Secretele istoriei

Cum doreau comunistii sa creeze – „Omul nou”

Publicat: 31 oct. 2013
3
Comunistii romani au actionat in acesti ani dupa modelul sovietic si pentru a crea „omul nou„, constructie a socialismului. Consilierii bolsevici se gaseau in toate ministerele. 
Se urmarea inocularea in mintea oamenilor, mai ales a tinerilor, a asa-zisei misiuni istorice a clasei muncitoare, idee care reprezenta miezul in jurul careia s-a derulat intreg fenomenul represiunii. Comunismul era considerat ca fiind cea mai dreapta dintre oranduirile sociale. El trebuia sa formeze binecunoscutul, dar greu de atins om nou, care urma sa aiba rolul de a inlatura tot raul existent in lume, prin purificarea societatii socialiste de elementele nocive.
Marea burghezie si mosierime, apartinand vechiului regim, purtau, in opinia noilor conducatori, vina tuturor relelor din tara noastra. Reprezentantii lor nu ar fi facut nimic bun pentru Romania. Avandu-se in vedere acest lucru, a aparut ideea reeducarii prin „spalarea creierelor” sau „robotizarea individului”. Orice legatura cu lumea occidentala era calificata drept atitudine dusmanoasa fata de noul regim, fiind aspru pedepsita de justitia populara.
In schimbul loialitatii fata de noul regim, care se infiripa sub protectia cizmei sovietice, inginerii, economistii, contabilii si chiar unii fosti patroni de intreprinderi, sau fiii acestora, au fost acceptati in continuare la conducerea uzinelor, fabricilor, santierelor de constructii, bancilor nationalizate prin actul de la 11 iunie 1948, deoarecc P.M.R, nu formase inca propriile cadre de specialitate. Dupa ce nu au mai fost utili, comunistii s-au debarasat imediat de ei, aruncandu-i in inchisorile Gulagului romanesc, sub tot felul de vini, de cele mai multe ori imaginare.
Termenul de Gulag este de fapt un cuvant rezultat prin unirea initialelor denumirii sovietice a Directiei Generale a Lagarelor, adica Glavnoe Upravlenie Lagerei, ce avea in subordine aproximativ 2500 de unitati. In aceste lagare se desfasura o intensa si sistematica actiune de exterminare a adversarilor politici ori a celor care, intr-un fel sau altul, au manifestat opozitie fata de regim. De obicei, lagarele bolsevice erau situate in zone greu accesibile, cu temperaturi extrem de scazute. Cele mai multe se gaseau in Siberia, unde conditiile de munca erau epuizante, iar hrana abia asigura existenta de zi cu zi.
Aleksandr Soljenitin, el insusi un supravietuitor al regimului de exterminare din lagarele bolsevice, a condamnat cu tarie crimele comise de autoritatile staliniste in celebrul roman documentar Arhipelagul Gulag, publicat mai intai la Paris in 1973, apoi si in U.R.S.S., un an dupa aceea. Autorul supune atentiei cititorului atat propria sa experienta, cat si marturiile zguduitoare a circa 200 de victime ale gulagului sovietic. Cartea i-a adus autorului Premiul Nobel pentru Literatura si in acelasi timp o extraordinara popularitate in tara, dar mai ales in strainatate. Publicarea romanului a starnit in acelasi timp o reactie foarte dura din partea K.G.B.-ului, deoarece erau dezvaluite opiniei publice de pretutindeni metodele sale de exterminare. De aceea Aleksandr Soljenitin s-a vazut nevoit sa accepte o anumita colaborare temporara cu puterea sovietica, fara compromisuri esentiale.
Dupa preluarea conducerii Partidului Comunist al Uniunii Sovietice de catre Mihail Gorbaciov, in calitatea de secretar general, s-a instituit un regim reformator in anul 1986. Prin Glasnost si Perestroika se fac tot mai auzite vocile fostilor detinuti politici, care isi creeaza asociatii precum Memorial Vazvra Scenie.
Realitatile sovietice destul de dure au fost prezentate si de romani. Primul dintre ei, scriitorul de stanga Panait Istrati, a scris celebra lucrare Spovedania unui invins, o prezentare destul de obiectiva, care are la baza o calatorie de aproape doi ani intreprinsa de autor, in anii ’30, in „paradisul bolsevic”.
In toamna anului 1936, dupa ce si-a satisfacut serviciul militar la un regiment din Cetatea Alba, tanarul Dumitru Mircescu, atras de ideile comuniste, a trecut Nistrul inot, pentru a-si gasi fericirea in Uniunea Sovietica. El a ajuns mai intai la Odessa, trecand de granicerii romani si rusi. N.K.D.V.-ul, considerandu-l spion roman, l-a deferit imediat justitiei militare sovietice, care l-a condamnat la 10 ani de munca silnica, desi nu exista nici o proba concludenta impotriva lui decat trecerea ilegala a frontierei. Tanarul temerar a fost expediat impreuna cu alti condamnati in lagarul de la Vorkuta, dincolo de Cercul Polar. Conditiile din acest lagar al Gulagului sovietic erau dintre cele mai proaste: lucru aspru in mina, temperaturi extrem de scazute, foamete si alte neajunsuri. A supravietuit in mod miraculos si a reusit peste ani sa astearna pe hartie cele traite si vazute. Tot la Vorkuta a ajuns si parintele profesor basarabean Vasile Tepordei, deportat de sovietici in anul 1951, fiind socotit adversar al regimului comunist din Uniunea Sovietica.
Conditiile de aici erau la fel de grele ca in anul 1936. Munca era epuizanta, hrana foarte proasta, conditiile de locuit absolut primitive, temperaturi de – 30 °C si chiar – 40°C. El fusese acuzat ca in perioada interbelica desfasurase o sustinuta activitate anti-bolsevica, publicand articole incendiare in paginile publicatiilor Raza sau Gazeta Basarabiei. In schimb, un alt preot basarabean, Sergiu C. Rosea, arestat la Bucuresti pe 5 septembrie 1948, nu a ajuns in Gulagul sovietic, dar a fost incarcerat in penitenciarul Jilava pana la 4 iunie 1952, fara sa fie judecat. A primit trei ani de temnita grea. In perioada detentiei a suferit injurii, batai, torturi, infometari, amenintari cu moartea. Cei doi au supravietuit Gulagului.

sursa:fericiticeiprigoniti.net 

Adauga un comentariu