News Flash:

Cum ies comunele din noroaie

19 Mai 2010
1188 Vizualizari | 0 Comentarii
• 14 proiecte iesene au fost selectate pentru atragerea de fonduri europene in renovarea satelor • Pentru ultima sesiune de depunere a proiectelor, au fost atrase peste 140 milioane de lei • Proiectele primariilor iesene au in vedere modernizarea drumurilor si dotarea caminelor culturale

Un numar de 14 proiecte au fost selectate prin programul Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala in vederea renovarii satelor. Proiectele primariilor iesene, depuse in perioada 15 iunie - 31 iulie 2009, au atras peste 140 milioane de lei, ceea ce inseamna aproximativ 35 milioane euro. Acesti bani vor intra in contul primariilor pentru infiintarea de gradinite si centre pentru copii "after school". Printre principalii beneficiari ai acestor fonduri sunt primariile din Ciurea, Bivolari, Mogosesti, Dobrovat, iar valoarea medie a unui proiect selectat spre finantare este de 10 milioane lei. Cei mai multi dintre beneficiarii selectati spre finantare vor aloca banii europeni pentru modernizarea de drumuri dintre sate, constructia de gradinite si restaurari de biserici. De asemenea, primariile iesene au primit bani si pentru consolidarea si dotarea caminelor culturale in vederea organizarii a numeroase festivaluri, desfasurate in mediul rural. "Este un proiect la care am muncit trei ani de zile. Am mai depus un proiect pentru aceste fonduri europene, dar a fost respins, deoarece in timpul sesiunilor de depunere a proiectelor nu a mai fost considerata o prioritate alocarea de fonduri pentru sistemul de canalizare si apa. Pentru proiectul de anul acesta vom primi peste noua milioane de lei. Acum am depus acest proiect si am obtinut finantare pentru modernizarea drumurilor comunale, dotarea caminului cultural cu centrala termica, aparatura electronica. Am primit bani si pentru modernizarea a cinci kilometri de drum intre satele Bivolari, Tabara si Solonet. Avem in vedere si constructia unei gradinite cu program scurt, deoarece pana acum gradinita era in cadrul scolii", a precizat Liviu Teodorescu, primarul comunei Bivolari. Un proiect mai mare selectat spre finantare este cel din comuna Ciurea, care va primi peste 10 milioane de lei. "Banii ii avem pentru modernizarea a aproximativ 12 kilometri de drum, constructia unor centre de after school si dotarea caminului cultural cu instrumente de cantat pentru Serbarile comunei Ciurea, dar si pentru achizitionarea de costume populare", a completat Catalin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Fonduri pentru renovarea satelor

Fondurile pentru renovarea satelor sunt nerambursabile, iar finantarea proiectelor este de suta la suta. La aceste fonduri au avut acces comunele, asociatiile de dezvoltare intercomunitara, organizatiile nonguvernamentale, institutiile de cult, dar si persoanele fizice sau juridice care detin sau administreaza obiective de patrimoniu cultural sau natural de interes local. Fondurile alocate pentru ultima sesiune de depunere a proiectelor au in vedere renovarea si dezvoltarea satelor, cresterea investitiilor si punerea in valoare a patrimoniului cultural in mediul rural. Beneficiarii au fost nevoiti sa respecte anumite conditii in obtinerea fondurilor, iar una dintre cerintele de baza pentru a primi banii de la Uniunea Europeana este ca proiectul sa poata fi desfasurat in mediul rural. De asemenea, la alocarea fondurilor nu este acceptata dubla finantare pentru aceeasi activitate sau care sa cuprinda si alte investitii din cadrul fondurilor comunitare sau nationale. Activitatile sustinute financiar in acest domeniu se refera la infiintarea de drumuri noi si la extinderea retelei de drumuri, a retelei publice de apa, iluminat sau gaz, dar si dotarea cu echipamente necesare pentru gestionarea deseurilor. O alta categorie de activitati care au obtinut sprijinul financiar din partea UE sunt cele de infiintare a spatiilor publice de recreere in mediul rural, infiintarea centrelor de copii si de asigurare a serviciilor sociale, constructia de gradinite noi si dotarea acestora. Beneficiarii au atras fonduri europene pentru achizitionarea de microbuze care sa asigure transportul public, dar si pentru achizitionarea de carti, costume populare si instrumente muzicale traditionale. In ceea ce priveste fondurile alocate pentru renovarea satelor, au avut prioritate primariile care nu au mai depus proiecte de acest tip si cele care au prezentat un grad mai ridicat de saracie. La aceste proiecte au participat si proiectele reportate din anul 2008. Dar pentru anul 2010 nu a mai fost programata o alta sesiune de depunere a proiectelor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2504 (s) | 25 queries | Mysql time :0.139638 (s)