Boli si tratamente

Cum iti dai seama ca ai hipertensiune arteriala

Publicat: 11 apr. 2014
7
Tensiunea arterială este de fapt presiunea exercitată de sange asupra pereţilor arterelor, vasele care poartă sangele oxigenat de la inimă către restul corpului. Această presiune depinde de cantitatea sangelui pompat de inimă, forţa cu care pompează, diametrul vaselor de sange şi flexibilitatea pereţilor lor, scrie unica.ro.
Valoarea tensiunii se exprimă prin două numere, de exemplu 120/80. Cel mai mare exprimă tensiunea sistolică, adică tensiunea înregistrată atunci cand muşchiul inimii se contractă. Numărul mai mic este tensiunea diastolică, măsurată atunci cand muşchiul inimii este relaxat, între două bătăi.

Vezi si: Te doare capul? Ai putea avea probleme sexuale!
 

Tensiunea variază în cursul unei zile. Cand dormi este mai mică, dar creşte imediat ce te trezeşti. De asemenea, tensiunea creşte cand eşti nervoasă sau cand eşti în mişcare.
Ce este hipertensiunea arterială
Totuşi, pe parcursul unei zile, tensiunea ar trebui să rămană constantă, atata timp cat stai pe loc, la un nivel de 120/80 mmHg. Dacă urcă peste 140/90, înseamnă că ai hipertensiune, adică presiunea exercitată de sange pe pereţii arterelor este atat de mare încat ţi-ar putea provoca probleme de sănătate.
Dacă tensiunea sistolică trece de 120 dar nu atinge 140 mmHg, iar cea diastolica trece de 80 dar nu atinge 90 mmHg, te afli într-o categorie intermediară, existand riscul să dezvolţi hipertensiune.
De unde ştii că ai hipertensiune
Nu poţi şti decat dacă ţi-o verifici periodic. In multe cazuri tensiunea creşte progresiv, atingand valori foarte ridicate fără să existe niciun simptom.
De obicei, simptomele apar cand tensiunea e foarte mare şi sunt destul de vagi şi uşoare – dureri de cap, ameţeli uşoare, sangerări nazale – astfel încat s-ar putea să le treci cu vederea.

Vezi si: Lipsa de magneziu duce la stres
 

De aceea, ai grijă să-ţi verifici tensiunea măcar o dată la doi ani, după varsta de 20 de ani. Testul e atat de simplu încat ar fi păcat să-l treci cu vederea. Il poţi face la medicul de familie, dar şi la unele farmacii, atunci cand există campanii de acest gen. Reţine că aparatele electronice de măsurare a tensiunii, care se găsesc la preţuri mici în supermarketuri, nu sunt întotdeauna exacte.
Adauga un comentariu