La psiholog

Cum influenteaza emotiile fiecare organ

Publicat: 12 aug. 2013
7
De fiecare data cand vorbim despre imbolnavire, ne gandim doar la microbi si alimente. Dar nivelul emotional si spiritual sunt la fel de importante pentru sanatate, avand adesea un rol crucial in echilibrul organismului. 
Microbii sunt respinsi de sistemul imunitar, dar sentimentele provin din interior, unde nu avem atat de multe mijloace de aparare – pentru ca suntem singuri cu noi insine si pentru ca si educatia pe care o primim e adesea lacunara in domeniul emotional.
Adapost pentru emotii 
Filosofia chineza afirma ca fiecare organ are un suflu specific sau „spirit care salasluieste in el”, corelat cu un anumit aspect al vietii psihice. 
Inima este considerata „Imparatul Organismului”, salasul sufletului, organul care conduce si „imparte dreptatea in imparatie”, adica in corp. Inima este invelita de pericard, numit si inteleptul corpului – el fiind sfetnicul de incredere al Imparatului Inima. Fara acest invelis, inima ar receptiona din plin socurile emotionale si nu ar putea evita imbolnavirile. Inima este organul care regleaza viata spirituala si emotiile. Bucuria il caracterizeaza, dar in exces poate ajunge sa ii faca rau.
Ficatul este asemeni unui general care elaboreaza strategiile de lupta. El este afectat de manie si oboseala. Vezica biliara regleaza temperamentul si curajul de a lua decizii, curajul inceputului. Orice stres puternic sau indelungat va sfarsi prin a lovi in vezica biliara, ceea ce va duce la manifestarea unui temperament coleric. Persoana va deveni irascibila, nervoasa, va lua greu decizii, va avea dureri de cap si ameteli.
Pancreasul si splina sunt puternic afectate de ingrijorare. Oamenii foarte analitici, care despica firul in patru si sunt mereu tematori isi slabesc pancreasul si stomacul. Si reciproc, oamenii care au probleme cu aceste organe sunt mai mereu ingrijorati. Se adapteaza mai greu, putand ajunge la fobii si obsesii.
Plamanul si intestinul gros sunt organele meditatiei si ale gandirii reflexive. Un om trist si melancolic secatuieste astfel energia acestor organe. Tinand cont de legatura lor cu imunitatea, rezulta ca apararea organismului este tulburata, iar persoana devine mai vulnerabila la agresiunile din mediu. Deseori un bolnav de plamani este trist si melancolic: acest tip de dispozitie se observa la pacientii cu astm si tuberculoza.
Rinichii reprezinta rezervorul de energie al organismului, energie care ne ajuta sa traim si sa ne vindecam. Cand scade energia rinichilor, apar sentimente de panica si anxietate care secatuiesc si mai mult energia organismului. Bolnavii de rinichi sunt adesea tematori, vointa lor scade sau sunt inflexibili si incapatanati.
Cheia sanatatii
Echilibrul adevarat nu consta in lipsa sentimentelor, ci in controlul aparitiei si al intensitatii acestora. Atunci cand starea noastra interioara evolueaza intre bucurie si tristete fara sa exageram, cand melancolia ne ajuta sa patrundem mai profund in noi insine si sa vedem in cele din urma frumusetea vietii, cand nu ne mai lasam doborati de teama, am facut pasi importanti pe drumul controlului emotional. (sursa: flu.ro)
Adauga un comentariu