Magazin

Cum iti alegi cele mai bune componente pentru sistemul tau de supraveghere IP ?

Publicat: 23 aug. 2019
1

Daca vrei un sistem de supraveghere video de buna calitate, un sistem de supraveghere IP este cea mai eficienta solutie. Principalele componente ale acestuia sunt:
Camerele de supraveghere (IP)
NVR-ul
HDD-ul
Accesorii (cablu, mufe, conectori, etc)

1. Camerele de supraveghere

Camerele unui sistem de supraveghere video pot monitoriza fara probleme orice suprafata si in cazul unei activitati neobisnuite pot notifica proprietarul sau personalul de securitate. Marele avantaj al lor este faptul ca pot fi urmarite de la foarte mare distanta prin intermediul internetului.

Care sunt cele mai importante caracteristici ale camerelor IP?

 • In primul rand, sunt gandite in asa fel incat sa ofere imagini cat mai performante. Acestea asigura un contrast dinamic in zonele intunecate sau foarte luminoase, in asa fel incat imaginea sa fie cat mai clara.
 • Pe langa asta, o camera IP buna poate sa aiba functii de recunoastere faciala si sa joace inclusiv rol de alarma. In cazul in care exista defectiuni in sistem, camerele IP pot sa le semnaleze, in asa fel incat sa fie reparate cat mai rapid.

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand achizitionezi camere IP pentru sistemul tau de supraveghere?

 • In primul rand, trebuie sa tii cont de campul de vizualizare. Exista inclusiv camere care pot oferi un camp de vizualizare de 360 de grade, precum cele de tip Pan Tilt Zoom. Daca ti se par foarte costisitoare insa, poti opta pentru camere IP normale, pe care sa le pui in zone cheie ale incaperii pe care o vrei supravegheata.
 • Un alt element extrem de important este rezolutia. Aceasta este, de regula, mult mai buna decat in cazul camerelor video de tip VGA, insa trebuie sa te orientezi spre cat mai multi pixeli pentru a avea o claritate maxima.
 • Nu trebuie sa neglijezi nici sursa de putere. Power Over Ethernet este extrem de populara si rentabila, in conditiile in care ofera energie prin acelasi fir prin care este transmis si semnalul de retea. Totusi, vei gasi si camere care au un fir separat de alimentare, mai ales in cazul camerelor PTZ care au nevoie de o cantitate mai mare de energie.

  2. NVR-ul

NVR este acronimul de la Network Video Recorder si reprezinta dispozitivul central al unui sistem supraveghere video care preia imagini de la camere IP, cu sau fara fir. Spre deosebire de DVR, acesta prezinta o complexitate mai mare, insa asigura o claritate foarte buna a imaginilor, un meniu usor de folosit si economii importante atunci cand vine vorba despre supravegherea unor spatii mari, deoarece foloseste un cablu normal. De asemenea, inregistrarea si transmisia imaginilor se realizeaza la viteze foarte mari.

Cum alegi corect un NVR?

In principiu, NVR-ul se alege in functie de camerele IP ce urmeaza sa fie instalate. Atunci cand faci o astfel de achizitie trebuie sa stii numarul maxim de camere pe care il vei folosi, rezolutia la care acestea inregistraza si bitrate-ul sistemului.
Conteaza foarte mult urmatoarele caracteristici:

 • Numarul de canale. Acesta iti spune cate camere IP poti inregistra. In general, este bine sa alegi un NVR cu un numar mai mare de canale, deoarece vei putea folosi si mai putine camere, insa nu vei putea folosi niciodata mai multe.
 • Rezolutia maxima de inregistrare. Este, de asemenea, un criteriu iuportant. Camerele IP pot avea rezolutii foarte mari, insa acestea nu vor putea inregistra la capacitate maxima daca NVR-ul nu are rezolutia potrivita. Daca alegi un NVR cu 8 canale care inregistreaza imagini de pana la 5 Mp, nu vei putea conecta mai mult de 2 camere cu 2 Mp rezolutie.
 • Cadre pe secunda. Nu in ultimul rand, conteaza numarul cadrelor pe secunda (fps). In general, pentru a avea o cursivitate buna, imaginile trebuie sa aiba 25 de fps.
 • Posibilitatea de vizualizare live a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere si din alte locatii, prin internet. In ziua de azi, chiar si unele institutii permit accesarea unor astfel de imagini precum: scoli, gradinite (vezi aici lista completa a acestora), CNAIR (info trafic), etc.

3. HDD-ul

Hard disk-ul este locul unde imaginile surprinse de camerele de supraveghere sunt stocate. Capacitatea de stocare a HDD-ului trebuie calculata in functie de mai multe criterii precum: numarul de camere folosite pentru supraveghere, rezolutia acestora, tipul de filmare (continuu, la miscare, interval orar) etc. Puteti gasi pe internet astfel de calculatoare online pentru aflarea necesarului de capacitate de stocare de care aveti nevoie.
Este bine ca hard disk-ul achizitionat de catre dumneavoastra sa aiba urmatoarele caracteristici:

 • Capacitate de stocare cat mai mare (dar maxim 30 de zile, conform legilor in vigoare);
 • Viteza de scriere cat mai mare;
 • Grad ridicat de rezistenta in timp;
 • Calitate superioara si/sau fabricat special pentru sisteme de supraveghere;

4. Accesorii

In functie de locatia in care este montat sistemul de supraveghere, pe langa echipamentele mentionate mai sus, mai este nevoie de:

 • Cablu de semnal (FTP sau UTP) dintre camere si NVR;
 • Sursa de alimentare + cablu de alimentare (in cazul in care nu se foloseste functia PoE);
 • Mufe RJ45;
 • UPS (pentru zonele in care exista fluctuatii mari de tensiune sau pene frecvente de curent)

Atunci cand achizitionezi camere de supraveghere IP este bine sa ai in vedere si alte lucruri in afara de caracteristicile tehnice. Suportul tehnic este esential si trebuie sa fie cat mai bine pus la punct si de asemenea, instalarea trebuie sa se faca cat mai simplu. Din fericire, optiunile sunt foarte numeroase, asadar ai de unde alege camerele perfecte.

Adauga un comentariu