Actualitate

Cum e afectată România de creșterea dolarului

Publicat: 26 sept. 2022
Cum e afectată România de creșterea dolarului
Creșterea dolarului va duce la colapsul economiei din România

Dolarul a crescut în ultimile zile ajungând la un record istoric. Economia din România este afectată de creșterea dolarului. Economistul Mircea Coşea explică efectele negative ale acestei majorări.

Dolarul a trecut de pragul de 5 lei per un singur leu pe măsură ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia. Cel mai afectat sector pare să fie cel energetic unde tranzacțiile se fac în moneda americană.

România afectată de creșterea dolarului

Creșterea dolarului afectează economia din România, ne spune analistul economic Mircea Coşea. Conform datelor analizate de sursa citată cel mai importat sector afectat este cel energetic unde tranzacțiile se fac în mod tradițional în dolari.

Pe noi sigur că ne afectează, pentru că sunt câteva elemente care nu pot fi rupte de dolar. În principal importul de energie și în special importul de petrol. Importul de petrol se face tradițional în dolari. Toate astea (nr. preţul energiei şi carburanților) vor fi influențate, nu pot să vă spun în ce proporție, cum, dacă, mai mult sau mai puțin, dar oricum influența va fi, nu imediat, dar ea va veni. explică analistul economic.

O altă problemă este cel al importurilor de utilaje şi al sectorului de investiții. Conform sursei citate, țara pune accent pe investiții în generația următoare de utilaje. Digitalizarea României ar putea costa mai mult pentru că importurile sunt realizate, în principal din SUA. Așadar, mai toată tehnica se tranzacționează în moneda americană.

Una peste alta și echipamentul militar importat în România are de suferit. 90-95% din totalul de import vine din SUA, iar acest lucru duce automat la o creștere a costului. Oricum, prețul energiei este din ce în ce mai scump și fără creșterea dolarului din ultima perioadă. Rusia a anunțat că ia în calcul sistarea în totalitate a livrării resursei către Europa.

Scenariu sumbru pentru economia din România

Recent, analistul economic Mircea Coșea a oferit un scenariu sumbru pentru economia din România. Analistul a precizat faptul că ce este mai greu urmează să vină. Sursa citată menţiona că există o posibilitate tot mai mare că România să intre în incapacitate de plată:

” România pierde această creştere economică, care, de fapt, este bazată pe consum 70% iese din import. Deci această creştere economică se duce în exteriorul ţării pe două căi. Prima cale este creșterea importantă a datoriei publice care a ajuns la aproape 50% din PIB.” explica economistul.

Acesta a mai punctat faptul că țara este incapabilă să acopere necesarul pieței interne din producția autohtonă, ceea ce duce la un deficit al balanței economice. Este cunoscut faptul că SUA este statul care exportă inflația internă către terțe țări, și către piața internațională. În concret punctăm faptul că, cu cât inflația este mai mare în SUA, cu atât sunt șansele ca economia mondială să sufere mai tare. Cu toate aceste lucruri și cu creșterea dolarului, economia din România ar putea intra într-un colaps fără precedent după al Doilea Război Mondial.
Adauga un comentariu