National

Cum isi bate joc Guvernul Boc de 20 miliarde euro

Publicat: 08 ian. 2012

În decembrie anul trecut, primul ministru Emil Boc mentiona ca, alaturi de investitiile publice si fondurile europene, unul dintre motoarele economiei României în 2012 îl vor reprezenta proiectele ce urmeaza sa fie derulate prin parteneriat public-privat (PPP), facând referire la lista celor 18 proiecte prioritare aprobata de Guvern în aprilie 2011.

Între acestea se numara reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, Hidrocentrala Tarnita-Lapusesti, autostrada Comarnic-Brasov, autostrada Sibiu-Pitesti, precum si canalul Dunare-Bucuresti.

Valoarea estimativa a noua dintre cele 18 proiecte de pe lista Guvernului – pentru restul neexistând evaluari ale investitiilor- se ridica la aproape 20 de miliarde de euro, potrivit calculelor gândul.

Cu toate acestea, pe site-ul Ministerului Finantelor investitorii interesati de procedura PPP gasesc informatii neactualizate. Astfel, aici scrie ca secretarul de stat Bogdan Alexandru Dragoi este coordonatorul Unitatii Centrale pentru Coordonarea Parteneriatului Public-Privat (UCC PPP).

La capitolul „proiecte majore de infrastructura” în domeniul PPP sunt prezentate informatii din ianuarie 2008 despre tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov, esuat însa înca din 2010, iar legislatia prezentata este din 2006-2009, fara ultimele actualizari, care dateaza din octombrie 2011. „Unde s-au mutat PPP-istii? Nu mai sunt la noi de un an, site-ul nu este actualizat”, ni se spune de la Ministerul Finantelor.

De fapt, din octombre 2010, de coordonarea UCC PPP nu se mai ocupa Ministerul Finantelor, unitatea fiind reorganizata la nivel de Directie Generala în cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Ce este un PPP

Un PPP este în principal o tranzactie care transfera responsabilitatea generala pentru furnizarea unui serviciu public sau pentru realizarea unei investitii cu scop comercial catre o companie privata, în timp ce autoritatea publica competenta îsi pastreaza responsabilitatea politica, devenind partener la profit si pierderi, potrivit definitiei de pe site-ul Finantelor.

Ce asteptari are Guvernul: „Nu conteaza numarul proiectelor PPP încheiate…”

În acest an Guvernul ar putea demara cel putin trei proiecte de investitii prin procedura de parteriatului public-privat (PPP), însa investitorii straini sunt de parere ca actualul cadru legislativ în domeniu înca prezinta unele lacune si incoerente, având nevoie de îmbunatatiri, potrivit avocatilor si investitorilor consultati de gândul.
„PPP-urile sunt în general proiecte cu valori foarte mari si de o complexitate net superioara contractelor de achizitie publica. Nu ne putem astepta la un numar similar de contracte de PPP cu cel al achizitiilor publice, spre exemplu. În plus, nu conteaza atât numarul contractelor de PPP încheiate, cât valoarea acestora”, a declarat pentru gândul Andreea Paul (Vass), consilier de stat al premierului.

Guvernul are pe lista proiecte PPP de doua ori mai mari decât cele încheiate în 6 luni în Europa

Valoarea estimativa a noua dintre cele 18 proiecte de pe lista Guvernului – pentru restul neexistând evaluari ale investitiilor- se ridica la aproape 20 de miliarde de euro, potrivit calculelor gândul. Suma este de aproape de doua ori mai mare decât valoarea totala – de 9,7 miliarde de euro – a tutoror contractelor PPP încheiate în opt state din Europa în primele 6 luni din 2011, potrivit unui raport realizat de European PPP Expertise Center.

Acelasi studiu mai arata ca valoarea medie a unei tranzactii PPP în Europa a fost în prima jumatate a anului trecut de 207 millioane de euro, în timp ce media pentru cele noua dintre proiectele de pe lista Guvernului Boc este de 2 miliarde euro.

Lista proiectelor care urmeaza sa fie realizate prin PPP

Lista aprobata de Guvern cuprinde mari proiecte de investitii din domenii precum infrastructura rutiera, agricultura, energie, justitie si sanatate. Valorile estimative ale proiectelor variaza de la 40 de milioane de euro, pâna la 6 miliarde de euro.

„Parteneriatul public-privat reprezinta o buna oportunitate de afaceri pentru companiile multinationale si nationale puternice, dar si una dintre cele mai viabile alternative de finantare pentru autoritatile publice contractante. Nu recomand însa demararea unor asemenea proiecte fara o atenta pregatire a procedurii de atribuire si a contractului de parteneriat public-privat, întrucât procesul de initiere a unui proiect PPP este complex si de lunga durata”, a declarat pentru gândul Andreea Paul (Vass), consilierul de stat al premierului.
De exemplu, în Marea Britanie, unul dintre statele cu expertiza vasta în acest domeniu, pregatirea unui contract PPP important dureaza aproximativ un an, conform unui studiu al European PPP Expertise Center.
Vass a detaliat marile proiecte care urmeaza fie realizate prin PPP. Valoarea totala a noua dintre cele 18 proiecte este de aproape 20 de miliarde de euro, dublu fata de valoarea totala a contractelor încheiate în opt state din Europa în primele sase luni din 2011.

Andreea Paul spune ca patru proiecte sunt prioritare în domeniul energiei: proiectul AGRI, centrala Tarnita-Lapustesti, realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, termocentrala Doicesti. Proiectele se afla în diferite faze de implementare.

sursa:gandul.infoloading...

Adauga un comentariu