Dragoste

Cum dormiti, asa va iubiti

Publicat: 07 feb. 2011

Felul în care dormim „vorbeste” despre problemele de cuplu sau reflecta mai mult personalitatea partenerilor? Psihoterapeutul Dorina Stamate ne-a ajutat sa lamurim acest aspect.

Modul în care dormim în cuplu dezvaluie ce simtim unul pentru celalalt.

„Cei mai multi dintre noi au auzit de limbajul corpului, despre felul cum corpul nostru spune lucruri despre noi. Si în pat, atunci când dormim, inconstientul poate transmite semnale”, spune psihoterapeutul Dorina Stamate. Împreuna am analizat cinci situatii si iata concluziile la care am ajuns.

În oglinda

Pozitia de somn fata în fata reflecta încrederea pe care cei doi o au unul fata de celalalt si totodata pozitia de egalitate în cuplu. Cei doi sunt foarte apropiati si cu toate acestea îsi lasa suficient spatiu pentru o pozitie confortabila.

Denota încredere si nicio urma de dominatie în relatie. „Partenerii obisnuiesc sa doarma îmbratisati, fata în fata, la începutul relatiei sau în perioadele de pasiune intensa. Aceasta pozitie poate semnifica dorinta lor de a fi împreuna tot timpul, inclusiv în somn. Totusi, este destul de neconfortabila”, spune psihoterapeutul Dorina Stamate.

Spate în spate

Este unul dintre cele mai normale si poate unul dintre cele mai confortabile stiluri de somn. Caracterizeaza mai ales cuplurile care sunt împreuna de ceva vreme, ale caror parteneri au tendinta sau nevoia de a-si acorda mai mult spatiu.

Dreptul la intimitate este respectat, ceea ce denota siguranta si încredere. Faptul ca se ating reflecta nevoia de a-l sti pe celalalt aproape, lucru care-i reconforteaza.

Lingurita

Când corpurile celor doi parteneri se ating cât mai mult, un lucru-i clar: din partea amândurora exista o mare dorinta de apropiere. Modul protector în care el o îmbratiseaza pe ea denota grija pe care i-o poarta sau nevoia ei de a fi protejata. Aceasta pozitie de somn este foarte frecventa în primii ani ai relatiei.

„Pozitia este adoptata de cuplurile care sunt împreuna de ceva vreme si arata ca partenerii sunt apropiati si se simt confortabil. În timp, distanta dintre parteneri se poate mari, legatura emotionala pastrându-se prin atingerea unei parti a corpului (mâna, genunchi, talpa piciorului)”, adauga psihoterapeutul Dorina Stamate.

Împreuna, dar despartiti

Fiecare doarme pe partea lui de pat, fara sa se atinga. Senzatia este ca cei doi fug unul de celalalt sau ca se resping, mai ales ca stau spate în spate. Se poate întâmpla în cazul celor care tocmai s-au certat sau poate, mai rar, al celor care au nevoie de spatiu pentru un somn odihnitor.

„Aceasta pozitie poate indica simtul independentei pe care cei doi îl au. Partenerii pot adormi îmbratisati si sa se îndeparteze în timpul somnului pentru a dormi mai bine, în cazul în care unul dintre parteneri are nevoie de mai mult spatiu. Când pozitia este adoptata de la început, ar putea sa indice tensiuni sau neîntelegeri, dar ar putea fi si o fuga de obiceiurile enervante ale partenerului”, completeaza Dorina Stamate.

O relatie de dependenta

Pozitia lui denota un simt accentuat al proprietatii. Faptul ca este tinuta în brate în modul acesta îi da femeii sentimentul ca este protejata, mai ales daca trece printr-o perioada mai grea si ea este cea care are nevoie de suport.

Dorina Stamate spune ca „pozitia în care partenerul sta pe spate si partenera pune capul pe pieptul sau pe umarul lui sugereaza ca ea este mai dispusa sa-i faca pe plac si sa priveasca lumea din perspectiva lui. Aceasta pozitie reflecta un nivel ridicat de încredere si un angajament puternic”.

Citeste si:
De ce sa-ti condimentezi viata sexuala
Alimente care te ajuta sa dormiloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit