Cancan ultimă oră

Cum îţi dai seama că ai lipsa de vitamine, fără să mergi la doctori

Publicat: 19 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

 

Organismul nu poate să funcţioneze corect fără un aport suficient de vitamine.

Lipsa acestor nutrienţi, numită în termeni medicali avitaminoza, poate fi cauzată fie de o alimentaţie săracă în legume şi fructe, principalii „furnizori” de vitamine, dar şi de existenţa unei afecţiuni, în special a unor boli digestive.

Deficienţele de vitamine din organism se stabilesc doar în cabinetul unui medic, însă există şi câteva simptome uşor de detectat, care îţi dau de înţeles că ai nevoie de un aport crescut de vitamine.

Furnicături la nivelul pielii, lipsa vitaminei B9

Dacă apare senzaţie de furnicături la nivelul pielii, dar simţi şi că îţi amorţesc mâinile şi picioarele, este posibil să ai o lipsă de vitaminele B6, B9 şi B12.

Lipsa acestor vitamine mai poate cauza stări de depresie, de anxietate, oboseala, dar şi dereglări hormonale.

Dacă ai astfel de simptome, include în alimentaţie ouă, fructe de mare, legume cu frunze verzi, sparanghel. Dacă acestea persista, este indicat un consult medical.

Slăbiciune musculară, deficit de vitamina B1

Carenta de vitamina B, a calciului şi a magneziului se poate manifesta prin creampe musculare puternice, resimţite mai ales la nivelul picioarelor. Slăbiciunea musculară poate să apară în cazul unei lipse de vitamina B1.

Dacă aceste simptome sunt însoţite şi de dureri de cap acest lucru poate însemna şi lipsa vitaminei B6.

Crăpături la colţul buzelor, carenta de vitamine B

Apariţia de mici crăpături la colţurile buzelor, care nu trec în câteva zile, pot fi un semnal de alarmă, că ai un deficit de vitamina B2, B3 şi B12, dar şi de fier. Mai pot să apară riduri, dar şi piele uscată.

Poţi consuma alimente precum peştele gras (hering, somon, ton, sardine), sfecla roşie, linte, roşii uscate, dar şi alimente bogate în vitamina C, pentru că ajută organismul să asimileze vitaminele B2, B13 şi B12.

Căderea părului, lipsa de vitamina B7

O lipsă de vitamina B7, dar şi vitaminele A, D, E şi K se poate manifesta prin căderea părului, dar şi prin apariţia de pete roşii pe faţă.

Până să ajungi la un consult de specialitate, poţi consuma banane, broccoli, avocado, ciuperci, zmeură. Absorbţia de vitamina B7 poate fi afectată de un consmum prea ridicat de ouă, din cauza abidinei, proteină care se găseşte în aceste alimente.

Probleme cu vederea, deficit de vitamina A

Dacă ai tulburări de vedere, în special pe timpul nopţii, dar şi predispoziţie la apariţia de carii şi sângerări ale gingiilor, acest lucru poate să ascundă lipsa vitaminei A. Consumă morcovi, spanac, pepene roşu, ardei gras, salată verde, mazăre, dar şi lapte, alimente care au un conţinut ridicat al acestei vitamine.

Răceli dese, semn al carentei de vitamina C

Este cunoscut faptul că vitamina C este esenţială pentru buna funcţionare a imunităţii. De aceea, când nu se mai găseşte în cantităţi suficiente în corp, persoană în cauză este mai predispusă la infecţii respiratorii, dar şi la alte infecţii în organism.

De asemenea, lipsa de vitamina C se manifestă şi prin ameţeli, indigestie, dureri articulare. În astfel de situaţii este indicat să nu îţi lipsească din alimentaţia zilnică pătrunjelul, citricele, ardeiul gras, care sunt bogate în această vitamină.

Acneea, semn al deficitului de vitamina D

Coşurile apărute pe ten, dar şi pe coapse pot fi o consecinţă a carentei de vitaminele D şi A. Neplăceri cauzate de carenta de vitamina D sunt şi cariile şi o absorbţie slabă a calciului în oase. De aceea, la aceste persoane riscul de fracturi este mai ridicat.

 

Adauga un comentariu