News Flash:

Cum imparte Serban banii asiguratilor - VEZI FACSIMILE

26 Noiembrie 2010
4326 Vizualizari | 8 Comentarii
Iulian Serban
• In timp ce bolnavii din spitalele publice cumpara medicamente, materiale sanitare pe perioada spitalizarii, din cauza ca unitatile medicale nu au primit bani de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi, spitalul privat Arcadia Hospital are un statut privilegiat si beneficiaza de o finantare pe masura din partea institutiei care colecteaza bani publici pentru sanatate • De exemplu, Maternitatea Cuza Voda primeste un tarif pe caz rezolvat de 1.385 lei, la spitalul privat, la obstetrica, tariful mediu pe caz rezolvat este de 2.500 lei, iar la obstetrica-ginecologie decontarea este de 3.000 lei • La Maternitatea Elena Doamna diferenta este mult mai mare, aici tariful decontat pe caz fiind de 879 lei

In timp ce bolnavii din spitalele publice cumpara medicamente, materiale sanitare pe perioada spitalizarii, din cauza ca unitatile medicale nu au primit bani de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi, spitalul privat Arcadia Hospital are un statut privilegiat si beneficiaza de o finantare pe masura din partea institutiei care colecteaza bani publici pentru sanatate. Conform contractului incheiat intre CAS si Arcadia Hospital, tarifele pe caz rezolvat decontate spitalului privat sunt mult mai mari decat cele decontate spitalelor publice. Pentru a nu exista discutii sau diferente, Arcadia Hospital ar fi trebuit sa primeasca aceleasi tarife ca si spitalele publice. Casa de Asigurari de Sanatate deconteaza catre spitalul privat un tarif pentru fiecare sectie in parte, cum ar fi chirurgie, obstetrica, neurologie, pediatrie, cardiologie, oftalmologie etc., tarife care variaza intre 1.500 si 3.000 lei. Acest lucru nu se regaseste si in spitalele publice, unde tariful decontat pe caz rezolvat este acelasi, indiferent de sectie, clinica. In timp ce Maternitatea Cuza Voda primeste un tarif pe caz rezolvat de 1.385 lei, la spitalul privat, la obstetrica, tariful mediu pe caz rezolvat este de 2.500 lei, iar la obstetrica-ginecologie decontarea este de 3.000 lei. La Maternitatea Elena Doamna diferenta este mult mai mare, aici tariful decontat pe caz fiind de 879 lei. La Spitalul de Urgente, unde sunt trei sectii mari de chirurgie si se trateaza pacienti din toata Moldova, tariful decontat pe caz rezolvat este de 1.926 lei, iar la Arcadia chirurgia este decontata cu 3.000 lei. In timp ce Spitalul Sf. Maria primeste pentru un caz rezolvat 1.589 lei, indiferent de sectie, la spitalul privat pentru un caz rezolvat la pediatrie CAS deconteaza 2.200 lei, iar la chirurgie pediatrica 3.000 lei. Acestea sunt doar cateva exemple din contractul incheiat intre CAS si Arcadia Hospital. In nici un spital public suma decontata pe un caz rezolvat nu acopera cheltuielile. De mentionat ca intr-o sectie de Anestezie si Terapie Intensiva dintr-un spital public cheltuielile sunt foarte mari cu pacientii, unii dintre acestia avand nevoie de o durata de spitalizare chiar si de o luna de zile intr-o astfel de sectie. Numai intr-o singura zi, tratamentul unui astfel de pacient depaseste cateva milioane lei vechi, pentru ca medicamentele utilizate sunt foarte scumpe. In schimb, la Arcadia Hospital, la tariful decontat de CAS se adauga si contributia bolnavului.  

Date secrete

Incheierea contractului cu spitalul privat s-a facut fara consultarea Consiliului de Administratie (CA) de la CAS. Incoltit de membrii CA, directorul Casei, dr. Iulian Serban, a acceptat renegocierea contractului cu Arcadia Hospital la care sa participe si un membru din Consiliu. Contractul a fost incheiat in data de 15 septembrie si expira pe 31 decembrie 2010, cu posibilitatea de prelungire. Valoarea contractului a fost stabilita la 44 miliarde lei vechi. De precizat ca din luna septembrie spitalele publice au primit doar banii pentru salarii si utilitati, fara a le fi decontate toate serviciile medicale efectuate. Cotidianul BUNå ZIUA IASI i-a solicitat directorului CAS si nota de fundamentare, dar acesta a refuzat sa o faca publica, motivand ca aceasta contine date despre personal, salariile acestora, date personale ale furnizorului.

Peste 1,5 miliarde decontate

In contract, Casa de Asigurari de Sanatate se obliga "sa deconteze in primele 10 zile ale lunii urmatoare serviciile medicale acordate asiguratilor in luna precedenta, pe baza facturii si a documentelor insotitoare, depuse pana la data prevazuta in contract, cu incadrarea in sumele contractate...". Directorul Iulian Serban a decontat pentru luna octombrie catre Arcadia Hospital 156.900 lei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto


spitalele publice date secrete
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (8)

eu  | #133016
Bai, Serban asta nu cedeaza santajului vostru. Bravo lui!!!!!
Directori din astia avem nevoie...
Marian marian  | #133026
Am crezut ca va dat Fiterman sau Serban banii ceruti de nu ati mai scris dar se pare ca nu ati primit cat ati vrut sau deloc ?
Gainarilor ............
io  | #133045
Mai este si spitalul privat de psihiatrie Memory
Poate faceti investigatii si in privinta lui
pacient  | #133077
sunt bolnav de cancer si trebuie sa factratament la domiciliu.De la Casa de asigurari mi s-aspus ca banii s-au terminat din luna mai.De 7 luni nici un bolnav de cancer nu a primit tratament acasa deoarece baliii s-au terminat . Au fost lasati sa moara deoarece banii au intrat in buzunarul firmelor de ingrijiri capusa ale sefilor de clinica. Asa cum suntem noi lasati sa murim pentru ca fondurlie au fost papate de baietii destepti asa si pacientii din spitalele de stat vor fi lasati sa moara iar "baietii destepti ai lui Futerman si ai Odaii de sanataturi " vor sta plini de bani si vor rade de voi
bzm  | #133113
Ce treaba are Cuza Voda sau Elena Doamna cu Arcadia ? Bineinteles ca sumele aprobate de CAS sunt mai mari la Arcadia pentru ca si conditiile, dotarile sunt mult mai bune. Spitalelor de stat chiar daca li se aproba si 10.000 lei pe caz tot nu le ajung banii pentru ca sunt gauri negre care mananca fondurile.
adi  | #133130
de ce nu spuneti citi bani se duc pe Fundatia Gr.T.Popa condusa de Consuela Forna, cea care mituia prefectii iasului , in conditiile in care lunar se deconteaza stomatologilor ieseni 800-1000 lei pentru servicii( inclusiv materiale dentare, asistent tehnician dentar eventual , utilitati , redeveta spatiu , etc) . Fundatia nu am auzit sa faca acte de caritate , dar suge cit poate de mult bani de la buget precum Arcadia.
adrian  | #133134
Julian a mai adus tabloul inapoi la Casa de Asigurari?
revoltata  | #133150
sunt de acor cu imbunatatirea sigurantei pacientului; dar nici chiar asa; sunt de acord atat cu spitalele private cat si cu sisitemul public privat; nu trebuie sa uitam ca cele doaua maternitati sunt clinic universitare; este adevarat ca toate conditiiile de igiena de la arcadia sunt superioare celor doua matewrnitati dar ce sansa le acordati celor doua un itati sanitate; di8n punct de vedere profesional activitatea medicala dfe3 la arcadia este asigurata de cadrele medicale pregatitite din cele doua maternitati!!!! daca unitatile sanitate vechi ar primi aceeasi decontare pe ca ca si la spitslul arcadia credeti ca conditiile de cazare nu s-ar imbunatati???? pe de alta parte sa vad cum ar functiona arcadia fara cadrele medicale " furate" e la cele doua institutii!!!! comentarii ar fi multe!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3008 (s) | 22 queries | Mysql time :0.153094 (s)