Titlurile zilei

Cum arată în interior o casă celebră, de 750 de mii de euro, aflată în plin centrul orașului Iași! Proprietarul a decis să o transforme într-un mod senzațional – GALERIE FOTO

Publicat: 30 nov. 2021
Imagini din interiorul Casei
Monument istoric aparte, casă celebră amplasată în plin centrul orașului Iași, "Callimachi-Ghica" urmează a fi schimbată radical! Imobilul a fost cumpărat în 2017 de municipalitate cu 3.7 milioane de lei de la o persoană privată

Casă celebră, din plin centrul orașului Iași, prezintă aspecte interesante, la interior! Aceasta valorează 750 de mii de euro. Proprietarul a decis să o transforme într-un mod senzațional. De precizat că, în 2017, Primăria Iași a finalizat procedurile de cumpărare a Casei „Callimachi” din strada Cuza Vodă. Imobilul a găzduit sediul unui partid democratic de dreapta, și anume PNȚCD, apărut din nou în țară după 1990, un partid istoric care astăzi nu mai activează. Valoarea finală a achiziției a fost de 3.7 milioane de lei (de la omul de afaceri Cătălin Crișu). Chiar dacă proiectul de restaurare și reabilitare este în impas, aici ar urma a fi înființat un muzeu dedicat Centenarului Marii Uniri

Detalii interesante, din interior, legate de o casă celebră amplasată în plin centrul orașului Iași! În 2017, Primăria Iași a finalizat procedurile de cumpărare a Casei „Callimachi” din strada Cuza Vodă. Imobilul a găzduit sediul unui partid democratic de dreapta, și anume PNȚCD, apărut din nou în țară după 1990, un partid istoric care astăzi nu mai activează. Valoarea finală a achiziției a fost de 3.7 milioane de lei. Din păcate, de 3 ani, proiectul de restaurare și reabilitare este în impas. Aici ar urma a fi înființat un muzeu dedicat Centenarului Marii Uniri. Din păcate, imobilul nu a fost inclus spre finanțare de către Institutul Național al

Patrimoniului (INP) datorită alocării financiare insuficiente pentru anul 2021. Totuși, cei de la INP arată că, la realizarea unui nou apel de finanțare, va fi inclusă și Casa „Callimachi-Ghica” în obiectivul Programului Național de Restaurare (PNR).

Pe de altă parte, încă din 2019, Primăria Municipiului Iași a inițiat o procedură privind refacerea monumentului istoric. Șefii administrației ieșene au demarat documentele legate de selectarea de parteneri în vederea elaborării, depunerii și implementării unui proiect ce ține de refacerea monumentului istoric. Acesta a fost depus spre finanțare și în cadrul Granturilor SEE 2014-2021, prin programul Rocultura, apel „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, granturi venite cu sprijinul norvegienilor.

Povestea fabuloasă a Casei „Ghica-Callimachi”, aflată acum în proprietatea Primăriei Iași

Construcție de patrimoniu, Casa „Ghica-Callimachi” datează din secolul al XIX-lea. Chiar dacă în perioada comunistă multe dintre clădirile istorice ale Iașului au avut de suferit sau au fost demolate, monumentul care se află pe strada Cuza Vodă (vechea Uliță a Goliei), la întâlnirea cu străzile Armenească, George Enescu și Vovidenie, în imediata vecinătate a Mănăstirii Golia, poate fi admirată și astăzi. Mai departe, regretatul cercetător și istoric Sorin Iftimi arăta că despre această casă s-a spus că ar fi aparținut marelui logofăt Alexandru Ghica, de unde și denumirea de „Casa Ghica” din Lista Monumentelor Istorice (LMI).

Logofătul era fiul lui Costache Sulgearoglu, deci nepot de soră a lui Grigore III Ghica, domn decapitat în Beilic, la 1777, și care a făcut frumoasa cișmea de la 1776, de lângă poarta Goliei.

„El și fratele său Iordache au moștenit apoi numele de Ghica. Cei doi erau frați cu doamna lui Constantin Vodă Moruzi. Nu am reușit, însă, stabilirea unei legături documentate între logofătul Alecu Ghica și imobilul de pe Cuza Vodă. Una din destinațiile vechii clădiri de pe acest loc a fost aceea de a adăposti, la un moment dat, vestitul Hotel «Petersburg». La anul 1853, clădirea este amintită ca fiind proprietatea familiei Callimachi. Așa apare ea în «Despărțirea a IV-a a orașului», pe Ulița Goliei, la nr. 75, într-o samă privitoare la ulițele, casele și dughenele capitalei”, reliefa istoricul Sorin Iftimi. Casa din strada Cuza Vodă, nr. 41 a avut, în secolul al XIX-lea, diverse destinații, schimbând mai mulți chiriași și proprietari, care au marcat, fiecare în parte, istoria clădirii.

Imobilul „Chica-Callimachi” a fost închiriat inclusiv pentru a fi sediu Băncii Marmorosh-Blanc, filiala din Iași

Actuala clădire nu mai are, la exterior, nimic din aspectul Casei „Callimachi” din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Potrivit unei mai vechi încadrări tipologice a palatelor din vechea capitală a Moldovei din veacul XIX – ce are în vedere gradul de renunțare la modelul tradițional și de adaptare a modelelor arhitecturii occidentale – Casa „Ghica-Callimachi” ar fi reprezentativă prin faptul că „elementul tradițional este încă prezent în tratarea planului, dar se face puternic simțită prezența arhitecturii eclectice în domeniul decorațiunilor”. Fațadele clădirii sunt tratate în stil neoclasic, fiind prezente însă și numeroase elemente decorative de inspirație barocă.

În perioada Regimului comunist, după 1945, în clădire a funcționat sediul Partidului Muncitoresc din România, Regionala Moldova. Pe la 1965, în clădire funcționa o grădiniță, iar mai târziu a aparținut Conservatorului, care avea în această clădire săli destinate repetițiilor. După decembrie 1989 a început o nouă etapă în existența Casei „Callimachi”. În cele din urmă, imobilul a fost retrocedat, în anul 2008, urmașilor foștilor proprietari, fiicele lui Emanoil Marcovici, reprezentate de o Casă de Avocatură. Acestea au vândut imediat clădirea. Au trecut anii, iar casa nu și-a găsit un nou rost în viața orașului, zăcând cu lacătul pe ușă, nelocuită, nefolosită.

Adauga un comentariu