Boli si tratamente

Cum iti afecteaza organele proasta circulatie a sangelui

Publicat: 03 aug. 2015
7

Sistemul circulator al organismului uman este format din trei componente: circulatia pulmonara (plamani), circulatia coronariana (inima) si circulatia sistemica (restul). Acest sistem implica in principal inima, plamanii si vasele de sange.

Plamani asigura oxigen pentru inima pentru a fi pompat la restul corpului Acest lucru se realizeaza prin intermediul circulatiei sangelui; sangele transporta oxigenul de la plamani la inima. Inima pompeaza sange apoi plin de oxigen la toate celulele corpului nostru. Elemente nutritive sunt, de asemenea, transportate de sange la celule.

Putem spune ca circulatia sanguina influenteaza intreg corpul si functiile sale, si este o conditie prealabila de baza pentru a mentine stare buna de sanatate. Iata cum influenteaza circulatia sanguina principalele organe si care sunt efectele unei circulatii deficitare:

Semne clare care anunta probleme cu circulatia sangelui

Creierul

Aproximativ 20% din sangele pompat de la inima se duce la creier, ceea ce reprezinta doar 2% din greutatea corpului nostru. O buna circulatie sanguina la nivelul creierului ne ofera o buna memorie si concentrare, o buna coordonare a partilor corpului, precum si raspuns rapid la stimulare.

In schimb, o circulatie sanguina necorespunzatoare se manifesta prin dureri de cap, senzatie de lesin si ameteli, claritate mentala redusa sau slaba – uitam usor numele persoanelor pe care le intalnim recent – precum si printr-o intelegere slaba a cifrelor. O circulatie sanguina sever afectata conduce la dementa, pierderi de memorie pe termen lung, incapacitatea de a analiza detaliile, confuzie, paranoia, comportament bizar sau chiar si accident vascular cerebral.

Pe termen lung o acumulare de colesterol in vasele de sange din creier poate restrange vasele de sange si, prin urmare, perturba fluxul de sange. Cand vasele de sange din creier sunt blocate sau rupte din cauza presiunii crescute, se spune ca acea persoana sufera de accident vascular cerebral.

Victimele accidentului vascular cerebral pot suferi paralizie, tulburari de vorbire, sau chiar moarte.

Cum iti poti imbunatati circulatia sanguina

Inima

O buna circulatie sanguina la nivelul musculaturii ofera energie si rezistenta, insa o circulatie deficitara duce la scurtarea respiratiei, senzatie de lesin si ameteli, oboseala musculara. Dificultatea in respiratie este un simptom comun al unui fluxul sanguin inadecvat la inima. Persoana care efectueaza exercitiu fizic, precum alergatul, oboseste cu usurinta.

O circulatie arteriala severa ne predispune la angina – o durere la nivelul pieptului cauzata de circulatia proasta la inima – , precum si la atac de cord.

Insuficienta cardiaca prezinta un risc ridicat de deces, iar un atac de cord usor sau moderat poate provoca insuficienta cardiaca treptat, la cateva luni sau cativa ani de la incidenta atacului de cord.

Ficat

O buna circulatie sanguina la ficat ofera energie si rezistenta, putine alergii sau deloc, piele neteda si sanatoasa si un nivel normal de glucoza. Pe de lata parte, o circulatie slaba la nivelul ficatului se manifesta prin apetit scazut si pierderea in greutate, si senzatie de mancarime a pielii. O afectare severa a circulatiei la acest nivel produce letargie si icter.

Rinichi

O buna circulatie a sangelui la nivelul rinichilor se traduce prin energie si rezistenta, tensiune arteriala si ritm cardiac normale. In schimb, circulatia necorespunzatoare provoaca:
– Depunerea deseurilor si a apei in corp, care se manifesta prin umflarea fetei, a mainilor, gleznelor sau a picioarelor;
– oboseala;
– batai rapide si neregulate ale inimii;
– insuficienta renala;

Maini si picioare

Atunci cand sangele circula cum trebuie in membre, acestea vor fi mai calde, scade incidenta ulcerelor la picior, ranile se vindeca mai repede. In schimb, circulatia deficitara cauzeaza:
– maini si picioare reci, amortite;
– varice;
– cianoza – pielea capata o culoare albastruie din cauza lipsei de oxigen in anumite parti ale corpului.

Organele de reproducere

Atunci cand sangele iriga bine aceste organe putem vorbi de apetit sexual normal, echilibru hormonal. Efectele circulatiei sanguine deficitare sunt: lipsa sau mimarea libidoului, impotenta – daca este severa.

Adauga un comentariu