Secretele istoriei

Cum il sustinea Marc Antoniu pe Iulius Cezar

Publicat: 14 ian. 2015
3

In 54 i.Hr., Antoniu era membru in conducerea armatelor lui Cezar din Galia romana si Germania. Din nou el s-a dovedit a fi un lider militar competent in Razboaiele galice, dar personalitatea lui provoca instabilitate oriunde mergea. Antoniu si Cezar s-au declarat a fi cei mai buni prieteni, devenind apropiati ca niste rude. Antoniu s-a declarat mereu la dispozitia lui Cezar pentru a-l ajuta in realizarea campaniilor sale militare.

Numit, prin influenta lui Cezar, in functiile de chestor, augur si tribun al plebeilor (50 i.Hr.), el a sprijinit cauza patronului sau cu multa energie. Doua functii proconsulare ale lui Cezar, acordate pe o perioada de zece ani, expirau in 50 i.Hr., astfel incat el a vrut sa se intoarca la Roma pentru alegerile consulare. Dar datorita rezistentei fractiunii conservatoare a senatului roman, condusa de Pompei, s-a cerut demisia lui Cezar din functia de proconsul si de comandant militar inainte de procedura de realegere a unui nou proconsul.

Dar Cezar nu doreste asa ceva, chiar daca ar fi un act temporar, pentru ca ar deveni un simplu cetatean privat si, prin urmare, supus unei posibile urmariri penale pentru actiunile sale ca proconsul. De asemenea, el ar fi la mila lui Pompei si legiunilor acestuia. Pentru a preveni acest lucru Cezar mituieste un tribun al plebeilor, pe Curio, pentru a se folosi de dreptul de veto pentru a impiedica un asemenea decret senatorial, care l-ar priva pe Cezar de armatele sale si comanda provinciilor sale, apoi se asigura ca Antoniu este ales tribun pentru urmatoarea perioada.

Vezi si Descoperire UNICA despre Cleopatra si Marc Antoniu

Antoniu si-a exercitat dreptul lui de veto ca tribun, cu scopul de a preveni un decret senatorial care declara aplicarea legii martiale impotriva dreptului de veto, apoi cu violenta este expulzat din Senat impreuna cu un alt sustinator al lui Cezar, Cassius, care era tot tribun al plebeilor. La auzul acestor stiri Cezar a traversat raul Rubicon si astfel au inceput Razboaiele civile romane (Razboiul civil roman al lui Cezar). Antoniu paraseste Roma si se alatura lui Cezar si armatelor sale de la Ariminium, unde se gaseau soldatii lui Caesar suparati si intaratati de ilegalitatile comise de adversarii politici ai lui Cezar. Un tribun al plebeilor trebuia sa fie intangibil potrivit legii romane. Antoniu a condus in Italia, in timp ce Cezar distrugea legiunile lui Pompei in Spania, si a dus intariri din Grecia, inainte de a comanda aripa dreapta a armatelor lui Cezar la Pharsalus.

Vezi si Descoperire EXCEPTIONALA despre Cleopatra si Marc Antoniu

Cand Cezar a ajuns dictator pentru a doua oara, Marc Antoniu a fost facut Maestrul cailor, adica mana dreapta a dictatorului si in aceasta calitate a ramas in peninsula Italia ca administrator in anul 47 i.Hr., in timp ce Iulius Cezar se lupta cu ultimii oameni ai lui Pompei, care se refugiase in provincia Africa. Dar aptitudinile lui Antoniu ca administrator erau slabe pentru un general de asemenea calibru, el a inceput iarasi cu excese dintre cele mai extravagante, descrise de catre Cicero in Philippicae. In 46 i.Hr. se pare ca au avut un conflict pentru ca Cezar a insistat cu privire la plata pentru o proprietate a lui Pompei pe care Antoniu insinua ca a cumparat-o, dar, de fapt, pur si simplu si-a insusit-o. Ca si in alte ocazii, Antoniu a recurs la violenta. Sute de cetateni romani au fost pur si simplu ucisi si Roma insasi a ajuns intr-o stare de anarhie. Cezar a fost foarte nemultumit de toata aceasta afacere si l-a eliberat pe Antoniu din toate responsabilitatile politice. Cei doi barbati nu s-au mai vazut timp de doi ani. Instrainarea nu a fost de lunga durata pentru ca Antoniu s-a intalnit cu dictatorul la Narbo (45 i.Hr.) si a respins sugestia lui Trebonius de a se alatura conspiratiei de a-l detrona. Reconcilierea a avut loc in 44 i.Hr. cand Antoniu a fost ales ca partener pentru al cincilea consulat al lui Cezar.

Vezi si Viata privata a lui Augustus Octavian Caesar

Orice conflict ar fi existat intre cei doi barbati, Antoniu a ramas insa fidel lui Cezar in orice moment. La 15 februarie 44 i.Hr., in timpul festivalului Lupercalia, Antoniu a oferit public lui Cezar o diadema. Acest lucru era un eveniment plin de intelesuri: o diadema este un simbol al unui rege, cum insa Cezar a refuzat asta a demonstrat ca el nu intentiona sa ocupe tronul imperiului.

Pe 14 martie 44 i.Hr. Antoniu este alarmat cand un senator, pe nume Cicero, ii spune ca zeii au decis sa-i dea o lovitura decisiva lui Cezar. In ziua urmatoare (in calendarul roman erau Idele lui Marte), s-a dus pe jos pentru a-l avertiza pe dictator, dar complotistii au ajuns primii langa Cezar. Asadar dictatorul a fost asasinat pe 15 martie 44 i.Hr.. In tulburarile care au urmat acestui eveniment Antoniu a evadat din Roma imbracat ca un sclav, temandu-se ca asasinarea dictatorului ar fi inceputul unei bai de sange in randul suporterilor sai. Cum aceasta razbunare nu a avut loc el s-a intors repede la Roma si a negociat un armistitiu cu factiunea asasinilor. Pentru un timp, Antonius, in calitate de consul, parea sa aduca pacea si sa puna capat tensiunilor politice. Dupa un discurs al lui Cicero in Senat o amnistie generala a fost convenita pentru asasini.

Apoi a venit ziua inmormantarii lui Cezar. Fiind al doilea la comanda cat timp traia Cezar, co-consul si var, Antoniu a fost alegerea naturala pentru a da elogiul. In discursul sau compatrioti, prieteni, romani, ascultati-ma cu atentie, el a facut acuzatii de crima si a dat asigurari ca s-a incheiat definitiv intelegerea cu conspiratorii. Afisand un talent pentru retorica si interpretare dramatica, Antoniu a smuls toga de pe corpul neinsufletit al lui Cezar pentru a arata oamenilor ranile mortale, nominalizand public autorii crimei si facandu-i de ras in fata multimilor. In timpul elogiului l-a citat pe Cezar, cum ca, diferit de afirmatiile conspiratorilor, Cezar nu a avut niciodata intentia de a forma o dinastie regala. Opinia publica s-a schimbat si in acea noapte poporul roman a atacat casele asasinilor, fortandu-i sa fuga pentru viata lor.

Adauga un comentariu