Destinatii turistice

Cum arata Shibam sau „Manhattan-ul desertului” – FOTO

Publicat: 10 apr. 2020

Cum arata Shibam. O destinaţie turistică inedită, ascunsă printre nisipurile deşertului este oraşul Shibam din Yemen. Acest oraş se afla situat în partea central-vestica a provinciei Hadhramaut din deşertul Ramlat al-Sab`atayn. Localitatea este bine cunoscută la nivel mondial pentru “zgârie norii” săi senzaţionali din cărămidă.

Manhattan-ul deşertului

Această mică aşezare cu 7000 de locuitori este împânzită de circa 500 de case cu 5 până la 11 etaje. Construcţiile fabuloase sunt făcute în întregime din cărămidă şi ajung până la 30 de metri înălţime. Acest lucru nu avea să treacă neobservat, astfel că bizarele construcţii au adus oraşului Shibam numele de “Manhattan-ul deşertului”.

Shibam este adesea numit cel mai vechi oraş cu zgârie nori din lume. De asemenea este unul dintre cele mai vechi şi bune exemple de planificare urbană, bazată pe principiul construirii pe verticală. Planul său este trapezoidal, aproape rectangular şi este înconjurat de ziduri din pământ în incinta cărora a fost înălţat un bloc de locuinţe, construit şi el din pământ şi respectând o formă ortogonala.

Cum arata Shibam. Construcţii vechi de sute de ani

Oraşul Shibam a fost înfiinţat în secolul 3 e.n., iar majoritatea caselor de aici datează din secolul 16, asta din cauza inundaţiilor devastatoare cărora Shibam le-a căzut victimă între anii 1532-1533. Chiar şi aşa, unele case vechi şi clădiri înalte s-au păstrat încă din primele secole ale Islamului. Dintre acestea amintim: moscheea Vineri, care a fost construită în anul 904, şi castelul construit în anul 1220.
Adauga un comentariu