Magazin

Cum influenteaza parintii consumul de alcool al adolescentilor

Publicat: 19 feb. 2014
1

Un studiu recent, realizat la Universitatea din Bringham, a scos la iveala faptul ca, oricat de mult s-ar stradui parintii, nu prea pot tine alcoolul departe de mainile adolescentilor lor.

Cu toate acestea, comportamentul parintilor poate influenta decisiv cat de mult alcool consuma tinerii. Iata cum s-a ajuns la aceste concluzii.

Citeste si: Cum sa scapi de vicii, in functie de zodia ta. Descopera solutiile!

La studiul mentionat au participat 5.000 de adolescenti cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani. S-au urmarit doua aspecte: relatia cu parintii si consumul de alcool). S-a descoperit astfel ca adolescentii ai caror parinti au fost catalogati drept „autoritari”, foarte stricti si cu foarte multe reguli, fara suport si caldura parinteasca, consumau foarte mult alcool (mai mult de 5 pahare de alcool unul dupa-altul), spre deosebire de parintii catalogati drept „fermi”, stricti, cu reguli clare, dar care le ofera copiilor lor suport si caldura parinteasca. De asemenea, adolescentii ai caror parinti sunt catalogati „indulgenti” (calzi, dar nu foarte stricti cu disciplina) au tendinta de a exagera cu alcoolul.

Citeste si: Harta consumului de alcool in intreaga lume. Locul surprinzator ocupat de Romania

„Parintii fermi au tendinta sa stabileasca standarde foarte inalte, sunt foarte responsabili, isi monitorizeaza copiii indeaproape, insa le ofera si un nivel foarte ridicat de caldura parinteasca si suport. Pentru ei formula ‘putina disciplina – putina libertate’ pare a fi castigatoare, intrucat copiii lor au capacitatea de a nu ceda presiunii colegilor de a face sau a nu face ceva”, a declarat Stephen Bahr, a profesor  la Universitatea din Bringham, coordonator al studiului.
Adauga un comentariu