Terapii alternative

Cum functioneaza aromaterapia?

Publicat: 10 ian. 2013
7

Tusea este asociată adesea cu răceala, însă poate apărea şi din alte cauze, cum ar fi infecţiile respiratorii. Pentru a calma o tuse supărătoare se apelează tot la uleiuri antibacteriene şi antiseptice, ca de pildă cel de cimbru (Thymus vulgaris), cu o puternică acţiune expectorantă. Alte uleiuri cu proprietăţi antitusive sunt cel de lavandă, eucalipt (Eucalyptus smithii, Eucalyptus globulus) şi măghiran (Origanum marjorana), în timp ce congestia sinusurilor se ameliorează cu ulei de chiparos (Cupressus sempervirens), mentă (Mentha piperita) şi tămâie (Boswellia Sacra). Tot pentru deschiderea căilor respiratorii şi întărirea sistemului respirator îţi recomandăm uleiul de isop (Hyssopus officinalis); atenţie însă să nu-l foloseşti dacă eşti predispus(ă) la atacuri de epilepsie, pentru că stimulează convulsiile.

Pentru gripă

Infecţiilor virale mai persistente le venim de hac cu o combinaţie de uleiuri antivirale şi antiseptice pe bază de lavandă (Lavandula angustifolia), arbore de ceai (tea tree) şi cuişoare (Eugenia caryophyllus). Aceste uleiuri sunt excelente pentru atenuarea simptomelor de gripă, fie că este vorba despre frisoane, congestie nazală, dureri de cap sau dureri musculare.

Pentru piele uscată şi crăpată

Frigul de afară afectează bariera lipidă naturală a pielii, având un efect pronunţat de deshidratare. După o zi petrecută în bătaia vântului, găsim adăpost în faţa caloriferelor supraîncălzite şi ne gândim că pielea se va reface sub acţiunea căldurii din casă. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr! De fapt, căldura uscată din interior nu face altceva decât să deshidrateze şi mai mult pielea, lăsând-o uscată şi predispusă la crăpături. Din fericire, există uleiuri esenţiale hidratante şi calmante, care ne pot veni în ajutor în astfel de situaţii, ca de exemplu uleiul de muşcată (Pelargonium graveolens), de trandafir (Rosa damascena), neroli (Citrus aurantium var. Amara) şi lavandă. Iar pentru tratarea pielii crăpate nimic nu este mai eficient decât uleiul de tea tree.
Cum funcţionează aromaterapia?
Elementele chimice care compun fiecare moleculă de ulei esenţial sunt absorbite fie de piele, fie prin membranele nazale şi activează apoi globulele albe, responsabile cu contracararea infecţiilor. Deşi oamenii de ştiinţă nu pot spune cu exactitate cum are loc acest fenomen, există totuşi dovezi fizice că el se întâmplă. Spre exemplu, studiile au arătat că inhalarea unui parfum relaxant are ca rezultat imediat scăderea tensiunii arteriale şi încetinirea ritmului cardiac.

În ciuda importantelor beneficii pe care le aduc, uleiurile aromaterapice nu trebuie însă folosite la întâmplare, ci cu respectarea anumitor recomandări în privinţa dozajului, modului de utilizare şi entualelor contraindicaţii. O mare atenţie trebuie acordată folosirii lor în cazul sarcinii, al persoanelor în vârstă, cu probleme de tensiune sau al copiilor (de regulă, indicaţiile de folosire pot fi consultate pe ambalaj).

Moduri de utilizare a uleiurilor esenţiale 1. Inhalarea

Cel mai simplu şi mai eficient mod de a te bucura de acţiunea terapeutică a uleiurilor este inhalarea vaporilor lor. Metoda este una foarte uşor de pus în aplicare şi are rezultate rapide de ameliorare a disconfortului de orice natură. Nu ai nevoie decât de un vas cu apă fierbinte (un litru este de ajuns), în care să picuri puţin din uleiul ales de tine în funcţie de necesităţi.

Inhalarea se face stând aplecat(ă) deasupra vasului, acoperit(ă) cu un prosop mare, care să menţină aburul înăuntru. După câteva minute de inhalat vaporii tămăduitori, mai toarnă puţină apă fierbinte în vas, pentru a evapora uleiul rămas. Această metodă are succes îndeosebi în tratarea afecţiunilor respiratorii, congestiei nazale şi tusei.

Un alt mod de a face inhalări este picurarea uleiului în apa de baie sau pe o batistă pe care să o ţinem ziua în buzunarul de la piept sau pe pernă în timpul nopţii. Atenţie, în acest caz se foloseşte foarte puţin ulei – doar două picături sunt suficiente şi vor persista câteva ore. Cel mai des recomandat ulei pentru inhalare este cel de arbore de ceai: cu toate că este extrem de puternic în combaterea infecţiilor, are o acţiune blândă şi este gentil cu pielea şi mucoasa nazală.
2. Baia

La primele semne de răceală, o idee bună este să-ţi pregăteşti o baie caldă şi să adaugi în apă 8 picături de ulei de lavandă sau tea tree ori 5 picături de ulei de eucalipt (îl poţi completa cu încă 3 picături de lavandă sau arbore de ceai, ca să ajungi tot la 8). Sărurile de baie te vor ajuta să elimini toxinele metabolice prin transpiraţie, iar pentru hrănirea pielii poţi folosi o cremă de duş cu ulei esenţial. Alte uleiuri care calmează congestia nazală sau pulmonară sunt cel de mentă, chiparos, lemn de cedru (Thuja plicata), smirnă (Commiphora myrrha) şi rozmarin. După baie, încearcă să te odihneşti – un somn bun te va pune rapid pe picioare.

3. Masajul

Un alt mod de a culege roadele aromaterapiei este masajul. Ţine minte însă că uleiurile trebuie diluate într-o loţiune de corp înainte de aplicarea pe piele, deoarece pot fi prea puternice. În locul loţiunii mai poate fi folosit un ulei de corp de migdale sau de seminţe de struguri, în care să se adauge 20 de picături de ulei antiviral (rozmarin, eucalipt, mentă, arbore de ceai). Combinaţia obţinută se masează pe piept, spate, abdomen, braţe şi în zona încheieturilor. De asemenea, masarea tălpilor cu ulei de tămâie poate face minuni pentru sistemul imunitar, cu atât mai mult cu cât acest ulei are puternice proprietăţi de regenerare celulă. Şi pentru că bolile de iarnă te lasă adesea lipsit(ă) de energie şi randament, nimic nu te va revitaliza mai repede decât un masaj cu ulei energizant de coriandru şi mentă.

4. Parfumarea încăperilor

Cu toţii ştim cât este de dificil să dormi atunci când eşti răcit(ă), din cauza nasului înfundat care îngreunează respiraţia. Cum noaptea agitată şi lipsită de odihnă nu va face altceva decât să-ţi prelungească boala, e cazul să te gândeşti din timp la o soluţie pentru această problemă. Răspunsul poate fi purificarea aerului din dormitor cu ajutorul uleiurilor esenţiale. Tot ce-ţi trebuie este un umidificator pe care să-l foloseşti peste noapte şi care va preveni uscarea căilor respiratorii.

Pentru a schimba aerul din cameră picură în rezervorul cu apă al aparatului (dacă nu ai unul, poţi folosi un vas ceramic cu puţină apă rece, amplasat pe noptieră) puţin ulei esenţial. Ai de ales între cel de eucalipt, rozmarin, mentă, arbore de ceai, portocale, scorţişoară, ghimbir, chiparos, pin, ienupăr sau bergamot. Un alt mod de a elibera vaporii benefici în aer este candela pentru aromaterapie, în care uleiul se combină cu puţină apă (pentru a nu se arde), sau improvizarea unui deodorizant de cameră dintr-o pompiţă cu spray (de genul celor folosite la spălarea geamurilor), în care se pun apă şi câteva picături de ulei.

 

Adauga un comentariu