Curiozitati

Cum era treaba cu spanzuratoarea

Publicat: 16 mart. 2016
In Evul Mediu era obiceiul ca atunci cand cineva era dus la spanzuratoare si funia se rupea, osanditul sa fie gratiat, Dumnezeu aratand in acest fel ca era nevinovat.
Mai era, de asemenea, eliberat daca o femeie se gasea sa-l ia de barbat. Atunci casatoria avea loc chiar sub streang, preotul de spovedanie oficiind unirea celor doi, iar calaul fiindu-le nas. Suveranul elibera un document de iertare care dura cat dura si casnicia. Daca cei doi divortau, cel iertat o vreme era dus iar la streang.
Se intelege ca uratele locului nu pierdeau nici o executie, in dorinta de a-si gasi alesul. Dar si atunci se intampla sa fie respinse.
Se spune ca un talhar cerut in casatorie la locul executiei a fost atat de ingrozit de uratenia celei care il ceruse de sot, incat i-a strigat calaului: „Atarna-ma, atarna-ma iute cumetre!”
Un caz de iertare la streang il reprezinta celebrul haiduc Iancu Jianu. O doamna din inalta societate, Sultana, prietena cu Ralu Caragea, fata domnitorului Ioan Gheorghe Caragea, l-a salvat de la executie pe Iancu Jianu cerandu-l de barbat, nunta avand loc chiar sub locul spanzuratorii.


loading...

Adauga un comentariu