Magazin

Cum funcționează metabolismul?

Publicat: 07 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum funcționează metabolismul

Metabolismul reprezintă totalitatea proceselor complexe de sinteză, asimilare, degradare și dezasimilare prin care trec substanțele dintr-un organism viu. Metabolismul asigură în mod constant organismului energia necesară pentru buna desfășurarea a tuturor funcțiilor esențiale. 

Cu toții știm câte ceva despre metabolism. Dar cât de bine înțelegem rolul jucat de metabolism în funcționarea optimă a organismului și menținerea sănătății? În acest material vă prezentăm cum acționează metabolismul și răspundem la cele mai importante întrebări legate de acest proces complex. 

Cum funcționează metabolismul?

Metabolismul se referă la toate procesele chimice continue care susțin viața. Pentru a înțelege mai bine de ce este atât de important trebuie să explicăm ce este metabolismul. Definiția clasică este totalitatea proceselor biochimice și energetice prin care materia vie din organism de degradează și se resintetizează. Cu alte cuvinte, catabolismul sau degradarea substanței vii și anabolismul sau refacerea substanței vii sunt cele două procese opuse care stau la baza vieții celulare. 

Fie că sunteți în mișcare sau vă odihniți, în corp au loc mii de reacții chimice care susțin funcționarea normală a organismului. Pentru toate acestea este nevoie de nutrienți esențiali și de energie, care provin din alimentație. Cantitatea de energie pe care o aveți pentru respirație, circulație sanguină, digestie, creșterea și regenerarea celulelor, reglarea temperaturii corpului și a hormonilor, este direct afectată de metabolism și de buna sa funcționare. 

Poate metabolismul să fie lent sau rapid? 

O persoană care are un metabolism rapid arde multe calorii în mișcare și în repaus, comparativ cu o persoană cu un metabolism lent. Însă acest lucru nu înseamnă că o persoană cu un metabolism rapid poate slăbi ușor sau este mai slabă. În destul de multe cazuri, o persoană care suferă de obezitate are un metabolism rapid, corpul său are nevoie de mai multă energie pentru îndeplinirea tuturor funcțiilor de bază, dar și de un aport crescut de calorii. 

Factori care influențează metabolismul

Metabolismul este procesul complex prin care corpul convertește alimentele solide și lichidele în energie pentru buna funcționare a tuturor funcțiilor și proceselor din organism. 

Vârsta, sexul, greutatea corporală pot influența metabolismul, alături de modul de prelucrare a alimentelor ingerate și de tipul de activitate fizică realizat de fiecare individ în parte. Alături de persoanele cu greutate corporală mare care au nevoie să ardă mai multe calorii pentru funcționarea organismului, bărbații au nevoie, de regulă, de mai multe calorii decât femeile. 

Pe de altă parte, înaintarea în vârstă presupune o degenerare și degradare a multor procese și organe, metabolismul fiind și el afectat, procesele fiind mult încetinite. 

Se poate modifica rata metabolismului?

Aceasta este una dintre întrebările ridicate de persoanele care își doresc să scape de kilogramele în plus. Metabolismul poate fi influențat prin activitate fizică adecvată și o dietă sănătoasă. Prin exerciții fizice se poate deține un control asupra caloriilor ce pot fi pierdute. Printr-o alimentație echilibrată, sănătoasă, există posibilitatea menținerii unei greutăți corporale optime. 

Pentru aceasta este nevoie de o evidențiere a numărului de calorii ingerate zilnic, raportate la stilul de viață și activitatea fizică realizate. Acesta este motivul pentru care programarea la medicul specialist în nutriție este esențială. Doctorul poate realiza măsurători exacte și, după efectuarea unor investigații amănunțite, este în măsură să recomande un regim alimentar potrivit, pentru a slăbi sănătos sau a vă menține greutatea. 

Recomandări pentru un metabolism optim

O alimentație sănătoasă, renunțarea la vicii și excese, mese echilibrate și regulate, odihnă de calitate cel puțin 8 ore de somn neîntrerupte pe noapte, hidratare corespunzătoare, alături de activități fizice adecvate vârstei și nevoilor toate acestea pot contribui la susținerea unui metabolism care să funcționeze normal. 

Orice dezechilibru în organism poate duce și la o modificare considerabilă în metabolism și la afectarea desfășurării normale a proceselor de la nivelul corpului. Atunci când metabolismul este deficitar consultați un nutriționist pentru a beneficia de ajutor medical de specialitate, astfel încât să vă mențineți sănătatea și să obțineți rezultatele dorite. 

Surse de informare:

  1. Metabolism – https://my.clevelandclinic.org/health/body/21893-metabolism
  2. Metabolism and weight loss: How you burn calories – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/metabolism/art-20046508#:~:text=Metabolism%20is%20the%20process%20by,your%20body%20needs%20to%20function.
  3. What Is Metabolism? – https://www.webmd.com/fitness-exercise/what-is-metabolism

Sursa foto Pexels:

https://www.pexels.com/photo/person-doing-yoga-at-the-beach-10923954/

Adauga un comentariu