Arte vizuale

Cum ar fi innebunit poetul Grigore Alexandrescu din cauza unui borcan cu dulceata primit ca dar de nunta

Publicat: 15 feb. 2019

Grigore Alexandrescu este unul dintre poetii si fabulistii talentati ai generatiei sale, care a ramas in literatura ca cel mai stralucit autor roman care a abordat specii literare ca epistola, meditatia si satira.

Grigore Alexandrescu s-a nascut la Targoviste in anul 1810, si orfan de parinti a fost crescut de un unchi, la Bucuresti, care i-a remarcat inteligenta sclipitoare, dar si memoria extraordinara, fiind remarcat de Ion Heliade Radulescu, care i-a publicat lucrarile in revistele pe care le detinea.

Grigore Alexandrescu a ocupat mai multe posturi importante, precum cea de director al Departamentului Cultului si al Instructiei Publice si apoi ministru ad-interim al aceluiasi Departament.

Alexandrescu a fost membru in primul parlament al tarii, cu sediul la Focsani. In Comisia Centrala de la Focsani poetul a lucrat alaturi de reprezentanti din Muntenia si Moldova, fiind numit de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

In parlament s-a imprietenit cu poetul D. Dascalescu prin intermediul caruia a facut cunostinta cu Raluca Stamatin, fata spatarului Gavril Stamatin, o familie importanta in Focsani.

Cu destul realism, fara sa fie vrajit de dragoste, implinise 50 de ani, poetul a descrie pe Raluca Stamatin ca fiind ”o fiinta oachesa, nu frumoasa, insa blajina, ascunzand un trup abundent sub largile foi de tafta“.

Pe 29 mai 1860, la Focsani, in biserica Stamatinesti a avut loc nunta poetului Gr. Alexandrescu cu Raluca Stamatin, nas fiind Stefan Golescu, presedintele Comisiei Centrale.

Si evenimentul, ce-ar fi trebuit sa fie unul fericit, e consemnat drept inceputul sfarsitului pentru poet, pentru ca la doar patru zile de la nunta au inceput primele semne de alienare mintala, care il vor devasta periodic, pana la sfarsitul vietii.

La vremea respectiva, in suetele din lumea literara a speculat foarte mult pe subiectul imbolnavirii poetului, vorbele lumii  purtand povestea conform careia in spatele degradarii starii sale mintale ar fi stat razbunarea unei alte femei, tradate de Alexandrescu.

Inainte de a se casatori cu Raluca Stamatin, Alexandrescu a parasit-o pe tanara Marita Berlescu, fata unor boieri cunoscuti din Bucuresti. Tradata in dragoste, femeia dezamagita si parasita i-a trimis poetului, ca dar de nunta, un borcan de dulceata, din rezerva cu care il alinta deseori pe fostul ei iubit.

Poetul amestecand pofta cu amintirile, nu a ezitat sa se infrupte din dulceata, doar ca, pura coincidenta sau nu, in scurt timp i s-a declansat boala careia avea sa-i ramana captiv timp de 25 de ani.

Se crede ca dulceata trimisa de fosta iubita ar fi fost otravita, dar lipsa la acele vremuri ale unor metode care sa o identifice  niciodata nu a putut fi aflat adevarul.

Refuzand sa creada ca nu are toate mintile acasa, Grigore Alexandrescu a mai oferit totusi, in rarele momente de luciditate, o activitate publicistica importanta, din acea perioada datand mai multe fabule cunoscute.

Pana la sfarsitul vietii, in 1885, a mai avut cateva incercari literare, dar fara succesul de odinioara. Grigore Alexandrescu a murit sarac, la Bucuresti, in casa fiicei sale, uitat de prietenii sai scriitori.loading...

Adauga un comentariu