Mama si copilul

Cum ferim copiii de fenilcetonurie

Publicat: 24 ian. 2011

Numeroase sucuri si chiar unele sortimente de lapte praf au pe lista ingredientelor fenilalanina, substanta aflata in legatura cu fenilcetonurie. Fenilalanina este un aminoacid, metabolizat in organismul nostru de o enzima speciala. Cei care sufera de fenilcetonurie nu pot sintetiza enzima care metabolizeaza fenilalanina, consecintele fiind din cele mai grave. 

Fenilcetonuria nu poate fi tratata, dar poate fi tinuta sub control prin lipsa fenilalaninei din alimentatie. Dar pentru a-l feri pe cel mic de aceasta substanta trebuie ca boala sa fie diagnosticata. Analiza care identifica aceasta afectiune poarta numele de testul Guthrie, care este gratuit. Testul este obligatoriu si este prima analiza de sange pe care o face orice copil.

Proba de sange se ia din calcaiul celui mic. Ajunge o mica intepatura care va face sa curga cateva picaturi de sange pe o bucata de hartie speciala. In laborator, sangele intra in contact cu o cultura de bacterii ce se hranesc cu fenilalanina. Cresterea acestor bacterii este cu atat mai mare cu cat concentratia de fenilalanina din sangele copilului este mai mare si astfel se poate afla care este nivelul ei exact. Parintii primesc rezultatele testului in aproximativ doua saptmani de la nastere, numai daca testul a aratat existenta unor probleme.

Alte boli depistate de testul Guthrie sunt: drepanocitoza, mucoviscidoza (fibroza chistica), hipertiroidia congenitala si hiperplazia congenitala a glandelor renale
Drepanocitoza este o boala ereditara a sangelui, cea mai frecventa boala a hemoglobinei si se manifesta prin anemie cronica. 

Fibroza chistica este o afectiune congenitala care se manifesta prin perturbarea gandelor exocrine. Astfel, diferite organe (in special plamanii si pancreasul) devin blocate de acumularile de mucus.

Hipertiroidia congenitala apare din cauza ca tiroida nu produce cantitati suficiente de hormoni, necesari pentru dezvoltarea cerebrala, iar hiperplazia congenitala a glandelor renale consta in producerea unei cantitati prea mari de hormoni, care strica echilibrul hormonal al corpului. 

Citeste si:

Medicamente interzise bebelusului loading...

Adauga un comentariu