Local

Cum arată lucrările la Casa Berthelot din Iași? S-au investit 6 milioane de lei în monument – GALERIE FOTO

Publicat: 14 mai 2022
Lucrări la casa în care a locuit generalul francez Henri Mathias Berthelot din municipiul Iași
Lucrările la Casa Berthelot din municipiul Iași ar urma să fie gata în cursul anului următor, investiția fiind de circa 6 milioane lei

Lucrările la Casa Berthelot din Iași ar urma să fie finalizate în cursul anului următor. Investiția în reabilitarea monumentului istoric din zona Copou se ridică la circa 6 milioane de lei. În prezent, proiectul de reabilitare a ajuns în etapa de decopertare a acoperișului din tablă

Proiectul de reabilitare a casei din Iași în care a locuit generalul francez Henri Mathias Berthelot în Primul Război Mondial se află în plină desfășurare. Monumentul istoric din zona Copou se află într-un stadiu avansat de degradare, iar Primăria Iași a decis să o refacă integral, ca apoi să o transforme într-un muzeu. Lucrările au fost atribuite firmei Iasicon SA, valoarea investiției fiind de circa 6 milioane de lei.

Cum arată lucrările la Casa Berthelot din municipiul Iași?

Reabilitarea clădirii prevede consolidarea infrastructurii, consolidarea suprastructurii, realizarea șarpantei și a învelitorii, reconstituirea ornamentelor exterioare. De asemenea se va lucra pe mai multe paliere. Partea de consolidare a fost finalizată în proporție de 60 la sută, în vreme ce etapele de desfaceri interioare și exterioare au fost finalizate în proporție de 90 la sută. Proiectul include și lucrări de suprastructură, finisaje interioare, terase și învelitoare. În urmă cu câteva luni, primarul Mihai Chirica a arătat că proiectul de reabilitare a clădirii va suferi modificări.

Istoricul clădirii din zona Copou

Casa în care a locuit generalul Henri Mathias Berthelot este trecută pe lista monumentelor istorice. Clădirea a fost construită ca locuință a profesorului universitar George Bogdan (1859-1930), fost medic legist român, profesor universitar la Facultatea de Medicină și cea de Drept a Universității Iași. Între 1916-1917, în acest imobil a fost găzduit generalul francez Henri Mathias Berthelot (1861-1931), șef al Misiunii militare franceze în România, în cursul Primului Război Mondial.

Generalul Henri Mathias Berthelot a ajuns in Iași în octombrie 1916, împreună cu misiunea franceză, ca să organizeze armata română și să coordoneze atacurile detașamentelor româno-ruse după înfrângerile de pe frontul estic. Casa Berthelot este construită în stil eclectic cu elemente neoclasice, dar preponderant baroce.

Clădirea va fi transformată într-un nou muzeu

După finalizarea lucrărilor, casa va deveni un muzeu dedicat Primului Război Mondial. În casa respectivă au locuit, până nu de mult timp, chiriași ai primăriei.

„Clădirea a suportat nenumărate seisme, peste 30 cu magnitudine estimată la peste 6 și intensitate apreciată ca foarte puternice, cinci seisme catastrofale și cinci seisme bine cunoscute. Vorbim de cele din noiembrie 1940, martie 1977, august 1986, 30 și 31 mai 1990. Din cauza acestor evenimente corelate cu exploatarea deficitară și intervenții brutale asupra structurii imobilului, clădirea a suferit degradări structurale și arhitecturale, care necesită lucrări de consolidare, refaceri strucurale, finisaje, refaceri de elemente arhitecturale, realizarea de instalații sanitare, electrice, încălzire noi”, au spus cei de la Primăria Iași.

Lucrările la Casa Berthelot din Iași ar urma să fie gata în 2023.
Comentarii
  • haha, sigur nu va fi gata in 2023, verificati situatia de la Baia Turceasca sau alte proiecte incepute si promise de Chi rica

  • Si la Letcani cei de la IASICON nu fac nimic pe teren.Vremea e buna si nu mișcă nimic cu utilajele….o sa termine lucrarea acolo peste 5 ani in ritmul asta….si iar o sa pierdem oportunități de dezvoltare in parcul industrial mult promis .

Adauga un comentariu