Secretele istoriei

Cum contesta reusita misiunii Vostok 1 adeptii „teoriei conspiratiei”

Publicat: 16 ian. 2014
”Gurile rele” si adepti ai teoriilor conspirationiste au contestat chiar realitatea zborului lui Gagarin, invocand diverse motive tehnice sau care tin de insasi pregatirea acestuia. 
S-a spus ca nu avea decat 340 ore de zbor ca pilot, dintre care numai 75 de ore pe avioane cu reactie, in timp ce toti ceilalti candidati-piloti sovietici aveau peste 1.500 de ore, iar cosmonautii americani chiar peste 5.000. Apoi, ca in momentul inceperii pregatirii in programul spatial, el nu efectuase decat 5 salturi cu parasuta, ceea ce face improbabila parasutarea lui de la inaltimea de 7.000 de metri din momentul reintoarcerii pe Terra. De asemenea, s-a speculat pe marginea faptului ca in toate transmisiile radio efectuate in timpul misiunii, Gagarin a dat doar informatii generale despre ceea ce vede, fara a intra in detalii. S-a sugerat chiar ca toate comunicatiile catre baza, pe o frecventa ce a fost data publicitatii la scurt timp dupa lansare, au fost de fapt doar inregistrari de pe o caseta audio, lipsa detaliilor fiind logica din moment ce Gagarin nu s-a aflat vreo clipa in spatiul cosmic. 

Vezi si ULUITOR! Secretul din spatele dosarului mortii lui Iuri Gagarin,primul om in spatiu, a fost descoperit  

Mai mult, s-a calculat ca era imposibil sa fie deasupra SUA, conform traiectoriei navei sale, la ora la care el comunica acest lucru catre centrul de comanda de la sol. La toate acestea se adauga lipsa oricarei imagini, fotografii, din interiorul modului, in timpul zborului, lucru considerat cel putin ciudat, fata de importanta epocala a misiunii, dar si alte elemente ce le par inexplicabile celor neincrezatori in performanta lui Gagarin. In ciuda acestor speculatii, Iuri Gagarin a fost recunoscut oficial drept ”primul cosmonaut din istorie”, iar misiunea lui din 12 aprilie 1961, o piatra de hotar in cucerirea spatiului cosmic de catre umanitate.
Gagarin, ”ucis” de propria eroare de pilotaj
La 27 martie 1968, dupa aproape 7 ani de cand devenise ”primul om in Cosmos”, Iuri Gagarin se prabusea cu avionul, impreuna cu instrucotrul Valentin Serughin, in timpul unui zbor de antrenament. In momentul mortii, avea doar 34 de ani, ramasitele sale fiind ingropate langa zidul Kremlinului. 
Circumstantele accidentului aviatic in care si-a pierdut viata Gagarin au fost invaluite in mister timp de peste 40 de ani. S-a speculat chiar ca faima de care se bucura il facusera deranjant pentru conducatorii URSS de atunci. Mai mult, s-a spus ca Gagarin incepuse sa bea foarte mult, era violent cu sotia lui, cu care avea si doi copii, ba chiar ii infrunta direct pe liderii comunisti, mai ales in probleme ce tineau de siguranta zborurilor cosmice ce au urmat celui din 12 aprilie 1961. Una peste alta, s-a spus ca Gagarin nu se mai incadra in imaginea oficiala a eroului sovietic, motiv pentru care trebuia eliminate. Iar KGB-ul, serviciile secrete sovietice, actionasera in consecinta, sabotand avionul lui Gagarin.

Vezi si Gagarin si utopia comunista  

Abia in urma cu cateva zile, autoritatile ruse au decis desecretizarea concluziilor Comisiei guvernamentale ce a anchetat motivele prabusirii avionului pilotat de Gagarin, in martie 1968. Iar acestea consemneaza ca cea mai probabila cauza a accidentului a fost o manevra brusca de pilotaj facuta de insusi Gagarin, pentru evitarea impactului cu un balon meteorologic. ”Manevra brusca a antrenat intrarea aparatului in picaj si prabusirea in conditii meteo nefavorabile”, a declarat Alexandr Stepanov, seful arhivelor prezidentiale ruse, potrivit libertatea.ro.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit