Bizar

Cum apare mirosul de dupa ploaie – Ce il influenteaza

Publicat: 28 iun. 2018

Cei mai multi oameni pot semnala un miros specific in aer dupa o ploaie. Este asociat cu perioada de primavara-vara, cu mirosul de iarba proaspata si se afla pe multe dintre listele cu lucruri care pot genera starea de fericire. Totusi, ce cauzeaza acest miros distinctiv?
Se pare ca mirosul ploii are si un nume: „petrichor“ (gr. „petra“= piatra; „ichor“= fluidul care curge ca sangele in venele zeilor). Fenomenul a fost caracterizat mai intai de doi oameni de stiinta australieni (Isabel Joy Bear si Richard G. Thomas) in anul 1964, fiind descris ca o combinatie de uleiuri vegetale si compusul chimic „geosmin“, ce sunt eliberate din sol atunci cand ploua. Atunci cand o picatura de ploaie loveste o suprafata poroasa, produce mici balonase de aer. Aceste bule pornesc apoi cu viteza in sus, la fel ca bulele de aer dintr-un pahar de sampanie, dupa care elibereaza in aer particule microscopice numite aerosoli. Cercetatorii considera ca acesti aerosoli transporta asa-numitul miros al ploii.

Bacteriile responsabile de mirosul ploii. Mirosul pe care oamenii il asociaza cu ploaia poate fi cauzat de mai multe lucruri, insa de cele mai multe ori este vorba de bacterii, de microbiomul care exista pe sol. Actinomycetes, un tip de bacterii filamentoase, se dezvolta in sol atunci cand sunt conditii de umezeala si caldura si sunt un ingredient-cheie in descompunerea materiei organice din sol. Atunci cand solul se usuca, bacteria produce spori. Forta si umezeala precipitatiilor au capacitatea de a raspandi acesti spori in aer, ploaia actionand ca un fel de odorizant. Aerul umed trasporta usor sporii la noi, asa incat ii respiram din plin. Acesti spori au un miros distinctiv, pe care de cele mai multe ori il asociem cu mirosul de dupa ploaie. Bacteriile sunt extrem de comune si pot fi gasite in zone din intreaga lume, ceea ce explica universalitate acestui dulce miros al ploii. Exista pareri care sustin ca mirosul nu ar fi cauzat doar de spori, ci de reactia cu substanta chimica secretata in timpul producerii sporilor, numita geosmin. Acest geosmin este prezent in sfecla rosie si este responsabil pentru gustul de pamant. In plus, prezenta geosminului in apa poate provoca un gust neplacut, de noroi.

Aciditate, uleiuri volatile si ozon – alte cauze ale mirosului de dupa ploaie. Un alt tip de miros este cauzat de aciditatea ploii. Din cauza substantelor chimice din atmosfera, apa de ploaie tinde sa devina acida, in special in mediul urban. Atunci cand vine in contact cu resturile organice sau substantele chimice de pe sol, apa poate provoca anumite reactii chimice. Mineralele din sol reactioneaza cu substante chimice precum benzina, ceea ce le ofera un miros mai puternic, care nu este insa intotdeauna unul placut.
Alt miros de dupa ploaie provine de la uleiurile volatile eliberate de plante si arbori. Studiile sugereaza ca plantele produc un amestec special de uleiuri pe vreme secetoasa, concepute pentru a reduce competitia pentru apa. Uleiul ajunge in sol si in roci, iar ploaia reactioneaza cu acest ulei si il transforma in compusi volatili. Acest miros, la fel ca si cel provocat de sporii bacteriilor, este considerat destul de placut si proaspat. Parfumul acesta specific a fost chiar imbuteliat si vandut pentru calitatile sale aromatice.

Mirosul de ozon (molecula formata din trei atomi de oxigen) e asociat, de asemenea, cu ploaia. In timpul unei furtuni, fulgerele pot imparti moleculele de oxigen si azot in atmosfera, iar acestea, la randul lor, se pot recombina in oxid nitric. Aceasta substanta interactioneaza cu alte substante chimice din atmosfera pentru a forma ozon, ce are un miros usor intepator care aminteste de clor. Unii oameni pot simti mirosul „curat“ de ozon chiar inainte de venirea ploii. In ciuda mirosului (uneori) placut si curat, ozonul pur si in concentratii mari este deosebit de periculos si poate distruge celulele din plamani. Din fericire, concentratia de ozon inainte sau dupa o ploaie zdravana este foarte putin probabil sa fie periculoasa.
Acestea sunt doar cateva modalitati de formare a mirosului de dupa ploaie, putand fi multe alte variante. Exista o gramada de material aromatic pe care umiditatea si impactul ploii il poate imprastia in aer. Bucura-te de mirosul proaspat de dupa o ploaie torentiala de vara ca de unul dintre cele mai placute momente ale vietii!loading...

Adauga un comentariu