News Flash:

Cum este batuta si tratata femeia!

16 Octombrie 2010
1362 Vizualizari | 0 Comentarii
Cum este batuta si tratata femeia
Actiunile violente impotriva femeii si tratarea ei incorect, umilintele la care este supusa zilnic nu sunt o indeletnicire noua in randul unor barbati. Inca de acum mii de ani, femeia a fost "obiectul" agresiunilor si a unui tratament incorect si inuman ce ar trebui sanctionat dur de fiecare data.  Daca în preistorie raritatea reprezentarilor masculine în arta plastica în comparatie cu cele feminine pare sa sugereze o subordonare a barbatului în raport cu femeia, în epoca medievala criteriile valorice sunt altele, fiind mai putin favorabile femeii, care devine prin excelenta o fiinta dependenta si asistata social. Imaginea femeii, locul atribuit ei în ierarhia sociala si felul cum a fost perceputa în epoca sunt reliefate în diverse acte oficiale, foi de zestre, testamente, coduri de legi si alte documente.

În spatiul românesc al Evului Mediu viata citadina era putin raspândita, dezvoltarea târgurilor si oraselor fiind frânata de consecintele dezastruoase ale dominatiei otomane. Agricultura si cresterea animalelor erau îndeletniciri practicate si de o mare parte a orasenilor, fenomen ce l-a determinat pe marele istoric Vasile Pârvan sa afirme ca „românii au fost întotdeauna un popor de tarani“. Într-o societate rurala chinuita, marcata de decaderea taranimii libere si aservirea ei, în care principala grija a barbatului era sa asigure mijloacele materiale necesare traiului familiei sale si achitarea dajdiilor catre stapânire, statutul social al femeii era tributar unei paradigme bazata pe cutume, unele dintre acestea bucurându-se de girul Bisericii. Dispozitiile privitoare la unele fapte si relatii din viata sociala a femeii, felul cum era perceputa de colectivitate în raport cu locurile pe care le frecventa si împrejurarile în care erau aplicate sanctiunile în urma încalcarii prevederilor sunt cuprinse si descrise amanuntit în legislatia timpului, cum ar fi pravila munteanaÎndreptarea Legii“, aparuta în 1652, în vremea domnitorului Matei Basarab, sau „Cartea româneasca de învatatura“, tiparita sub îngrijirea contemporanului sau moldovean, Vasile Lupu, în anul 1646.

Sursa: www.historia.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

evului mediu pravila munteana ndreptarea legii vasile lupu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1597 (s) | 22 queries | Mysql time :0.034441 (s)