Plante medicinale

Cum folosim planta de ciorba pentru afectiuni urinare

Publicat: 07 mart. 2019

Planta aromata, cu miros si gust apreciat de iu­bitorii de ciorbe, leusteanul a venit in Europa din Orientul apropiat. In scopuri medi­ci­na­le, se folosesc nu frunzele, ci radacinile, ale caror uleiuri eterice au efect diuretic si "spala" intens caile urinare. Adica, fac exact ceea ce este necesar in cazul cistitelor. Pentru ca "vi­no­vate" de pro­du­ce­rea acestei afec­tiuni supa­ra­toa­re, adeseori dure­roa­­se, sunt – de cele mai multe ori – bacteriile. Care trebuie expul­zate rapid din vezica si caile uri­nare.

Utilizare: Opariti 1 lingurita de radacina us­cata de leustean, cu 150 ml de apa clocotita, lasati sa se infuzeze 10 minute, strecurati si beti 3 cesti de ceai pe zi. Atentie: persoanele cu nefrita acuta ar trebui sa ape­leze la leustean doar dupa ce consul­ta un medic, pen­tru a evita posi­bile iritatii.

Ca planta-medicament, leusteanul se poate consuma ca atare sau sub forma de suc, infuzie ori vin. Persoanelor care sufera de afectiuni digestive li se recomanda leusteanul. Balonarea se trateaza cu infuzie sau frunze verzi, puse proaspat tocate in ciorbe, direct in farfurie sau salata. De asemenea, s-a constatat ca infuzia de leustean topeste grasimile si elimina toxinele.

Leusteanul este antidepresiv, detoxifiant si afrodiziac. Ceaiul de leustean, constand intr-o cana de apa clocotita care se toarna peste o lingura de planta uscata, lasata 10 – 15 minute la infuzat, trateaza tusea convulsiva, edemele cadiace si renale, indigestiile.

Vinul de leustean este cunoscut de multa vreme si e folosit impotriva retentiei de apa, a indigestiilor si anorexiei. Se prepara dintr-o suta de grame de leustean proaspat si maruntit, puse la macerat, pentru doua saptamani, in 750 ml de vin alb, natural. Vasul se tine la temperatura camerei. Dupa acest interval, lichidul se filtreaza si se pastreaza la frigider, in sticle mici, inchise la culoare. La nevoie se ia cate un paharel pe zi, inaintea mesei principale. Pe rani, ulceratii, furuncule se pun cataplasme cu leustean cules de dimineata, bine spalat si zdrobit cu sucitorul. G.H.loading...

Adauga un comentariu