Cum sa...

Cum cureti masina de spalat de calcar si murdarie

Publicat: 31 aug. 2018
14

Curatarea regulata a masinii de spalat va contribui atat la mentinerea aspectului, cat si la functionarea ei eficienta. Acest dispozitiv poate sa adune multe impuritati: ciuperci si mucegai, depuneri calcaroase, resturi de detergent, balsam si inalbitor, obiecte minuscule (in filtrul furtunului de evacuare), rugina si nisip (in filtrul furtunului de umplere). De aceea, o data cu trecerea timpului puteti sa observati ca imbracamintea dumneavoastra (indeosebi cea deschisa la culoare), nu mai straluceste de curatenie ca inainte. De asemenea, aspectul masinii de spalat devine dizgratios si neplacut.

Cat de frecvent trebuie sa curatati masina de spalat? O data la 2-3 luni. Dar daca aveti animale de companie sau deseori spalati haine de lana, atunci aceasta procedura trebuie realizata mai frecvent.

INSTRUCTIUNILE DETALIATE, PAS CU PAS
PASUL 1. CURATAREA CUVEI SI REZISTENTEI DE INCALZIT DE DEPUNERILE CALCAROASE
Prima etapa presupune curatarea interiorului masinii de spalat si anume indepartarea depunerilor minerale de pe rezistenta si cuva. Cum puteti sa realizati acest lucru? Secretul tuturor metodelor este simplu: Avand in vedere faptul ca depunerile calcaroase constau din saruri de magneziu si calciu, trebuie sa actionam asupra lor cu ajutorul acizilor organici sau anorganici. Ce acizi se gasesc in fiecare casa si costa foarte putin? Corect, otetul obisnuit sau sarea de lamaie.

Metoda 1. Curatarea masinii de spalat cu otet si bicarbonat de sodiu. Aveti nevoie de: 2 cani de otet din alcool alb (preferabil) sau otet obisnuit, de masa 9%; ¼ cana de bicarbonat de sodiu; ¼ pahar de apa; un burete cu parte abraziva.
Daca aveti la dispozitie esenta de otet 70%, puteti sa o transformati in otet 9%, diluandu-o cu apa in proportie de 1:7 (o parte de otet si 7 parti de apa).
Mod de lucru: amestecati bicarbonatul de sodiu si apa intr-un bol mic. Adaugati compozitia obtinuta in sertarul pentru detergent al masinii dumneavoastra. Turnati otetul in cuva. Porniti masina de spalat fara rufe, setandu-o la temperatura maxima si la cel mai lung ciclu de spalare.

Metoda 2. Curatarea masinii de spalat cu sare de lamaie. Curatarea masinii de spalat cu sare de lamaie se realizeaza inca mai simplu. Aveti nevoie de 1-6 plicuri de sare de lamaie. Cantitatea necesara depinde de volumul masinii de spalat si gradul ei de murdarire.
Mod de lucru: adaugati sarea de lamaie in sertarul masinii de spalat — sectiunea pentru detergent. Porniti masina de spalat, setandu-o la temperatura si timpul maxim de spalare.

PASUL 2. CURATAREA GARNITURII DE CAUCIUC
Ura! Masina de spalat a terminat programul de curatare si puteti sa incepeti spalarea garniturii de cauciuc. In acest loc intunecos si umed se aduna murdarie si mucegai. De aceea, trebuie sa-l curatati cu minutiozitate. Puteti sa realizati aceasta procedura cu ajutorul oricarei solutii de curatat: de exemplu, bicarbonat de sodiu sau Sano (sub forma de pulbere). Iar daca este prezent prea mult mucegai, care reprezinta si cauza unui miros insuportabil, luati o solutie mai puternica (Domestos, Cif sau Ace). Insa luati in consideratie faptul ca utilizarea solutiilor, care contin clor, nu trebuie sa fie prea frecventa, deoarece poate cauza deformarea cauciucului.

Mod de lucru: Aplicati putina solutie pe o carpa sau un burete umed. Trageti cu grija garnitura de cauciuc spre dumneavoastra si curatati partea metalica a cuvei. Apoi nu uitati sa curatati garnitura in sine, procedand similar. Cele mai multe impuritati se aduna in partea inferioara a garniturii, dar trebuie sa curatati toata circumferinta ei.
Fiti atenti si nu trageti cauciucul prea tare, ca sa nu-l deteriorati. La sfarsit stergeti toata garnitura cu o carpa umeda, astfel incat sa indepartati toate impuritatile si solutia de spalat.

PASUL 3. CURATAREA SERTARULUI PENTRU DETERGENT
Gasiti manualul de utilizare a masinii de spalat in casa sau pe Internet si cautati in el informatiile despre demontarea sertarului pentru detergent. Cel mai frecvent acest proces se realizeaza astfel: Deschideti complet sertarul. Daca veti vedea o piesa albastra, montata in sectiunea mijlocie (la masinile moderne Bosch, Samsung, Beco etc.), trebuie sa apasati cu forta pe ea si sa o trageti spre sine, sustinand simultan sertarul.
Daca masina de spalat nu este dotata cu o asemenea piesa (deseori asa sunt formate sertarele din masinile de spalat Indesit), atunci pur si simplu trebuie sa trageti sertarul spre sine si in jos. Apoi treptat, miscandu-l spre dreapta si stanga, scoateti-l complet.
Cum numai veti scoate sertarul, cel mai probabil veti observa urmatoarea imagine: zona, care il suporta, este plina de resturi de detergent. Scapati de aceste depuneri cu ajutorul oricarei solutii de spalat, dupa care stergeti toata suprafata cu o carpa umeda. Luati in consideratie faptul ca trebuie sa curatati totul cu grija, ca sa nu deteriorati suportul de cauciuc.
Daca depunerile se curata greu, puteti sa stropiti zona respectiva cu solutia de spalat, folosind un pulverizator. Lasati-o sa actioneze timp de 2 ore si doar dupa aceasta incepeti curatarea manuala.

Curatati sertarul in sine. De obicei, el este acoperit de depuneri calcaroase si rugina, resturi de detergent si alti compusi de spalat rufele. In acest scop puteti sa folositi: -amestecul de otet si bicarbonat de sodiu; -Sano (sub forma de pulbere) si alti compusi similari; -amestecul format din apa fierbinte, otet si bicarbonat de sodiu.
Acoperiti sertarul cu solutia aleasa si lasati-l sa se inmoaie timp de 30 minute sau, cel mai bine, 2-3 ore.
Apoi trebuie sa curatati sertarul cu ajutorul unui burete si al unei periute de dinti (ea este deosebit de necesara pentru curatarea locurilor greu accesibile). La sfarsit, indepartati resturile de solutie, stergeti sertarul cu o carpa uscata si montati-l la locul lui (cel mai frecvent trebuie pur si simplu sa-l introduceti in compartimentul sau si sa-l impingeti).
Daca aveti masina de spalat vasele, puteti sa spalati sertarul in ea. Probabil rugina nu va disparea complet, dar o veti putea indeparta mult mai usor dupa curatarea in masina de spalat vasele.

PASUL 4. CURATAREA FILTRULUI FURTUNULUI DE EVACUARE. A sosit momentul sa curatati filtrul furtunului de evacuare. Daca il veti lasa sa se incarce cu multe impuritati, la un moment dat masina de spalat va „refuza” sa scurga apa. Drept rezultat, nivelul ei va creste si ea se va scurge din masina. Din fericire, filtrul se curata foarte usor.
Aveti nevoie de: un vas cu inaltimea potrivita (de exemplu, tava standard de la cuptor); un prosop sau o carpa; -o surubelnita plata sau oricare alt instrument tare si plat (in caz de nevoie).
Mod de lucru: Deschideti capacul filtrului, care, ca regula, se afla in partea inferioara a fetei anterioare a masinii de spalat. La unele modele de masini filtrul este pur si simplu acoperit de o placuta subtire. Daca acesta este cazul dumneavoastra, puteti sa o deschideti agatandu-o cu ajutorul surubelnitei plate (in caz de nevoie), dupa cum este aratat in imaginile de mai jos.
Astfel, veti vedea filtrul inchis. Inainte de a rasuci capacul, asterneti prosopul pe podea si asezati recipientul pentru colectarea apei sub scurgere (in cazul nostru acesta nu a fost necesar, deoarece apa curgea pe langa el; de aceea, am lasat-o sa se scurga direct pe prosop, deschizand si inchizand alternant capacul). Luati in consideratie faptul ca se poate scurge pana la 500 ml de apa!
Rotiti capacul impotriva acelor de ceasornic si scoateti din orificiu tot gunoiul si murdaria adunate: puteti sa gasiti monede, fire de par, lana, scobitori si alte maruntisuri.
Stergeti orificiul si inchideti-l cu capacul. Apoi fixati placuta decorativa la locul ei.

PASUL 5. CURATAREA CARCASEI SI HUBLOULUI MASINII DE SPALAT. Aproape ati terminat! Interiorul masinii de spalat este curat si puteti sa o utilizati. V-a ramas sa curatati carcasa masinii: stergeti panoul de comanda (indeosebi butoanele proeminente), stergeti interiorul si exteriorul hubloului si peretii laterali si superior.

MASURI PROFILACTICE: -Folositi exact cat detergent, inalbitor si balsam sunt necesare intr-adevar (cititi instructiunile de utilizare ale solutiilor respective), deoarece excesele lor nu intensifica rezultatul, ci pur si simplu se depun si se adun in interiorul masinii de spalat rufe.
-Intotdeauna scoateti obiectele marunte din buzunare, pentru ca acestea sa nu blocheze filtrul de evacuare a apei.
-Straduiti-va sa nu intarziati pornirea masinii, daca deja ati introdus rufele murdare in cuva ei. De asemenea, scoateti rufele curate cum numai se va sfarsi ciclul de spalare si puneti-le la uscat.
-Straduiti-va sa tineti hubloul masinii deschis in permanenta, ca sa nu apara mucegai in interiorul ei din cauza umiditatii crescute.

Adauga un comentariu