Secretele istoriei

Cum il descria Nicolae Balcescu pe Murad al III-lea, sultanul Imperiului Otoman

Publicat: 15 ian. 2015
3

Murad al III-lea (n. 4 iulie 1546 − d. 15 ianuarie 1595) a fost sultanul Imperiului Otoman din 1574 pana la moartea sa. Sub domnia sa otomanii au suferit o grava infrangere din partea armatei habsburgice in batalia de la Sissek in 1593.

Vezi si Abdul-Hamid al II-lea, al 34-lea sultan al Imperiului Otoman

Este descris de istoricul roman Nicolae Balcescu drept „un duh slab si superstitios, dulce la trai, iar iute la manie si adesea atunci si cu cruzime, era dat cu totul la misticism, la poezie si la voluptate; amator de dant si muzica, de vorbe cu duh, ba inca si de mucalitlacuri, el iubea mecanica, ceasornicaria si actele de reprezentatie; el traia incunjurat de talmacitori de vise, astrologi, seici, poeti si femei, dantuitori, de pitici si nebuni, lasand domnia in mana femeilor saraiului”

Vezi si Sultanul otoman Abdul-Hamid al II-lea

Murad al lll-lea urmand exemplul tatalui sau Selim al II-lea de a nu lua parte la campaniile militare, ceea ce dovedeste faptul ca acesta nu era interesat de marirea Imperiului Otoman, Murad al lll-lea ramanand in istoria Imperiului Otoman ca fiind al doilea sultan care nu sa implicat in expediti militare. In ultimi ani de domnie Murad al lll-lea nu parasea Palatul Topkapi, ducand o viata linistita pentru un sultan.

Adauga un comentariu