este de respingere a unui asemenea personaj. Cu atat mai mult cu cat, pe loc, fiind pus sa comentez aceasta nominalizare in studioul unei televiziuni de stiri, a trebuit sa-mi formulez o opinie. In aceeasi situatie, din pacate, s-au aflat si altii. Care si ei au cazut in aceeasi capcana. Asa se face ca, in scurt timp, spatiul virtual, mai ales, a fost inundat de comentarii negative la adresa acestei idei aparent trasnite a doamnei Viorica Dancila de a-l propune pe acest individ intr-o functie atat de importanta in stat si asta chiar in prag de alegeri. In paranteza fie spus, vedeam prin aceasta nominalizare si o abila provocare la adresa lui Klaus Iohannis. Il va refuza acesta pe fostul consilier, in care a avut incredere timp de un an?

Cum as fi putut eu sau cum ar fi putut altii sau cum ar fi putut chiar redactiile de investigatii ale televiziunilor de stiri sa verifice cu mare rapiditate autenticitatea informatiilor livrate pe surse si in mod insistent mediei si analistilor politici? Era imposibil. Daca mergeai pe Google, ce aflai?

1). Ca domnul Chirila absolvise cursurile Academiei de Informatii, fapt perceput astazi drept un punct negativ dupa ce au iesit lalumina practici neortodoxe savarsite acolo, scoase la iveala chiar de catre conducerea SRI.

2). Ca, intr-adevar, lucrase la „Doi si-un sfert”

3). Ca era adevarat ca se pensionase la patruzeci si ceva de ani.

4). Ca se confirma si stirea potrivit careia lucrase timp de un an la Cotroceni in Administratia Prezidentiala.

5). La fel se confirma si informatia, despre care nu am amintit mai sus, ca venise secretar la Ministerul de Interne cu cateva zile inaintea demonstratiei din 10 august anul curent din Piata Victoriei.

Unde nu se putea insa obtine vreo confirmare? Nimeni nu avea posibilitatea sa puna mana pe telefon si sa-l intrebe pe Eduard Hellvig daca este adevarat sau nu ca i-ar fi trimis note informative presedintelui Klaus Iohannis, prin care ii atragea acestuia atentia asupra faptului ca domnul Chirila urma sa fie plantat la Cotroceni de catre renegatul Florian Coldea. De ce nu puteam obtine niciunul dintre noi informatii asupra acestui subiect? Pentru ca nimeni nu-i putea cere lui Hellvig sa divulge un document strict secret sau continutu acestuia. Nu puteam sa aflam de la Dragnea, intrucat acesta este dupa gratii si refuza sa comunice cu exteriorul, cum de a ajuns sa-l preia pe Chirila si sa-l plaseze practic la butoanele Ministerului de Interne taman in pragul alegerilor europarlamentare si a referendumului si doar cu cateva zile inainte de o manifestare de protest, cea din 10 august, care se anunta de-a dreptul exploziva. Si, fireste, unii ca mine nu-l puteam contacta nici pe Coldea, un personaj cu care nu am avut niciun fel de contact, pentru a-l intreba in felul urmator: „Domnule general, este adevarat ca acest Chirila este omul dvs. de incredere? Si ca dvs. l-ati impins la Cotroceni, apoi in pozitia pe care o are la Ministerul de Interne si ca tot dvs. ati apasat pe butoanele pe care inca le mai aveti sub control, pentru a-l proiecta in pozitia de ministru de Interne?”. Evident ca nu puteam obtine de niciunde, pe loc, informatiile atat de pretioase rezumate mai sus. Si astfel tocmai pentru ca eu unul suflu si in iaurt cand aud de Florian Coldea si am si rezervele mele serioase legate de onestitatea lui Klaus Iohannis, iata, am cazut in capcana, alaturandu-ma celor care l-au calcat literalmente in picioare pe Dumitru Daniel Chirila.

Acum, cand mi-am dat seama de greseala – si am sa va explic in ce fel – incerc sa o repar ferindu-ma insa sa cad in cealalta extrema si sa incerc sa fac din el un erou. Am reusit sa aflu in cateva zile cam cu ce s-a indeletnicit Chirila in serviciul secret al Ministerului de Interne. Conducea partea operativa. Era unul dintre principalii sai sefi. Se ocupa de retelele de crima organizata din interiorul si din afara Ministerului de Interne. In acea perioada, acest serviciu secret, poreclit „Doi si-un sfert”, incerca sa contrabalanseze informatiile furnizate de SRI-ul butonat de Maior si de Coldea si care se profilase ca principala politie politica a Romaniei. Tocmai de aceea, acest serviciu secret a stat ca un ghimpe in ochii lui Traian Basescu, lui Maior, lui Coldea si doamnei Laura Codruta Kovesi. Sub guvernarea Ciolos, situatia s-a tensionat si mai mult, astfel incat practic aceasta institutie a Ministerului de Interne a fost paralizata peste noapte si apoi desfiintata. Statul subteran a inregistrat atunci una dintre marile sale victorii. Si nu doar Dumitru Daniel Chirila, ci inca vreo 700 de ofiteri ai acestui serviciu secret, carora li s-a aratat usa, au ales sa se pensioneze in acel moment, conform unui act normativ care le dadea aceasta posibilitate, daca indeplinisera conditia a 22 de ani de munca.

Si ce am mai aflat facand uz de relatiile la varf pe care le am? Ca cel care l-a adus la Cotroceni in administratia lui Klaus Iohannis nu a fost nicidecum Florian Coldea si nici Klaus Iohannis insusi, ci George Scutaru. Un om pe care l-am cunoscut, l-am pretuit si-l pretuiesc in continuare si care, sa ne amintim, a fost pentru scurt timp dupa victoria lui Klaus Iohannis consilierul pentru securitate si siguranta nationala al acestuia. Si care a fost matrasit de tandemul Coldea-Kovesi. El l-a adus acolo pe Chirila. Si ce a facut Chirila la Cotroceni? A pregatit in beneficiul presedintelui un material amplu, temeinic documentat, despre uriasele retele de crima organizata patronate de echipele si prepusii lui Florian Coldea. Iar presedintele Klaus Iohannis nu a reactionat in niciun fel. In consecinta, Chirila a demisionat de la Cotroceni. Nu i-a dat nimeni un picior in frund, asa cum fusesem dezinformati.

Ma opresc aici cu relatarea circumstantelor in care a fost lansata pe piata o salva fake-news, de care ma fac si eu, iata, responsabil. Recunosc si imi cer scuze. Chiar daca asta nu mai poate repara nimic.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit