WoW!

Cum îţi acorzi primul ajutor în caz de infarct, dacă eşti singur

Publicat: 04 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum îţi acorzi primul ajutor în caz de infarct dacă eşti singur
Durerea de la infarct poate dura mai mult de 15 minute

Nimeni nu-şi doreşte să se îmbolnăvească ori chiar să fie bolnav. Când însă se întâmplă, trebuie să fii pregătit. Ce ai de făcut, cum procedezi, când anume aplici o tehnică specifică? Spre exemplu, dacă ştii că suferi de boli cardiovasculare, uite cum să îţi acorzi primul ajutor în caz de infarct.

E bine să reţii paşii de mai jos, pentru că, în caz de situaţie delicată, să ştii ce anume să faci. Totul este pentru salvarea ta! Primul ajutor în caz de infarct, mai ales dacă ţi-l aplici singur, pare ceva imposibil. Totuşi, nu este chiar aşa. Sfaturile din acest material sunt adunate de la doctori de specialitate.

Cum îţi acorzi primul ajutor în caz de infarct

Să spunem că eşti singur acasă şi, deodată, simţi o durere puternică în piept. E un fel de gheară, care te ţine şi se răspândeşte înspre braţe, gât şi spate. Bineînţeles, începi să respiri mai greu, te panichezi şi simţi şi greaţă. Ce ai de făcut? Respectă paşii de mai jos:

  1. Sună repede la 112. Anunţă localizarea ta şi simptomele pe care le simţi. E bine să spui tot ce simți, pentru ca dispecerul și mai apoi medicul de pe ambulanță să știe cu ce situație se va confrunta pe teren;
  2. Descuie uşa locuinţei şi poarta de intrare în curte. Stai cât mai aproape de uşă, dacă locuieşti la apartament, ori de poartă, dacă stai la casă. Astfel te asiguri că echipajul de pe ambulanță va putea pătrunde rapid la tine acasă, pentru a-ți acorda primul ajutor;
  3. Încearcă să te calmezi. Atunci când te agiţi, corpul cere şi mai mult oxigen şi inima începe să bată şi mai repede. Aşadar, nu te agită şi nu depune efort suplimentar.
  4. Respiră controlat, calm şi nu tuşi. Dacă încerci să tuşeşti, te vei simţi şi mai rău. Stai cât mai aproape de o sursă de aer proaspăt.
  5. Dacă stai foarte aproape de spital, mergi direct la camera de urgenţă. Un infarct clasic are o durere ce persista mai mult de 15 minute. Mergi pe jos! Nu te urca la volan, pentru că poţi pune în pericol şi alte persoane.
  6. Nu apăsa, sub nici o formă pe torace. Îţi este imposibil să-ţi faci singur masaj cardiac.
  7. Înghite o aspirină sfărâmată, dar nu te chinui căutând-o. Aşadar, asigură-te că, mereu, ai lângă tine diverse medicamente de uz zilnic.

Ce să NU faci dacă suferi de infarct

Respectă şi această listă, ca să nu îţi faci şi mai mult rău:

  • nu bea apa cu piper sau orice altceva. Informaţiile de internet pot fi scrise de oricine şi, clar, îţi fac rău. Doar medicii ştiu cum trebuie procedat;
  • nu ai cum să opreşti infarctul. Aşadar, nu încerca nimic din ce ai mai citit în mediul online.

Cele mai frecvente simptome ale infarctului sunt:

  • respiraţie mai grea;
  • transpiraţie;
  • anxietate;
  • disconfort toractic;
  • durere în piept, care se manifestă precum o gheară.

De asemenea, ca să nu ajungi în situația de a avea probleme cardiovasculare, încearcă să slăbești folosind dieta cardiologilor. Este mai eficientă și mai sănătoasă decât alte regimuri hipocalorice.

Adauga un comentariu