Magazin

Cum iti dai seama ca te-ai infectat cu virusul HPV

Publicat: 26 mai 2015
1
Una dintre cele mai comune infectii cu transmitere sexuala, cea cu Virusul Papiloma Uman (HPV), afecteaza, la un moment dat in viata, pana la 80% din persoanele active din punct de vedere sexual. Exista doua tipuri de HPV: virusuri non-oncogenice, cu risc scazut, si virusuri cu risc ridicat, asociate cu dezvoltarea leziunilor canceroase. Tipurile din prima categorie pot cauza leziuni benigne sau minore la nivelul celulelor cervixului, condiloame genitale si leziuni laringeale. Virusul Papiloma Uman cu risc ridicat poate cauza anomalii grave la nivelul celulelor cervixului, aceste anomalii fiind precursoare cancerului de col uterin. 
 
Virusul se transmite prin contactul sexual cu o persoana infectata, chiar daca aceasta prezinta sau nu simptome, iar manifestarile infectiei pot aparea si peste ani de la momentul infectarii. „Exista o serie de factori care au legatura cu persistenta infectiilor cu HPV oncogene in cazul femeilor, precum numarul mare de sarcini, fumatul, alimentatia deficitara, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, dar si existenta altor infectii cu transmitere sexuala”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie la Spitalul Medicover.
„Manifestarile clinice ale infectiei cu HPV includ condiloame anogenitale, leziuni precursoare cancerului de col uterin, precum neoplazia intraepiteliala cervicala, dar si mai multe tipuri de cancer. Diferitele tipuri de HPV pot cauza negi in diferite parti ale corpului. Un anumit tip de HPV cauzeaza negi plantari, in timp ce alte tipuri genereaaza negi pe fata si gat. Mai mult de 40 de tulpini ale virusului HPV afecteaza zona genitala. In cazul femeilor, o astfel de infectie persistenta cu tipurile 16 si 18 ale HPV poate cauza leziuni precanceroase care, netratate, pot evolua catre cancer de col uterin. Infectia HPV este asociata si cu aparitia cancerelor de vulva, vagin, anus, dar si de penis in cazul barbatilor”, spune dr. Istoc. 
Transmiterea HPV poate fi redusa prin utilizarea prezervativelor in timpul contactelor sexuale, insa protectia nu este completa deoarece virusul se poate transmite si prin contact cutanat la nivelul zonelor genitale. Cea mai sigura metoda de limitare a infectiilor HPV este relatia monogama cu un partener neinfectat. „Multe dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin detectarea modificarilor precanceroase cu ajutorul testului Papanicolau. Este recomandat ca femeile sa faca acest test la maximum trei ani de la inceperea vietii sexuale”, recomanda medicul. „Majoritatea femeilor infectate cu HPV se vindeca de la sine in sase pana la 24 de luni, fara a sti vreodata ca au avut acest virus.” (Sursa: ziarulring)
Adauga un comentariu